De går rett i jantefella

De skal ikke tro at de er noe, de skal ikke innbille seg at de er bedre enn oss, de skal ikke tro at de duger til noe.

1. DU SKAL IKKE tro at du er noe.
2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

DET VAR NOK NEPPE «Norske Hollywoodfruer» Aksel Sandemose hadde i tankene da han formulerte Janteloven i 1933. Men det finnes ikke den Hollywoodfrue som ikke tar loven i sin munn for å beskrive hvorfor de har flyttet vekk fra Norge, og for å beskrive fortreffeligheten med å bo i Los Angeles. Der kan de nemlig leve fri fra janteloven, og den norske undertrykkingen de føler er så belastende.

SIV COTTON, BEATRICE Prochazka, Antoinette Kristensen og Kristine Dorow er sist ut i serien av kvinner fra filmbyen som viser seg fram på norske TV-skjermer denne våren, og som alle andre før dem, går de rett i jantefella de så desperat prøver å holde seg unna.

PROBLEMET FOR DISSE kvinnene er selvsagt at hele konseptet med «Norske Hollywoodfruer» spiller nettopp på janteloven. Vi senker oss jo ikke ned i sofaen for å beundre at fruene selv sier hvor fantastiske de er, men for å le av hvor fantastiske de synes de er.

DE SKAL IKKE TRO at de er noe, de skal ikke innbille seg at de er bedre enn oss, de skal ikke tro at de er mer enn oss, de skal ikke tro at de duger til noe og de skal ikke tro at de kan lære oss noe. Heller tvert imot.

OG MÅTEN DET ER regissert på, er også lagt opp etter janteloven punkt for punkt. Det blir raskt klart at du skal le av dem, de kan ikke lære deg noe, de vet spesielt ikke like mye som oss, og de er definitivt ikke klokere enn oss.

Det er der underholdningsverdien ligger, det er der det paradoksale ligger.

Så til de som virkelig vil vekk fra janteloven: Ikke still opp på norsk TV – selv om du bor i Hollywood!

DET ER NOK LITT URETTFERDIG, men samtidig helt nødvendig å sammenligne «Norske Hollywoodfruer», med forgjengerne som har kommet på samlebånd etter nyttår. Og kanskje hadde dommen over programmet både her og andre steder stått seg annerledes om premieren hadde kommet tidligere.

For det er litt som med frustrerte togpassasjerer. Grunnen til at pendlere blir lettet selv når toget endelig kommer etter det som føles som et par måneders ventetid, er nemlig at ingen andre konkurrenter har vært og plukket opp passasjerer i mellomtiden. 

I TV-sammenheng er de aller fleste seerne blitt plukket opp og lei av Hollywoodkvinner etter to omganger med de svenske fruene, en med «Ja, vi elsker Hollywood» og «Lisa goes to Hollywood».

SELV OM BOOMEN med Los Angeles-baserte programmer startet med Anna Anka-fenomenet på søsterkanalen i Sverige, virker TV3 å være for seint ute denne gangen. Det er selvsagt flott at de nok har satset mer på kvalitet i produksjonen enn TVNorge, men prisen betaler de nok nå når programmet kommer på tampen av den mest innholdsrikt tv-våren noensinne.

Siv Cotton, Beatrice Prochazka, Antoinette Kristensen og Kristine Dorow blir naturlig sammenlignet med Anna Anka, Maria Montazami og norske Tine Schatz. Og det man i hvert fall kan fastslå etter første episode er at de nok ikke overgår noen av dem, selv om det klart finnes potensiale spesielt hos Siv Cotton til å bli en snakkis.

STILEN ER ROLIG, avslappende og velpolert, som i den svenske utgaven, og mange av de samme ingrediensene er på plass. En som utelukkende lever på penger etter skilsmisseoppgjøret og kjører rundt i limousin med privatsjåfør, en som prøver å slå seg opp som BH-designer og giftet seg med en fra Chippendales, og en som har sluttet å jobbe for å ta vare på kroppen sin, som mener hun alltid ser perfekt ut, og som lager verdens beste dipp, er verdens beste venninne og har verdens beste selskaper – alt ifølge seg selv.

Dessverre er sjokkeffekten liten og sitatene i Anna Anka-klassen fraværende.

Få komplett oversikt over alle ukens TV-programmer på Seher.nos TV-guide!

LES OGSÅ: Like spennende som et slektstreff
LES OGSÅ: Smakløst kokke-Idol
LES OGSÅ: Likestilling i en gal, gal verden
LES OGSÅ: Ingen grunn til begeistring
LES OGSÅ: Så pinlig at man får fylleangst når man skrur av TV'n
LES OGSÅ: Ingen Kim - mye kos
LES OGSÅ: Over grensen flaut og pinlig
LES OGSÅ: Vilt tankevekkende tv
LES OGSÅ:
En programleder unna sekser'n
LES OGSÅ: - Det er bare jævla kjedelig!
LES OGSÅ:
Det er én ting som ikke kler henne...
LES OGSÅ: Bare Karlsen brøler av latter
LES OGSÅ: Heia Tufte! Heia Tufte!
LES OGSÅ:
Som seer føler man seg snytt
LES OGSÅ: Sjokkerende om norske forskere
LES OGSÅ: De blir avslørt én etter én
LES OGSÅ: Hvordan er det mulig
LES OGSÅ: Amatørenes aften på TV 2