Eurovision:

Danseren stjal showet. Nå deler hun sin historie

- Det gjorde skikkelig vondt.

HYLLES: Franske Bilal Hassani (t.h) hadde med seg 18 år gamle Lizzy Howell på scenen i finalen. Hun får store mengder oppmerksomhet nå i etterkant. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HYLLES: Franske Bilal Hassani (t.h) hadde med seg 18 år gamle Lizzy Howell på scenen i finalen. Hun får store mengder oppmerksomhet nå i etterkant. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdagens Eurovision-finale var spekket til randen med spenning, kanskje spesielt for norske seere. Da juryen hadde delt ut poengene sine så det mørkt ut for Norge, som var langt unna pallplassering.

Det skulle derimot vise seg at sangen hadde blitt godt mottatt av folket, som ga Keiinos «Spirit in the Sky» elleville 291 poeng.

Dette sørget for at Norge havnet på en femteplass totalt, samme plassering som oddslistene spådde. Fans og eksperter var over seg av begeistring for resultatet, og den norske delegasjonen hadde utvilsomt en artig fest i etterkant.

Poengene var derimot ikke det eneste minneverdige øyeblikket fra årets finale. Frankrikes bidrag, Bilal Hassani med «Roi», sørget også for store mengder oppmerksomhet.

Det var derimot ikke på grunn av sangen, som til slutt havnet på en 15. plass.

EUROVISION: Norge og KEiiNO gjør seg klare før opptreden i finalen i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Video: NRK Vis mer

Stjal showet

En av Hassanis dansere, 18 år gamle Lizzy Howell, ble raskt en snakkis. Da hun gikk på scenen, ble følgende tekst vist i bakgrunnen:

«Folk dømmer meg ut fra et bilde, men de kjenner ikke min historie», sto det bak dem.

VEKKET OPPSIKT: 18 år gamle Lizzy Howell (t.v) danset sammen med det franske bidraget lørdag kveld. Det får hun store mengder oppmerksomhet for. Christian Roth Christensen / Dagbladet
VEKKET OPPSIKT: 18 år gamle Lizzy Howell (t.v) danset sammen med det franske bidraget lørdag kveld. Det får hun store mengder oppmerksomhet for. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bilal Hassani er homofil og har et lekent kjønnsuttrykk. Den andre danseren som var med dem på scenen heter Lin Ching-lan, og er døv. Lizzy Howell er overvektig. Trioens budskap er altså at man skal få være seg selv, uten å bli dømt fra omverdenen på grunn av fysiske faktorer.

TIL INSPIRASJON: Under Frankrikes opptreden ble flere inspirerende ord og uttrykk vist på skjermen bak. Foto: NTB scanpix
TIL INSPIRASJON: Under Frankrikes opptreden ble flere inspirerende ord og uttrykk vist på skjermen bak. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spesielt Howell har fått oppmerksomhet, og blir i sosiale medier omtalt som «dronning» og «forbilde». Ifølge BT gikk den amerikanske danseren viralt for tre år siden, da en video av henne som danset ballet tok av på nettet. Hun ble hyllet fordi hun ikke så ut som en stereotypisk ballerina, og for at hun turte å være seg selv.

Interessen for dans dukket opp da hun var fem år gammel. Til Dia har hun fortalt at hun begynte å danse fordi flere av hennes skolevenninner gjorde det. Avgjørelsen skulle vise seg å være smart, men også voldsomt sårende.

Tøff oppvekst

På grunn av kroppen har hun opp gjennom årene blitt mobbet. På skolen fikk hun nesten daglig kommentarer som gikk på kropp og utseendet, og nå som hun er i offentlighetens søkelys forteller fremmede henne daglig at hun må gå ned i vekt.

Overfor Escxtra har hun sagt at hun prøver å overse kommentarene i sosiale medier, for hun vil ikke at mobberne skal vinne.

LÅT MED BUDSKAP: Franske Bilal og hans to dansere ønsket å spre en melding om aksept under sitt nummer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LÅT MED BUDSKAP: Franske Bilal og hans to dansere ønsket å spre en melding om aksept under sitt nummer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Barndommen var også vanskelig. En tidligere danselærer skal også ha bedt henne om å gå ned i vekt, dersom hun hadde planer om å få større roller i eksempelvis «Nøtteknekkeren».

- Det gjorde virkelig vondt. Jeg tok ei uke fri, men jeg tenkte at jeg ikke kunne slutte med dansingen, så jeg dro tilbake, har hun uttalt.

Overfor Teen Vogue har den populære danseren uttalt noe liknende. Flere har nemlig forsøkt å overbevise henne om at hun bør oppsøke andre karriereveier enn dans på grunn av størrelsen sin.

- Jeg har vurdert å slutte flere ganger. Men så har jeg tenkt: «Skal jeg la disse menneskene stoppe meg fra å gjøre det jeg elsker?» Svaret er nei, sa hun til magasinet.

Selv om Frankrike bare klarte å havne på en 15. plass i lørdagens finale, mener Howell at deltakelsen var en seier i seg selv. Det skriver hun til sine 200 000 følgere på Instagram:

«Vi fikk kanskje ikke flest poeng, men vi gjorde det vi kom hit for. Vi fikk dele vårt budskap med over 200 millioner mennesker, samtidig som vi koste oss maks», skrev hun søndag kveld.

LES OGSÅ: - Jeg har fått et nytt liv

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer