Linnea Løtvedt smittet etter vaksinenekt:

- De håper jeg dør

Influenser Linnea Løtvedt har vært åpen om hvorfor hun ikke har tatt coronavaksinen. Så ble hun smittet. - Mye lettere å bli smittet, sier FHI.

SVARER KRITIKERNE: Linnea Løtvedt ble nylig smittet av coronaviruset. Nå får hun hard medfart for å ikke ha tatt vaksinen. Foto: Privat
SVARER KRITIKERNE: Linnea Løtvedt ble nylig smittet av coronaviruset. Nå får hun hard medfart for å ikke ha tatt vaksinen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kritikken kan være nokså brutal i ordleggingen, blant annet at noen håper jeg dør av dette, sier Linnea Løtvedt (21) til Se og Hør.

Løtvedt er blant landets største profiler på den populære appen TikTok, der hun har over 255 000 følgere. Hun er imidlertid en av dem som nå har fått smake medaljens bakside, noe hun deler åpenhjertig om på Instagram.

Den alvorlige kritikken mottok - og mottar - hun etter at hun fortalte følgerne sine at hun ikke har tatt coronavaksinen, til tross for at hun fikk tilbudet allerede i april.

- Du har ikke tatt vaksinen, hvorfor det?

- Mitt kull var et av de første som fikk tilbudet om vaksinasjon. Grunnet mulige bivirkninger som kvalme og oppkast valgte jeg å vente litt med å ta den, svarer hun.

SMITTET: Andreas Østerøy, kjent fra Ex on the Beach, fikk coronavirus da han var på helgetur til Polen. Video: Rød Løper / Privat Vis mer

Løtvedt har angstlidelsen «emetofobi», som innebærer angst for nettopp kvalme og oppkast.

- Jeg valgte å avvente for å føle meg mest mulig «trygg» den dagen jeg tar den, påpeker hun.

I en fersk rapport fra Legemiddelverket er for øvrig mage- og tarmsymptomer blant de mer vanlige meldte mistenkte bivirkningene av Pfizer- og Moderna-vaksinene.

Økende smitte

Da 21-årige Løtvedt forrige helg ble smittet av coronaviruset begynte trøbbelet. Riktignok ikke på grunn av sykdommen direkte, men fordi flere følgere mente det var fortjent etter at hun ikke hadde takket ja til vaksinen ved første tilbud.

I slutten av august ble det kjent at smitten er økende i Norge - spesielt blant unge voksne og studenter.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Jeg fikk mitt første symptom på mandag, og det var muskelsmerter som føltes som gangsperre. På tirsdag fikk jeg 38 i feber, og jeg hadde god effekt av febernedsettende medisiner. Utover kvelden valgte jeg å teste meg med en hjemmetest og den ble positiv, forteller Løtvedt.

Dagen etter tok hun en PCR-test, som bekreftet at hun er smittet.

- Jeg var allerede da så å si helt fin i formen. Bare et tett øre med litt verk. Smaken min er svekket, men ikke helt borte. Min opplevelse av selve sykdomsbildet har vært mild og med «lette» symptomer. Men jeg vet det er mange som har et alvorligere sykdomsforløp, forsikrer hun.

CORONA-SKEPSIS: Leif Einar Lothe mente han og Svein Østvik ikke hadde noe å gjøre i «Debatten», og overlege Elisabeth Toverud Landaas hadde dette å si til «Charter-Svein». Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NRK. Vis mer

Som nevnt valgte Løtvedt å dele med følgerne sine at hun hadde testet positivt. I ettertid har det haglet mot henne fra flere hold.

- Kritikken jeg mottar går på at jeg ikke er vaksinert og at jeg nå får smake min «egen medisin». Kritikken kan være nokså brutal i ordleggingen, blant annet at noen håper jeg dør av dette.

«Corona-skam»

Den unge influenseren synes hun mottar urettmessig kritikk, med tanke på at også vaksinerte kan bli smittet og være smittebærere. Samtidig vet hun at det er ulikt fra person til person om man får symptomer på at man er smittet eller ei.

- Corona er selvfølgelig et virus man må ta hensyn til og absolutt noe vi som samfunn må kjempe imot - blant annet ved å ta restriksjoner og tiltak på alvor, sier hun, og legger til at dette er noe hun selvfølgelig også gjør.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer

Løtvedt synes likevel det er trist når «det glemmes å ta hensyn til at alle er forskjellige».

- Det er trist at man opplever «corona-skam» og nesten må forvente at folk sender hat og nekter å ha forståelse og respekt dersom noen velger å ikke ta vaksinen. Det er fortsatt et frivillig tilbud å ta vaksine, og mennesker har forskjellige grunner for de valgene de tar, enten det er å ta vaksinen eller ikke. Jeg mener at vi alle burde være mer forståelsesfulle for hverandre i en tid som dette.

- Sier mer om dem

Når hun nå er blitt coronasyk, vil hun kunne vente i seks måneder før hun eventuelt velger å ta en dose for å regnes som fullvaksinert. Når tiden er inne vil hun derfor igjen vurdere situasjonen og finne en løsning som fungerer for seg, forklarer hun på spørsmål om hvorvidt hun kommer til å ta vaksinen.

Løtvedt forsøker å riste av seg hatet hun mottar, og tenke på at det er mennesker hun ikke har et personlig forhold til som slenger med leppen.

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram gikk hardangerværing Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg tar ikke imot «hat» fra folk jeg heller ikke vil ta råd fra. Det meste av hatet er anonymt og det sier mer om personen som skriver det enn om meg, mener hun.

- Dersom man ikke tør å stå for sine egne ord, trenger jeg heller ikke å ta det på alvor. Det vil alltid finnes mobbere der ute som nærer på å tråkke andre ned, og jeg tenker i hovedsak at det er mennesker som ikke har det greit med seg selv, fortsetter hun.

TikTok-profilen velger imidlertid å ta imot både spørsmål og konstruktiv kritikk fra følgerne sine, samtidig som hun prøver å få frem budskapet sitt.

- Det å bidra til at unge kan få et bedre selvbilde og være mer fornøyd med sin egen kropp, og å bidra til at det settes fokus på mental helse hos unge mennesker og dermed skape mer forståelse for angstlidelser, er for meg et altfor viktig tema til at usaklig kritikk fra nett-troll skal påvirke meg.

CORONABRÅK: Superstjernen Madonna er i hardt vær etter et innlegg på Instagram. Video/foto: Twitter/Instagram/NTB Scanpix Vis mer

Løtvedt har, i motsetning til mange, vært heldig og ikke blitt alvorlig syk av viruset. Flere studier viser likevel at risikoen for å bli innlagt på sykehus med covid-19 er over 70 prosent lavere for delvaksinerte og fullvaksinerte, sammenliknet med uvaksinerte.

- Reduserer risikoen

Overlege på Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, uttaler seg på generelt grunnlag i denne saken. Han sier til Se og Hør at de fleste vaksinerte ikke blir smittet i hele tatt.

- Dersom de blir smittet, kan de regne med et mildere sykdomsforløp. Hos uvaksinerte kan sykdommen arte seg ulikt. Noen vil knapt merke sykdommen, noen blir bare forkjølet eller får halsbetennelse, mens noen blir syke og sengeliggende med feber, muskelsmerter, hodepine og trøtthet, sier han, og fortsetter:

- Noen få smittede unge, under 1 av 200, blir så syke at de må på sykehus én dag eller to, men også disse blir som regel raskt friske.

SJOKKERENDE: En ny TikTok-trend der man bruker nål og blekk til å tegne på fregner på ansiktet, vekker stor oppsikt. Video: TikTok/Youtube. Reporter: Julie Tran Vis mer

Han påpeker riktignok at vaksinen er frivillig og at den er for hver persons egen skyld.

- Du reduserer risikoen for alvorlig sykdom hvis du skulle bli smittet med rundt 90 prosent, forklarer Aavitsland.

- Er det lettere å bli smittet dersom man ikke er vaksinert?

- Ja, mye lettere, svarer han.

På spørsmål om kvalme og oppkast er vanlig bivirkning etter vaksinen, svarer han:

VEKKER OPPSIKT: Den italienske modellen Luca Marchesi vekker oppsikt med kjevetrening på TikTok. Det får folk til å reagere. Vis mer

- Nei. Det vanlige er smerter i armen, trøtthet, hodepine, muskelverk. Det er immunforsvaret som jobber. Det trener seg på vaksinen slik at det er klart til å kjenne igjen og knuse viruset hvis du skulle bli smittet senere.

LES OGSÅ: I hardt vær etter corona-spøk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer