JUBILEUM: Det er 30 år siden klonene angrep første gang.
JUBILEUM: Det er 30 år siden klonene angrep første gang.Vis mer

Darth Vader på post...

30 år etter premieren er Star Wars fortsatt på post. Som frimerker...

SEHER.NO: Hvem vinner - Yoda eller Darth Vader?

Star Wars-fans venter i spenning, etter at det amerikanske postvesenet inviterte til nett-kamp der folket selv fikk velge hvilket frimerke som skal trykkes i et ekstra stort opplag.

25. mai er det 30 år siden den første Star Wars-filmen (Episode 4, Et nytt håp) hadde premiere på Grauman's Chinese Theatre i Los Angeles. De seks filmene som foreløpig utgjør Star Wars sagaen er for lengst blitt film-historie, og nå hedres filmene med egne frimerker i USA.

Serien med Star Wars-merker består av til sammen 15 ulike motiver, med bilder av både Darth Wader, Luke Skywalker, Chewbacca, Han Solo, prinsesse Leia og andre av de mest kjente personlighetene. De folkekjære robotene R2-D2 og C3PO er selvsagt også med blant motivene.

Interessen for frimerkene er enorm. Bestillingene strømmer inn fra hele verden, og det er ikke bare frimerkesamlere som vil sikre seg denne filatelistiske godbiten. Ihuga fans ønsker også å smykke sine brev med sine favoritt-figurer. Og enkelte steder i USA har det i flere måneder vært mulig å legge brev og pakker i egne postkasser utformet som roboten R2-D2.

De 15 frimerkene i serien blir trykket i egne ark, formet som en filmplakat. Arbeidet er for øvrig utført av Drew Struzan, som laget orginalplakatene for alle filmene.

Siden nyheten ble kjent, har postvesenet gitt amerikanerne en mulighet for å stemme frem ett frimerke, som vil bli utgitt i større opplag enn de andre. Resultatet blir ikke klart før 25. mai, men etter det seher.no kjenner til, står kampen akkurat nå mellom Yoda og Darth Vader.