Jaa9 og OnklP

- De gjorde oss til kjeltringer

Det var tøffe tider i Oppland da den velkjente rapduoen slo igjennom.

UT AV SKYGGEN: Johnny Engdal Silseth (t.v), bedre kjent som Jaa9, snakker nå ut om tiden sammen med OnklP og om oppveksten. Foto: Andreas Fadum
UT AV SKYGGEN: Johnny Engdal Silseth (t.v), bedre kjent som Jaa9, snakker nå ut om tiden sammen med OnklP og om oppveksten. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert

En periode midt på 2000-tallet var det nærmest umulig å skru på radio eller en musikkanal på TV uten at stemmene til Pål Tøien (34) og Johnny Engdal Silseth (36) rappet deg inn i øret. De er bedre kjent som OnklP og Jaa9 respektivt, og har hatt hits som «Kjendisparty», «Glir forbi» og «Grusomt».

De siste årene er det OnklPs solokarriere som har dominert hitlistene og radiostasjonene, mens Jaa9 har holdt seg litt i bakgrunnen. 36-åringen har servert saftige vers sammen med makkeren, men har ikke vært soloartist - før nå. I et intervju med Dagbladet kan han nemlig avsløre at han jobber med sitt første album som soloartist, og at det egentlig er ferdig innspilt.

Veien dit har imidlertid ikke vært enkel for Silseth. Han har også bestemt seg for å prate om livets skyggesider, som enkelte ganger har vært vanskelige å lyssette.

OPPVEKST, NY PLATE OG DEN PERSONLIGE TEKSTEN: OnklP, Pål Tøien, var i 2014 ute med nytt album med De Fjerne Slektningene. Men det var ett vers OnklP prøvde å få fjernet fra teksten. Video: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- Mamma sov under razziaen

- Det har vært noen razziaer rundt meg, det kan du godt si, åpner han intervjuet med.

Det var på begynnelsen av 2000-tallet at rapkarrieren til de to guttene begynte å blomstre. Jaa9 og OnklP var egentlig i forskjellige grupper på den tiden. Mens Johnny var med i såkalte Ridderne av Det Norske Hus, var Pål og hans venner i gjengen Verbal SNC'z. De hadde egentlig ikke noe med hverandre å gjøre, men bestemte seg for å slå seg sammen.

GUTTA KRUTT: OnklP og Jaa9 har holdt sammen siden starten av 2000-tallet. Nå går sistnevnte solo. Foto: Andreas Fadum
GUTTA KRUTT: OnklP og Jaa9 har holdt sammen siden starten av 2000-tallet. Nå går sistnevnte solo. Foto: Andreas Fadum Vis mer

De fant nemlig rakst ut av at de hadde en felles «fiende» - politiet. Det foregikk mye tagging i byen, og de unge rapperne ble mistenkeliggjort på grunn av stilen de hadde - og for øvrig fortsatt har. Saggebukse, caps og hettegenser, i kombinasjon med at mange av dem poserte foran en graffitivegg til et albumcover, gjorde at de havnet under lupen til lovens lange arm.

Silseth sier at han fortsatt er forbannet på politiet den dag i dag. Dagen han skulle gå ut av videregående våknet han til razzia i sitt eget hjem, fordi politiet mistenkte ham. Samtidig ble boligene til tre andre i «crewet» ransaket.

- Mamma lå og sov hele razziaen faktisk, så der var jeg heldig. Men vi ble jo forbanna, og til en viss grad er jeg det enda. De gjorde oss til kjeltringer. Samtidig, på grunn av den blesten følte jeg at jeg måtte gjøre et valg: Hva skal jeg bruke tiden mi på? Å vise purksnuten og alle sammen hva vi kan, eller finne på noe annet? Det definerte hele greia for meg, forteller han åpent til Dagbladet.

Det var for øvrig rundt denne tiden at Dirty Oppland ble opprettet. De bestemte seg rett og slett for å slå sammen de to rapgruppene som eksisterte, og i ettertid har rapgruppen vært definerende for norsk hiphop. Jaa9 og OnklP brøt senere ut, og dannet sin egen, lille dynamiske duo.

Likevel er det sistnevnte som har hatt størst suksess som soloartist. Nå kan rapkollegaen avsløre at han helt bevisst har holdt seg i kameratens skygge.

- Jeg trenger ikke være i midten av søkelyset hele tiden, selv om jeg liker å være i nærheten av det som skjer. Det er prosessen og det kreative bak det jeg synes er mest gøy. Jo mer kjent du blir, jo mer sure blir folk hvis du endrer deg. Det gir jo begrenset frihet. Men så er det jo sånn at oppmerksomhet også gir muligheter, så sånn sett er det vel et nødvendig onde, sier han til avisen.

UT AV SKYGGEN: Jaa9 sier han liker den kreative prosessen best. Foto: Andreas Fadum
UT AV SKYGGEN: Jaa9 sier han liker den kreative prosessen best. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Selger leiligheten

Mens Jaa9 fokuserer på å sjøsette solokarrieren, er makkeren OnklP fullt opptatt med andre ting. I slutten av november ble det kjent at han skulle selge leiligheten sin på Tøyen i Oslo. Det bekreftet manageren hans, Henrik Bhamra, overfor Se og Hør.

I fjor ble OnklP far for første gang, og nå kan det se ut til at den lille familien er på utkikk etter større plass å kunne boltre seg på. Leiligheten har to soverom, er 67 kvadratmeter stor og har en prisantydning på 5 750 000 kroner.

FLOTT UTSIKT: Leiligheten har blant annet en 35 kvadratmeter stor hjørnebalkong med utsikt over Oslo. Foto: Alejandro Villanueva
FLOTT UTSIKT: Leiligheten har blant annet en 35 kvadratmeter stor hjørnebalkong med utsikt over Oslo. Foto: Alejandro Villanueva Vis mer
SOV GODT: Her har rapperen tilbrakt mange netter. Nå flytter OnklP fra leiligheten på Tøyen. Foto: Alejandro Villanueva
SOV GODT: Her har rapperen tilbrakt mange netter. Nå flytter OnklP fra leiligheten på Tøyen. Foto: Alejandro Villanueva Vis mer
PRIVAT HYGGE: Med på kjøpet får man også en privat takterasse på hele 35 kvadratmeter. Foto: Alejandro Villanueva
PRIVAT HYGGE: Med på kjøpet får man også en privat takterasse på hele 35 kvadratmeter. Foto: Alejandro Villanueva Vis mer
GRÅTONER: OnklPs leilighet er stor og lys. Foto: Alejandro Villanueva
GRÅTONER: OnklPs leilighet er stor og lys. Foto: Alejandro Villanueva Vis mer

«Dette er en meget attraktiv topp- og hjørneleilighet som ble bygd i 2004, med privat takterrasse på hele 35 m² og sørvestvent balkong» heter det i annonsen som er lagt ut på Finn.no.

Leiligheten ligger i sjette etasje i en bygård fra 1937. Den har både en romslig takterrasse og sørvestvendt balkong på ni kvadratmeter.

Den holder høy standard, står i det i annonsen. Kjøkkenet er fra 2012 og badet ble pusset opp i 2013, heter det videre.

Fikk P3-prisen

Leilighetssalget kommer etter et godt år for OnklP. I oktober i fjor ble han som nevnt far, til en liten jente, sammen med sin kjæreste Helene Holst. Nyheten delte han selv på sin egen Facebook-side:

«Torsdag 5 oktober kom nydelige Amanda til verden. Nesten 4 kg og 51 cm. Alt står bra til med Helene & baby:) Tusen takk til alle som har hjulpet til i denne perioden, og til pressen som har respektert vårt ønske om privatliv. Jeg bare henger ut med dattera mi jeg, Peace» skrev han den gang.

NY TID: Pål Tøien, kjent under artistnavnet OnklP har begynt et nytt liv som pappa. Endringene i livet gjenspeiler seg også i tekstene på den nye plata som slippes i disse dager. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I november i fjor stakk OnklP også av med den gjeve P3-prisen for 2017. Prisen deles ut årlig under P3 Gull og går til artister som har markert seg spesielt på musikkfeltet det siste året.

- Tusen takk, dette er det sykeste. Jeg ble catcha litt på senga her. Gratulerer til meg. Alle som heier på oss, vi har mer til dere, sa han etter at han hadde vunnet.

Sang om angsten

OnklP har tidligere også vært åpen om sine psykiske problemer. I låten «Styggen på ryggen» fra 2014 rappet han om angsten sin og det han kalte sine «indre demoner».

Låten fikk svært gode kritikker, og han har fortalt tidligere at skrivingen fungerte som terapi for hans mørke stunder.

SUKSESS: Pål Tøien, kjent som OnkelP, intervjues om hiten «Styggen på ryggen» og om hvordan livet er nå, i forhold til før låta. Video: Se og HørVis mer Vis mer Vis mer

- Gjennom å rappe kan jeg åpne opp for ting jeg har holdt inne. «Hvorfor visste jeg ikke dette?» var mammas reaksjon da hun første gang hørte «Styggen på ryggen». Men selv om jeg lager noe som er åpent og ærlig, er det fortsatt en rapsang. En sang om en nedtur som har blitt til en opptur, uttalte han til Dagbladet i 2014.

OnklP har tidligere understreket at han ikke er noen talsmann for angst og depresjoner, men påpeker at han synes det er fint å ha kunnet bidra med noe til samfunnsdebatten.

LES OGSÅ: - Hun dalte ned fra himmelen til meg

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer