Stormingen av Kongressen:

- De gjorde ingenting

Nære venner og bekjente snur ryggen til Ivanka Trump og ektemannen Jared Kushner etter stormingen av Kongressen.

PÅ VEI UT: I takt med at Trump-familiens dager ved roret går mot slutten, blir kritikken mot dem stadig skarpere. Her er ekteparet Ivanka Trump og Jared Kushner i november. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
PÅ VEI UT: I takt med at Trump-familiens dager ved roret går mot slutten, blir kritikken mot dem stadig skarpere. Her er ekteparet Ivanka Trump og Jared Kushner i november. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det har stormet rundt president Donald Trump (74) og resten av presidentfamilien etter at Trump-demonstranter stormet Kongressen i Washington D.C. på onsdag.

Hittil er fem personer døde som følge av stormingen, og mange skadet.

Presidenten har fått kritikk for å tilsynelatende ikke gjøre særlig mye for å hindre demonstrantene i å ta seg inn i parlamentsbygningen, men snarere oppfordret den voldelige mobben til å lage de historiske scenene.

Nå er det Ivanka Trump (39) og ektemannen som får kritikk.

Vanity Fair-journalisten Emily Jane Fox skriver på spalteplass at Trump og ektemannen Jared Kushners (39) protest etter stormingen av Kongressen så å si har vært ikke-eksisterende.

Presidentdatteren - som har vært en nær støttespiller for sin far gjennom hele presidentperioden - kalte demonstrantene først «amerikanske patrioter» i en Twitter-melding som senere ble slettet.

JOBBER TETT: Ivanka Trump og Jared Kushner har jobbet tett med presidenten de siste fire åra. Foto: Markus Schreiber / AP
JOBBER TETT: Ivanka Trump og Jared Kushner har jobbet tett med presidenten de siste fire åra. Foto: Markus Schreiber / AP Vis mer

Deretter gikk hun ut og ba opptøyene og volden om å opphøre. Ektemannen Kushner forholdt seg taus. Fox anklager nå paret for å ikke ha gjort noe for å stoppe volden.

- Hvis det var noen reaksjoner fra ekteparet, så var de i så fall usynlige. Mest sannsynlig var det ingen reaksjoner, ifølge det folk som kjenner dem har fortalt meg. Som en av deres tidligere venner fortalte meg: «folk som har fortsatt å være venner med Jared og Ivanka har lett etter bevis for at de ikke var medskyldige, men har ikke funnet noe», skriver Fox i Vanity Fair.

TABBE: Avtroppende førstedame i USA, Melania Trump, får kritikk etter et besøk på et barnesykehus i Washington, D.C. Foto: AP Vis mer

Vennene forsvinner

Samtidig begynner stadig flere i kretsen rundt presidentfamilien nå å snu ryggen til The Trumps - i kjølvannet av denne ukas hendelser. Fox hevder at ekteparet ikke har mange venner igjen, og at Kongress-stormingen nok var dråpen for mange som har stått dem nær.

Hun tror også at familien politisk sett nå er døde.

- «Folk pleide å være redd for Trumps vrede», sa en annen eksvenn av Ivanka til meg, og la til: «Nå frykter de tilhørigheten til ham. Familiens stank er nesten umulig å bli kvitt. Hvordan assosierer du deg selv med de verste, mest giftige menneskene i USAs historie?», skriver Fox videre.

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Familien har også fått kritikk fra egne rekker. Modellen Karlie Kloss (28), som er gift med Jared Kushners bror, Joshua Kushner (35), avslørte på Twitter at hun har prøvd å overtale Ivanka Trump og ektemannen til å akseptere valgresultatet.

«Å akseptere resultatene av et legitimt, demokratisk valg er patriotisk. Å nekte og gjøre det og oppfordre til vold er anti-Amerikansk», skrev hun.

Kloss er en utpreget demokrat, og det er ingen hemmelighet at hun er uenig med familien i politikken.

Det er nå bare elleve dager til Donald Trumps tid som president i USA er over. Fredag kunngjorde presidenten at han ikke vil delta på innsettelsen av Joe Biden (78) 20. januar.

Kritikk

Som nevnt fikk Ivanka Trump hard medfart da hun omtalte Trump-demonstrantene som «amerikanske patrioter» da de stormet Kongressen på onsdag.

«Ethvert sikkerhetsbrudd eller manglende respekt for våre rettshåndhevere er uakseptabelt. Volden må stoppe umiddelbart. Vær så snill, vær fredelige», fortsatte hun.

Kort tid senere slettet hun Twitter-innlegget, og meddelte i et nytt innlegg at hun avskyr den type oppførsel.

VEKKER OPPSIKT: Ivrige Twitter-brukere har vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Twitter-innlegget kom på bakgrunn av at CNN-korrespondenten Kate Bennett satte spørsmålstegn ved om Ivanka faktisk kalte opprørerne for patrioter.

«Nei. En fredelig protest er patriotisk. Vold er uakseptabelt og må fordømmes på det sterkeste», svarte Ivanka.

Vanity Fair var blant mediene som beskrev 39-åringens Twitter-innlegg som et absurd forsøk på å distansere seg fra «monstrene», som ble sluppet løs av Trump-familien.

Også CNNs politiske kommentator Gloria Borger reagerte sterkt.

- Dette er amerikanske terrorister. De river det i fillebiter. Og så ser jeg denne tweeten fra Ivanka Trump, som hun har fjernet, hvor hun kaller dem amerikanske patrioter, uttalte Borger, og la til:

OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

- Hun sier, vel du vet, «ethvert sikkerhetsbrudd er uakseptabelt.» Men hun kalte dem «amerikanske patrioter.» Det er ikke det jeg kaller dem. Dette er mennesker som marsjerte dit for å gjøre skade.

LES OGSÅ: - Tror det er pappa

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer