RASER: Kristoffer Joner mener norsk narkotikapolitikk er avleggs, og oppfordrer til legalisering av stoff for misbrukere. Foto: SCANPIX
RASER: Kristoffer Joner mener norsk narkotikapolitikk er avleggs, og oppfordrer til legalisering av stoff for misbrukere. Foto: SCANPIX Vis mer

- De behandles som jøder

Kristoffer Joner fyrer løs mot norsk narkotikapolitikk.

SEHER.NO: Skuespiller Kristoffer Joner (35) prøvde lenge å flykte fra egne problemer. Nå blir han derimot regissør for å fortelle om det han har lært.

Spesielt årene med alkoholmisbruk lærte Joner å ta tak i livets vanskeligheter. Nå planlegger han å regissere spillefilmen "Stålgangen", som handler om en mann som sitter i fengsel for drap, og nærmer seg den dagens han skal slippe ut. Men så havner sønnen til mannen han drepte i samme fengsel...

Bør narkotika legaliseres? Si din mening til høyre!

- Med fengslene setter vi en mur mellom partene i en konflikt og satser på at problemene vil løse seg etter noen år, sier Joner til Dagbladet, før han fortsetter:

- Det skaper stillstand, og med stillstand blir det ingen utvikling. Tida og konflikten står stille. Jeg har ikke en poerfekt løsning, men har liten tro på den nåværende fengselspolitikken. Konfliktråd er mye mer effektivt.

Kristoffer Joners mange meninger har brakt ham inn i flere hete samfunnsdebatter. I sommer sa han offentlig at han var for legalisering av hasj - mens han også innrømmet å ha røyket noe hasj i ungdomstiden. Det vekket reaksjoner, for å si det mildt.

- Det er en debatt som fortjener å tas på en skikkelig måte. Narkotikapolitikken i Norge er veldig rar. Også her har vi stillstand. Vi har ikke forandret strategi på 30 år, og situasjonen har bare blitt verre.

- Andre land prøver å nå ut alternative måter å møte problemet på, og har fantastiske resultater å vise til. Det viser seg at det ikke er noen sammenheng mellom legalisering og økt forbruk. Tvert i mot, sier han til avisen.

Den norske stjerneskuespilleren mener det bør være lov for rusmisbrukere å skaffe stoff på lovlig vis.

- Hvis mitt barn ble rusmisbruker, skulle jeg ligge og lure på hvor hun var, og om hun ble tvunget til å selge seg eller lå med overdose på gata et sted? Dette er virkeligheten for mange mennesker.

Det store problemet er at narkotikapolitikken styres mer av følelser enn fornuft, mener 35-åringen.

- Vi tar fra de narkomane rettigheter og verdighet. Det er fristende å sammenligne deres situasjon med jødene i Tyskland på 30-tallet, sier Kristoffer Joner til samme kilde.
LES OGSÅ: Joner troner på toppen