MYE OPPMERKSOMHET: Mange la merke til at danske Kristina Kristiansen trøstet den svenske landslagsspilleren Nathalie Hagman (t.h.) etter Sveriges tap mot Norge i Håndball-VM i 2015. Flere av de svenske landslagsspillerne som nå er aktuelle i EM har fått medieoppmerksomhet. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix
MYE OPPMERKSOMHET: Mange la merke til at danske Kristina Kristiansen trøstet den svenske landslagsspilleren Nathalie Hagman (t.h.) etter Sveriges tap mot Norge i Håndball-VM i 2015. Flere av de svenske landslagsspillerne som nå er aktuelle i EM har fått medieoppmerksomhet. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix Vis mer

Håndball-EM 2016:

Dårlige tapere, spiller­romanse og rasismeutspill

De svenske håndballjentene har hatt sitt å stri med. 

Publisert

EM i håndball er i full gang i Sverige, og Europas beste kvinnelandslag møtes for å kjempe om hvem som til syvende og sist kan kalle seg europamestere.

Det svenske damelandslaget kan få sjansen til å briljere på hjemmebane, og med målscorere som Isabelle Gulldén og Nathalie Hagman på laget, kan det hende det går svenskenes vei denne gangen.

Lørdag kveld tapte de imidlertid mot Nederland 30-33, men mandag kveld har de sjansen igjen. Klokka 20.45 møter de Frankrike.

Svenskene er ikke kjent for å være best i verden, men kan skilte med flere medaljer. Når jentene ikke er å finne på banen, styrer de med flere ting. Slik er de svenske toppscorerne:

Sjokkerende utsagn

En av spillerne som har markert seg sterkest under EM, er Isabelle Gulldén (27). Hun debuterte på landslaget da hun var bare 18 år gammel, like før OL i Beijing. OL i Rio tidligere i år var hennes tredje deltakelse i de olympiske lekene.

I 2014 vakte Gulldén oppsikt med flere sitater, blant annet om de norske håndballjentene. Det er en kjent sak at den største konkurrenten til svenskene er Camilla Herrem og co, men det hun liret av seg den gang skapte stort oppstyr.

Flere av de norske spillerne var syke, og hun var ikke i tvil om at hun gjerne ville holde det slik.

- For vår del håper jeg jo selvsagt at de norske er sjuke. Du kan jo ikke spille med feber. Det ville vært løgn å si at jeg håper alle er friske. Så mer sykdom kan jo hjelpe oss. Vi vil jo til en finale, sa Gulldén.

27-åringen, som også er blogger, har også snakket åpent om andre ting. I et intervju med Göteborgsposten for noen år siden snakket hun åpent om at ungdomstida ikke alltid var like enkel.

FRITTALENDE: Isabelle Gulldén (t.v.) avbildet under en duell mot Russlands Polina Kuznetsova under sommer-OL i Rio. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix
FRITTALENDE: Isabelle Gulldén (t.v.) avbildet under en duell mot Russlands Polina Kuznetsova under sommer-OL i Rio. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ble mobbet. Det var folk som syntes at jeg var tjukk. Det var veldig vanskelig. Jeg ville ikke fortelle noen hvorfor jeg hadde det så vondt, sa hun.

Mobbingen begynte da hun bare var sju år gammel, etter at hun startet på barneskolen i Floda - som er et lite tettsted utenfor den svenske storbyen Gøteborg.

Det skulle vært en tid å se tilbake på og minnes med glede, men for Gulldén er det en av de tøffeste periodene i livet.

Allerede i første klasse ble hun gjort til et mobbeoffer. Det slet på selvtilliten hennes. Hun hadde det ikke godt. Hun var alene, og det var ikke lett å be om hjelp.

- Jeg fortalte det ikke til noen. Det varte i 1,5 år før frøken fant meg gråtende, har Gulldén forklart overfor Aftonbladet.

Klinte til

Bildet av danske Kristina Kristiansen som trøstet den svenske landslagsspilleren Nathalie Hagman (25) etter VM-kampen mellom våre naboer i desember i fjor fikk mye oppmerksomhet.

De to er tidligere lagvenninner i den danske klubben Team Tvis Holstebro.

Svenskene tapte åttedelskampen, og etter kampen satte danske Kristiansen seg ned for å trøste venninna, og ga henne en skulder å gråte på.

Etter trøstebildet begynte romanseryktene mellom de to å spire. Den danske spilleren bekreftet selv over overfor lokalavisa Folkebladet Lemvig at de var mer enn bare venner.

Saken fortsetter nedenfor.

- Vi er ikke kjærester. Men vi har det fint sammen, og er glade i hverandre. Så tar vi det som det kommer, men vi er litt mer enn bare venner, fortalte Kristiansen til den danske avisa.

- Det er lett å få det til å fungere. Det er irriterende når vi ikke kan møtes, men så er jo ikke Danmark så stort, sa hun.

Selv om håndballspillerne ikke bekreftet et forhold, la ingen av de skjul på sin kjærlighet til hverandre. På Instagram la dansken ut et kyssebilde i fjor, som viser de to jentene foran et speil.

Fikk rasistiske kommentarer

En annen av spillerne som har gjort det bra på banen de siste kampene, er Jamina Roberts (26). Hun debuterte på landslaget i 2010, og spiller til vanlig for klubben Sävehof.

26-åringen har arubisk far og svensk mor, og har ikke alltid hatt det like enkelt. Gjennom livet har hun fått kommentarer på etnisiteten sin, og har flere ganger snakket åpent om hvordan hun har opplevd dette.

I 2010 sa hun til svenske Aftonbladet at hun spesielt godt husker én episode.

- En kar spurte meg om jeg hadde glemt å vaske meg i ansiktet. Jeg reagerte ikke i starten, fordi jeg hadde hørt det før. Men da de andre reagerte, tenkte jeg over det etterpå og ble lei meg, sa hun og fortsatte:

- Da jeg gikk på skolen hørte jeg mye. (...) Folk har tydeligvis fortsatt fordommer.

LAGVENNINNER: Jamina Roberts (t.h.) sammen med Linn Blohm før kampen mot Nederland lørdag. Foto: Thomas Johansson / TT / NTB Scanpix
LAGVENNINNER: Jamina Roberts (t.h.) sammen med Linn Blohm før kampen mot Nederland lørdag. Foto: Thomas Johansson / TT / NTB Scanpix Vis mer

Rasisme er derimot ikke det eneste negative som har preget livet hennes. Da hun var ti år gammel, og akkurat hadde vunnet en håndballturnering, fikk hun en beskjed som snudde livet hennes på hodet. Broren hennes var skutt og drept i Göteborg.

- Da var det tungt. Det aller verste var å se foreldrene mine såpass lei seg.

Drapet står fortsatt uløst.

Inn i debatten

Roberts er ikke den eneste av spillerne på det svenske landslaget som har uttalt seg om rasisme. Nylig måtte også spilleren Louise Sand (23) uttale seg om temaet. Hun ble adoptert fra Sri Lanka da hun var fire måneder gammel, og fikk navnet Louise.

Kjeden Åhléns la nylig ut et bilde av et luciabarn i sosiale medier, som en del av deres julekampanje.

Barnets mørke hud fikk enkelte til å rase, og rasistiske kommentarer haglet under bildet av det lille barnet. På mandag valgte kjeden å slette bildet, etter beskjed fra barnets foreldre. Det fikk Sand til å reagere.

REAGERTE: Louise Sand tok til motmæle mot rasisme nylig. Her er hun i aksjon i en kamp mot Kina under håndball-VM i 2015. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
REAGERTE: Louise Sand tok til motmæle mot rasisme nylig. Her er hun i aksjon i en kamp mot Kina under håndball-VM i 2015. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix Vis mer

I en tirade på Twitter gikk hun hardt ut mot mange av dem som hadde kommentert. Det skriver Aftonbladet.

- Hva skjer med menneskers hjerne? Sett inn en chip med normal menneskelig sympati, empati og lojalitet, da for faen, tordnet det fra håndballspilleren.

Selv om hun også selv har opplevd rasisme gjennom oppveksten, sier hun i et annet intervju med Aftonbladet at hun ikke lar det gå inn på seg.

På underarmen har Sand tatovert «I have to dream big for once it comes true I will become a legend». Hun foretrekker også at vennene hennes kaller henne Gud.

- Jeg har døpt meg selv til Loui Guden Sand på Facebook og Twitter. På den måten tvinger jeg andre til å kalle meg det. Nei, men de har faktisk begynt å gjøre det, sier hun og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer