I GODE OG ONDE DAGER: - Jeg var redd for å bli forlatt etter ulykken, innrømmer Dagfinn. Men kona Mona har stått fjellstøtt ved hans side hele veien. FOTO: Gudmund Lindbæck / Se og Hør
I GODE OG ONDE DAGER: - Jeg var redd for å bli forlatt etter ulykken, innrømmer Dagfinn. Men kona Mona har stått fjellstøtt ved hans side hele veien. FOTO: Gudmund Lindbæck / Se og HørVis mer

Dagfinn Enerly (42):

Dagfinn Enerly var redd for å miste Mona

12 år har gått siden han ble lam på fotballbanen. Kona gir ham nye krefter.

(SEOGHØR.NO): - Når jeg flyter i bassenget, opplever jeg en enorm frihetsfølelse i den vektløse tilstanden. Det gir meg håp, sier Dagfinn Enerly (43).

Se og Hør møter ham og familien på Gran Canaria – hvor de har feriert flere ganger i året helt siden 2012 på hotellet Gloria Palace Amadores i Puerto Rico.

- Vi kommer tilbake til det samme hotellet, sitter på de samme strendene og spiser på de samme stedene. Vi har blitt kjent med de fleste her, smiler Dagfinn full av godt humør og pågangsmot.

Til tross for at er avhengig av den elektriske rullestolen, mangler han ikke ideer om hva familien kan finne på av aktiviteter og hvordan de skal nyte dagen.

- Jeg lever et godt liv med familien min. De betyr selvsagt alt for meg. Mona (39) og tvillingene Mia og Amanda (13) gir meg livsglede, og ikke minst et håp for framtiden, forteller han.

Saken fortsetter under bildet.

GIR IKKE OPP: Dagfinn gir ikke opp og en gang kunne gå igjen. FOTO: NTB scanpix 
GIR IKKE OPP: Dagfinn gir ikke opp og en gang kunne gå igjen. FOTO: NTB scanpix  Vis mer

Redd for å bli alene

Etter den katastrofale ulykken i 2005, så situasjonen langt mørkere ut.

Tvillingene hadde nettopp fylt 2 år, og Dagfinn lå paralysert på sykehuset.

- Den verste tanken var frykten for at Mona og familien skulle forlate meg. Det var det jeg var mest redd for. Miste mitt livs kjærlighet, og bli alene, sier han stille og kikker ut over Atlanterhavet fra balkongen på hotellet.

Selv om frykten skulle vise seg å være ubegrunnet var det denne tanken som var vanskeligst å takle.

- I starten kunne jeg bare røre øyelokkene, likevel ga jeg ikke opp tanken på å kunne gå igjen. For jeg har håp om å gå igjen, og det håpet forsvinner aldri, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

 MED TVILLINGENE:
 Amanda og Mia er Dagfinns øyestener og store lykke i livet - i tillegg til Mona. Her er den stolte far, kona og døtrene på «Skal vi danse». FOTO: Se og Hør          
 MED TVILLINGENE: Amanda og Mia er Dagfinns øyestener og store lykke i livet - i tillegg til Mona. Her er den stolte far, kona og døtrene på «Skal vi danse». FOTO: Se og Hør           Vis mer

- For den man elsker

I hverdagen hjemme på Larkollen har Dagfinn, Mona og tvillingene innordnet seg et liv tilpasset Dagfinns behov, og Mona har uten betenkning tilpasset sitt liv for å kunne gi ektemannen best mulig støtte.

- Jeg var faktisk i ferd med å tenke på å utdanne meg til å bli fotograf. Men da ulykken skjedde, skjønte jeg at det var sykepleier jeg måtte bli, forteller Mona.

- Å tilpasse mitt liv i en slik situasjon, opplevde jeg som helt naturlig. Det er det man gjør for den man elsker. Dagfinn er mannen i mitt liv, og verdens beste pappa for tvillingene. Selvsagt støtter jeg ham, sier Mona.

 KJÆRLIGHET: Den sterke kjærligheten mellom ham og Mona gir Dag nn motivasjon og håp for framtiden. FOTO: Andreas Fadum
 KJÆRLIGHET: Den sterke kjærligheten mellom ham og Mona gir Dag nn motivasjon og håp for framtiden. FOTO: Andreas Fadum Vis mer

Forvarsel

Hun hadde en veldig dårlig magefølelse før ulykken 29. oktober i 2005.

- Jeg bønnfalte Dagfinn om å droppe kampen i Kristiansand mot Start. Jeg fryktet intenst at noe skulle skje den dagen, forteller hun.

Men kapteinen på Fredrikstad FK kunne selvsagt ikke svikte laget sitt. Noen dager seinere, ved sykesengen, var livet snudd opp ned.

- Jeg husker Mona si til meg: «Dagfinn, dette skal vi klare sammen. Jeg vil alltid være her for deg». Det er snart 12 år siden, men jeg husker det som om det var i går. De ordene vil alltid være de viktigste og fineste ordene jeg har hørt, og gir meg styrke til å fortsette å se framover, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

FOTBALL: Dagfinn var en av Norges mest profilerte fotballspillere før den alvorlige ulykken. FOTO: NTB scanpix
FOTBALL: Dagfinn var en av Norges mest profilerte fotballspillere før den alvorlige ulykken. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Jobber målrettet

Og det går virkelig framover. I løpet av det siste året har han blitt enda sterkere i mage, rygg og armer - og nå har også muskulaturen i leggene begynt å jobbe.

- Det viser at vi gjør noe riktig, og håpet om at også resten av beina kommer etter er der, og blir bekreftet hver gang jeg tar turen i svømmebassenget. I den vektløse tilstanden kommer tankene om hvordan det er å bevege seg igjen. Det kan jeg også i drømmene mine om natten, forteller Dagfinn.

 IDRETTSGALLAEN: Basketspiller Marco Elsafadi og fotballspiller Dagfinn Enerly under Idrettsgallaen 2014 i Oslo spektrum. FOTO: Audun Braastad / NTB scanpix
 IDRETTSGALLAEN: Basketspiller Marco Elsafadi og fotballspiller Dagfinn Enerly under Idrettsgallaen 2014 i Oslo spektrum. FOTO: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Hva drømmer du om?

- At jeg løper, sparker ball med tvillingene og går kveldstur med Mona. Disse drømmene tar jeg med meg inn i dagen når jeg trener. Det motiverer meg til å kjempe videre. En dag skal drømmene mine bli virkelighet, sier Dagfinn og kikker bort på kona.

- Og det er jeg sikker på de blir takket være henne her. Kjærligheten, hennes varme hender og ikke minst kreativitet i forhold til å prøve nye ting, utforske muligheter gir meg all den motivasjonen jeg trenger for å fortsette kampen!

LES OGSÅ: Skylder flere hundre tusen kroner i skatt