GÅTT BORT: Artist og låtskriver Frode Viken er gått bort, 63 år gammel. Foto: Anders Grønneberg
GÅTT BORT: Artist og låtskriver Frode Viken er gått bort, 63 år gammel. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Frode Viken:

D.D.E.-stjernen Frode Viken er død

Ble 63 år gammel.

Publisert

(Se og Hør): Artist og låtskriver Frode Viken er død, 63 år gammel.

Det melder D.D.E. på sine Facebook-sider.

«Det er med stor sorg vi må meddele at vår gode venn, gitarist og komponist Frode Magnus Viken er død, 63 år gammel. Frodes helsetilstand ble nylig forverret, og han gikk bort etter kort tids sykeleie. Han vil bli minnet i hver og en av hans fantastiske låter. Våre tanker går til familien.», heter det i uttalelsen.

Bandkollega Eivind Berre bekrefter også dødsfallet overfor Namdalsavisa.

- Det er med stor sorg at vi må meddele at vår gode venn, gitarist og komponist er død, 63 år gammel, sier Berre til NA.

- Han vil bli minnet i hver og en av hans fantastiske låter. Våre tanker går til familien, sier Berre.

Sykdom

Ifølge VG døde Viken tidlig morgen påskeaften - dagen etter at han fylte 63 år. Viken har de siste årene være rammet av kreft.

I 2015 fortalte Viken overfor Se og Hør at han de siste to åra hadde vært alvorlig syk.

- Vi var i Kragerø da min kone, Hilde syntes det luktet så underlig av pusten min. Hun ba meg oppsøke lege, sa han til Se og Hør.

Da de var hjemme igjen, dro Viken til Namsos sykehus. Der oppdaget legen en svulst i halsen, og sendte ham videre til St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Jeg var aldri redd. Prognosene var gode, og legene sa de ville gjøre meg kreftfri, fortalte han.

D.D.E.: Frode Viken (helt til høyre) på scenen under bandets konsert på Tusenfryd i 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
D.D.E.: Frode Viken (helt til høyre) på scenen under bandets konsert på Tusenfryd i 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Ikke redd for å dø

Etter cellegift og strålebehandling ble Viken sendt tilbake til Namsos sykehus for rekonvalesens. Da han lå der, sprakk tykktarmen.

Hele mageregionen ble forgiftet, og artisten hadde forferdelige smerter. Det var ifølge Se og Hør på hengende håret at det gikk bra.

- Var du noen gang redd for å dø?

- Nei. Hadde jeg vært det, kunne jeg heller ikke turnert året rundt på norske veier med D.D.E. Vi har i årenes løp opplevd mange nesten-ulykker. Man får et avklart forhold til livet og døden når man farter så mye.

Ifølge NA etterlater Viken seg kone, to barn og fire barnebarn.

STORT BAND: D.D.E.s låter er godt kjent for de fleste nordmenn. Frode Magnus Viken var gitarist i gruppa og har skrevet de fleste av bandets melodier og dessuten flere av tekstene. Foto: NTB Scanpix
STORT BAND: D.D.E.s låter er godt kjent for de fleste nordmenn. Frode Magnus Viken var gitarist i gruppa og har skrevet de fleste av bandets melodier og dessuten flere av tekstene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Skulle bli berømt

Helt siden Viken startet å spille i band som 15-åring, hadde han satt seg fore å nå til topps. I et tidligere intervju med Dagbladet fortalte han følgende:

- Jeg var en storkjefta guttunge som skrøt av at jeg en dag skulle bli berømt. Det tok 23 år før det skjedde noe, men da skjedde det også til gagns.

Etter å ha vært med i Prudence i to uker og gitt ut to plater med bandet Rollaug uten nevneverdig suksess, trommet han sammen et nytt band i 1984. De tok navnet After Dark og satset på dansemusikk.

Et drøyt tiår etter starten gikk det slik artisten spådde den gangen på øvingslokalet. Etter å ha byttet navn til D.D.E. oppnådde trønderbandet en enorm popularitet.

- STORT: Frode Viken mente at mye av suksessen bak D.D.E. lå i tekstene. Foto: Se og Hør
- STORT: Frode Viken mente at mye av suksessen bak D.D.E. lå i tekstene. Foto: Se og Hør Vis mer

- Det som funker

Viken uttalte at han trodde mye av hemmeligheten bak D.D.E.s suksess lå i tekstene.

- De er om og for folk. Se på «Rompa mi» (som Idar Lind har skrevet teksten til). Låta er jo et scoop! Folk står på julebord, vifter med rævva og synger «Rompa mi». Det er bare stort, jublet Viken, og fortsatte:

- Banalitet er en kunstform. Se på Picasso. Han malte som en unge. Han hadde fått i gave å lage enkle ting. Glimrende! Poenget er å slette ut alle dogmene og alle voksengreiene. Da sitter man igjen med det helt simplistiske, og det er det som funker.​

I sorg

Viken vil bli husket som en markant bakmann i et av de mest suksessrike norske bandene de siste 30 åra. Han er mannen som har skrevet blant annet melodien til «Vinsjan på kaia», «E6» og «Det går likar no».

- Det er brutalt. Han har vært en venn i mange år og har vært en enorm låtskriver, sier en tydelig preget Terje Tysland i telefonen til Se og Hør.

Han forteller at det er vanskelig å finne ord på en sånn dag som denne.

Tysland har vært venn med Viken i 40-50 år. Viken var blant annet medlem i Tysland band Prudence i en periode.

- Sønnen hans, Daniel, spiller i bandet mitt nå. Det er veldig nært. Det blir et fryktelig savn. Hans betydning kan aldri overdrives. Han har skrevet fantastisk mange fine sanger, sier Tysland.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer