De livsfarlige 20-årene

Berømmelse, penger og rus - en farlig kombinasjon for mennesker i starten av voksenlivet.

HARDT LIV: Britney Spears, Amy Winehouse og Pete Doherty er tre unge mennesker som kan bli offer for en tidlig død med det livet de lever i dag. Foto: All over
HARDT LIV: Britney Spears, Amy Winehouse og Pete Doherty er tre unge mennesker som kan bli offer for en tidlig død med det livet de lever i dag. Foto: All over Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Kombinasjonene av å være i 20-årene, rik og berømt, kan være direkte livsfarlig.

Heath Ledger, som døde i sitt hjem i New York 22. januar i år, ble bare 28 år gammel, er bare den siste i en lang rekke av film- og musikktalenter som døde så altfor tidlig.

Det å slå igjennom og bli berømt i en alder hvor du fortsatt prøver finne deg selv og hvor personligheten din gjerne går gjennom store forandringer, kan være svært belastende. Personlige problemer løses ikke nødvendigvis av at du blir kjendis - de kan sågar forsterkes av rampelyset, mener eksperter.

Historien viser at mange av de unge stjernene som har dødd av narkotikamisbruk ofte led av depresjoner eller hadde andre personlige problemer. Mange var også nylig kommet ut av rehabilitering da de ble offer for overdose.

De unge stjernene trekker også til seg mange mennesker som ønsker å sole seg i glansen av deres kjendisstatus, og det kan være vanskelig å skille mellom hvem som er ekte venner og hvem som bare vil utnytte statusen og pengene deres.

Popstjernen Britney Spears (26) og soulartisen Amy Winehouse (23) og rockeren Pete Doherthy (28) er bare tre eksempler på unge mennesker som lever et liv i faresonen i dag, mener mange. Redaksjoner har til og med laget klar nekrologer på de unge superstjernene. 

LES OGSÅ: Vedder om Amys død

Britney sliter med åpenbare psykiske problemer samtidig som livet hennes faller sammen i og med at hun er fratatt barna sine. Amy og Petes narkotikamisbruk følges tett av mediene uten at noen ser ut til å gripe inn for å hjelpe dem ut av uføret.

Vil deres liv også ende i tragedie, eller vil de klare å orden på livet sitt?

Her er flere som levde hardt og døde i 20-årene:

James Dean (1931-1955): Hollywoods legendariske rebell sloss mot både alkoholmisbruk og depresjon inntil han kjørte seg ihjel i en alder av 24 år. Han slo igjennom med "Rotløs ungdom" og rakk å spille i tre store filmer. Til den dag i dag har han vært gjenstand for enorm idol-dyrkelse.

Janis Joplin (1943-1970): En av hippie-generasjonens største talenter mistet livet av en overdose bare 27 år gammel. Hun skal ha vært svært nervøs for hvordan publikum likte henne, og falt for fristelsen til å bruke narkotika og alkohol til å døyve nervene.

Edie Sedgwick (1943-1971): 60-tallets "it-girl" og Andy Warhols yndling døde 28 år gammel, med en blanding av narkotika og alkohol i blodet. Sosietetspiken brøt med sine konservative foreldre og levde et liv fylt av party og dop i Andy Warhols fabrikk. Livet hennes ble nylig portrettert i filmen Factory Girl Sienna Miller i hovedrollen.

Jim Morrison (1943-1971): Den legendariske Doors-vokalisten døde 27 år gammel i Paris i noe som antas å være en heroinoverdose. Han utviklet sannsyligvis sin avhengighet av en depresjon og levde et hardt liv med mye festing og misbruk.

Sid Vicious (1957-1979): Der Kurt Cobain var levendegjøringen av den fremmedgjorte generasjon X, var Sid levendegjøringen av 70-tallets punkgenerasjon. Livsmottoet til Sex Pistols bassgitarist var "Live fast, die young" og med en mor som var narkotikadealer hadde han kanskje ikke så stor sjanse... Han døde 21 år gammel av heroinoverdose etter et rehab-opphold. Det dødelig dopet fikk han fra sin mor.

River Phoenix (1970-1993): "Stand by me"-stjernen River Phoenix døde av en overdose av heroin og kokain i en alder av 23 år. Han kollapset på fortauet utefor nattklubben The Viper Room etter å ha tatt narkotika på toalettet sammen med narkotikalangere og venner. Han var storebroren til skuespilleren Joaquin Phoenis og guttene skal ha hatt en turbulent oppvekst i den religiøse sekten "Children of God".

Kurt Cobain (1967-1994): Frontfiguren i grunge-bandet Nirvana tydde til dop for å takle presset fra mediene, en årelang depresjon, kronisk bronkitt og mystiske magesmerter. Cobain tok sitt eget liv 27 år gammel med å skyte seg selv i hodet i sitt eget hjem. Han hadde stukket av etter en dag på rehab. Cobain etterlot seg enken Courtney Love og datteren Frances Bean Cobain.

Brad Renfro (1982-2008): Barnestjernen Brad Renfro (fra The Client) ble funnet i Los Angeles etter en fuktig aften. Tidligere hadde han innrømmet heroinbruk.
Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer