Gunhild Stordalen:

- De reddet livet mitt

EAT-gründeren ærlig om sykdommen.

SNAKKER UT: Gunhild Stordalen ble i 2014 diagnostisert med systemisk sklerose. Nå forteller hun om hvordan det står til i dag. Foto: Agnete Brun / TV 2
SNAKKER UT: Gunhild Stordalen ble i 2014 diagnostisert med systemisk sklerose. Nå forteller hun om hvordan det står til i dag. Foto: Agnete Brun / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag har «En kveld hos Kloppen» med programleder Solveig Kloppen (50) i spissen premiere på ny sesong. Programmet er kjent for å få kjente fjes til å åpne seg om blant annet kjærlighetsliv, familieliv og tunge stunder.

I kveldens episode er det EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (42), programleder Einar Tørnquist (39) og kjendisstylist og tv-profil Jan Thomas (54) som får nyte en hyggelig middag i Kloppens frodige hage. Statsminister Erna Solberg (60) tar også turen innom på et aldri så lite overraskelsesbesøk.

PÅ BESØK: I kveldens episode av «En kveld hos Kloppen» er Jan Thomas, Gunhild Stordalen, Einar Tørnquist og Erna Solberg gjester. Foto: Agnete Brun / TV 2
PÅ BESØK: I kveldens episode av «En kveld hos Kloppen» er Jan Thomas, Gunhild Stordalen, Einar Tørnquist og Erna Solberg gjester. Foto: Agnete Brun / TV 2 Vis mer

Tradisjonen tro åpner gjestene seg om privatlivet sitt i det folkekjære programmet. Tørnquist forteller blant annet om familielivet og Jan Thomas letter på sløret om barndommen og moren sin.

Gunhild Stordalen får derimot spørsmål fra Kloppen om hvordan det står til med sykdommen hennes.

TRØST: Mens Solveig Kloppen mistet mor og søster på kort tid, opplevde Vanessa Rudjord noe av det samme, da hennes far og bror gikk bort med kort tids mellomrom. Hvordan reiser man seg fra noe sånt? I «En kveld hos Kloppen» deler de erfaringer fra den tunge tiden. Vis mer

- Reddet livet mitt

Som de fleste nok har fått med seg ble Stordalen diagnostisert med sykdommen systemisk sklerose i 2014, og har siden den gang opplevd både opp- og nedturer knyttet til sykdommen.

Hun har vært gjennom flere tøffe behandlingsrunder, blant annet en eksperimentell stamcelletransplantasjon i Nederland. I «En kveld hos Kloppen» deler Stordalen gladnyheten om at hun anser seg selv så godt som frisk, og påpeker at det nesten ikke er sporbar sykdomsaktivitet.

- Jeg har jo noen plager selvfølgelig, men det er sånn som er levelig. Jeg tror at de stamcelletransplantasjonene restartet systemet og reddet livet mitt, men det jeg også gjorde, og som jeg brukte litt tid på å forstå, var at jeg la om livsstilen, forteller Stordalen.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, fortalte Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun hadde fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

42-åringen innrømmer at hun i mange år tenkte at søvn var latskap, og at meditasjon bare var noe «damer med lilla skjørt og en øredobb drev med». Hun likte best å jobbe på og skulle helst ha gjort alt før lunsj.

- Jeg og Petter drev å jogget i fire-draget rundt Bygdøy før jeg skulle på akutten og være ferdig skiftet. Det var helt galskap i mange, mange år siden jeg var i 20-årene, fortsetter hun.

Vil gjøre mest mulig ut av hver dag

På spørsmål fra Kloppen om Stordalen føler at hun har dårlig tid ettersom hun har vært så syk, svarer sistnevnte ærlig:

- Fra å tenke at jeg hadde 50 år på å gjøre en forskjell, føler jeg jo veldig at det er her og nå, og at jeg må gjøre mest mulig ut av egentlig hver dag. Og det er klart at livet handler ikke bare om å velge, det handler veldig mye om å velge bort.

Se og Hør har vært i kontakt med TV2s pressekontakt Tara Nilsen, som opplyser om at Gunhild Stordalen ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentar.

RØRENDE ØYEBLIKK: Petter Stordalen ga følgerne sine et innblikk fra da han barberte hodet til Gunhild i sykesengen. Video: Instagram / NTB. Klipp: Helén Skogstad / Ørjan Ryland Vis mer

Stordalen legger ikke skjul på at det er mange ting hun ikke gjør, og at hun kan tenke: «Hva faen er det du driver med, Gunhild? » ettersom hun for eksempel bare kunne lagt seg på en strand, tatt seg en drink og levd livet.

Besøket hos Solveig Kloppen kommer bare kort tid etter at Stordalen delte en ny oppdatering om sykdommen på Instagram. Innlegget inneholdt flere bilder fra de siste fem årene.

«Fem år etter min siste beinmargstransplantasjon, i en alder av 42 år, føler meg bedre, sterkere og friskere enn noen gang. Jeg går ikke på noen medisiner», åpnet hun innlegget med.

Stordalen la ikke skjul på at medisinsk innovasjon, altså transplantasjonene, ga henne en andre og tredje sjanse.

Hun påpekte at hun er overbevist om at oppdagelsen av «de fire hjørnesteinene av helse» (mental helse, spirituell helse, familiens helse og fysisk helse journ.anm.) var det som til slutt fikk henne til å komme seg gjennom den kroniske og dødelige sykdommen.

«Å bevare helsen er så mye enklere enn å kurere sykdom, og jeg håper inderlig at medisinskoler, leger og helsepersonell vil begynne å fokusere mer på forebygging, samt helbredende kraft av kropp og sjel. Som jeg har sagt før, så tror jeg fremtiden for medisin er funksjonell medisin», la hun til.

LES OGSÅ: Gjør endring: - Burde visst bedre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer