Frode Viken bisettelse:

DDE-kollegene sang i Frode Vikens bisettelse

Familie, venner og kolleger førte D.D.E-profilen ut på sin siste reise.

STORT OPPMØTE: Flere hundre møtte opp for å ta farvel med Frode Viken tirsdag ettermiddag. I kirka var det flere buketter, og et stort bilde av den avdøde artisten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
STORT OPPMØTE: Flere hundre møtte opp for å ta farvel med Frode Viken tirsdag ettermiddag. I kirka var det flere buketter, og et stort bilde av den avdøde artisten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

(Se og Hør): Påskeaften døde D.D.E-låtskriver Frode Viken, 63 år gammel. Han var svært sentral i bandet gjennom flere tiår, og var hjernen bak flere av bandets største slagere. Han var også gitarist i den populære Namsos-gruppa.

Tirsdag klokken 12:00 ble Viken bisatt i hjemkommunen, fra Namsos kirke, og hundrevis hadde møtt opp for å ta et siste farvel med musikeren.

Familie, bandkolleger, venner og fans sto sammen i sorgen.

Bisettelsen startet med at D.D.E sang for sin avdøde venn. De sang «Det fine vi hadd’ sammen», og det var tydelig at flere av bandmedlemmene var preget under opptredenen.

Saken fortsetter under bildene.

SPILTE: D.D.E spilte for Frode i kirken. De sang låta «Det fine vi hadd' sammen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SPILTE: D.D.E spilte for Frode i kirken. De sang låta «Det fine vi hadd' sammen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
FØLSOMT: Det var mye følelser i Namsos kirke tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FØLSOMT: Det var mye følelser i Namsos kirke tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
HYLLET: Frodes sønn, Daniel Viken, spilte gitar til sin avdøde far i kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HYLLET: Frodes sønn, Daniel Viken, spilte gitar til sin avdøde far i kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Blant de frammøtte var kollegene i bandet, Terje Tysland, Tore Strømøy og Åge Aleksandersen. Overfor VG forteller vokalist Bjarne Brøndbo at de skal minnes alle de fine stundene de hadde sammen.

- I dag ønsker vi å hedre Frode for alt det fine vi hadde sammen, sier han.

Bisettelsen ble ledet av prest Petter Normann Dille. Før bandkollegene sang for sin kamerat, ble en orgelversjon av «Vinsjan på kaia» spilt.

- Han har levd med ulike smerter og utfordringer den siste tiden, men han har holdt det gående og han har nektet å gi slipp. Frode var ikke redd for å dø, for han har fått gjort alt han ville, sa han selv, fortalte presten fra alteret.

Saken fortsetter under bildet.

PREGET: Frode Vikens sønn både spilte og talte i bisettelsen til faren tirsdag. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
PREGET: Frode Vikens sønn både spilte og talte i bisettelsen til faren tirsdag. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

I bisettelsen talte blant andre ordfører i Namsos, Arnhild Holstad, musikerens sønn Daniel og artistens bestekamerat. Hele bandet kom også opp foran alteret, med røde roser for hendene.

- Du har laget så mange fantastisk fine låter, også har du laget noen ikke fullt så fine låter. For du var opptatt av balanse, og ville lage dem alle. Som du sa selv - skulle du skrive hiten, skulle du også skrive de andre låtene. Det er vi glad for i dag, sa en tydelig preget Bjarne Brøndbo i kirken.

LA NED ROSER: Bandkollegene hedret Frode Viken med roser tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
LA NED ROSER: Bandkollegene hedret Frode Viken med roser tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Etter talen, la bandmedlemmene rosene ned på kisten. Så gikk de atter en gang bort til instrumentene sine, og sang «Nykoka kaffe». Da var det knapt et tørt øye i Namsos kirke.

Det var flere gode ord om Viken under bisettelsen, og også elementer som fikk hans venner og familie til å trekke på smilebåndet:

- Det var noen som sa til meg her om dagen: «Hvis du prøver å be til Gud denne uka kan det hende han er litt opptatt, for han har fått en ny diskusjonspartner», sa presten i kirken, til latter fra de oppmøtte.

Saken fortsetter under bildene.

TØFT: Under sin fremføring av «Nykoka kaffe» viste D.D.E sin sorg for sin avdøde venn og kollega. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TØFT: Under sin fremføring av «Nykoka kaffe» viste D.D.E sin sorg for sin avdøde venn og kollega. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
MINNET AV NÆRE OG KJÆRE: Frode Viken ble bisatt fra Namsos kirke tirsdag 10. april. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
MINNET AV NÆRE OG KJÆRE: Frode Viken ble bisatt fra Namsos kirke tirsdag 10. april. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

- Grunnfjellet

Det var på påskeaften at bandet annonserte på sine Facebook-sider at Viken var død. I et langt innlegg hyllet de mannen som var med i bandet helt siden oppstarten i 1992. Allerede fra 1984 hadde de spilt sammen, da under bandnavnet After Dark.

Bjarne Brøndbo hyllet bandkollega Viken etter at dødsfallet ble offentliggjort. Brøndbo sa at D.D.E.s suksess aldri ville blitt til hadde det ikke vært for Vikens låter.

- Frode var opphavsmann til alle våre melodier, og mange av tekstene våre. Han var kanskje den viktigste av alle i grunnfjellet i D.D.E. Uten Frodes sanger hadde vi aldri opplevd den suksessen vi har fått lov til å være med på, forklarte frontfigur Brøndbo til Namdalsavisa.

Brøndbo mener at Viken har skrevet sanger som vil overleve både ham selv og de andre i D.D.E. Han omtalte Viken en av de største låtskriverne i Norge de siste tiårene og mener sangene hans er en del av den nasjonale kulturarven.

- Vi vil ta vare på og videreføre den arven. Ting kommer nå sikkert til å forandre seg. Vi i bandet gjør alt sammen, vi spiser sammen og reiser sammen. Det er ikke sikkert at dynamikken blir den samme i D.D.E. ute på tur nå, sa Brøndbo.

Saken fortsetter nedenfor.

Sykdom

Viken har de siste årene være rammet av kreft. I 2015 fortalte Viken overfor Se og Hør at han de siste to årene hadde vært alvorlig syk.

- Vi var i Kragerø da min kone, Hilde syntes det luktet så underlig av pusten min. Hun ba meg oppsøke lege, sa han til Se og Hør.

Da de var hjemme igjen, dro Viken til Namsos sykehus. Der oppdaget legen en svulst i halsen, og sendte ham videre til St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Jeg var aldri redd. Prognosene var gode, og legene sa de ville gjøre meg kreftfri, fortalte han.

Etter cellegift og strålebehandling, ble Viken sendt tilbake til Namsos sykehus for rekonvalesens. Da han lå der, sprakk tykktarmen. Hele mageregionen ble forgiftet, og artisten hadde forferdelige smerter. Det var ifølge Se og Hør på hengende håret at det gikk bra.

- Var du noen gang redd for å dø?

- Nei. Hadde jeg vært det, kunne jeg heller ikke turnert året rundt på norske veier med D.D.E. Vi har i åras løp opplevd mange nesten-ulykker. Man får et avklart forhold til livet og døden når man farter så mye.

Viken etterlater seg kone, to barn og fire barnebarn.

- Skulle bli berømt

Helt siden Viken startet å spille i band som 15-åring, hadde han satt seg fore å nå til topps. I et tidligere intervju med Dagbladet fortalte han følgende:

- Jeg var en storkjefta guttunge som skrøt av at jeg en dag skulle bli berømt. Det tok 23 år før det skjedde noe, men da skjedde det også til gagns.

Etter å ha vært med i Prudence i to uker og gitt ut to plater med bandet Rollaug uten nevneverdig suksess, trommet han sammen et nytt band i 1984. De tok navnet After Dark og satset på dansemusikk.

Et drøyt tiår etter starten gikk det slik artisten spådde den gangen på øvingslokalet. Etter å ha byttet navn til D.D.E. oppnådde trønderbandet en enorm popularitet.

FOR 11 ÅR SIDEN: Bård Iversen, Arnt Egil Rånes, Bjarne Brøndbo, Eskil Brøndbo, Eivind Berre og Frode Viken i D.D.E. avbildet i 2007.
Foto: Knut Falch / NTB scanpix
FOR 11 ÅR SIDEN: Bård Iversen, Arnt Egil Rånes, Bjarne Brøndbo, Eskil Brøndbo, Eivind Berre og Frode Viken i D.D.E. avbildet i 2007. Foto: Knut Falch / NTB scanpix Vis mer

- Det som funker

Viken uttalte at han trodde mye av hemmeligheten bak D.D.E.s suksess lå i tekstene.

- De er om og for folk. Se på «Rompa mi» (som Idar Lind har skrevet teksten til). Låta er jo et scoop! Folk står på julebord, vifter med rævva og synger «Rompa mi». Det er bare stort, jublet Viken, og fortsatte:

- Banalitet er en kunstform. Se på Picasso. Han malte som en unge. Han hadde fått i gave å lage enkle ting. Glimrende! Poenget er å slette ut alle dogmene og alle voksengreiene. Da sitter man igjen med det helt simplistiske, og det er det som funker.

LES OGSÅ: - Spesielt å få barn nøyaktig ti år etter pappas død