BLÅTT SKJEGG: Etter flere år utenfor medias søkelys dukket Dag Frøland opp med blått skjegg i 1996. Her sammen med Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen under hagefesten til Aschehoug. Foto: Scanpix
BLÅTT SKJEGG: Etter flere år utenfor medias søkelys dukket Dag Frøland opp med blått skjegg i 1996. Her sammen med Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen under hagefesten til Aschehoug. Foto: ScanpixVis mer

Dag Frøland er død

- Han var vidunderlig og det er så altfor tidlig, sier Wenche Foss.

SEHER.NO: Den kjente revystjernen Dag Frøland døde hjemme hos seg selv tirsdag morgen, 64 år gammel. Dette bekrefter Frølands bror, Stig, til Dagbladet.

Frøland fikk første smak av kjendislivet da han debuterte på radio som sjuåring. Noen år seinere platedebuterte han med "Cowboytrall”/”Lille Ann-Mari fra Lilesand" i 1956. Han ble seinere direktør ved "Chat Noir" og ble spesielt kjent for sine imitasjoner av Per Aabel og Toralv Maurstad.

Da Dag Frøland ble 60 år ble det arrangert et stort ball for ham på Oslo Plaza med over 600 gjester, der en rekke kjente artister opptrådte. 

Se bildene fra Dag Frølands liv her.

- Det er forferdelig vondt. Det er så vondt med alle som, dør rundt meg. Han var utrolig begavet. Han var vidunderlig og det er så altfor tidlig, sier Wenche Foss til Seher.no.
 
De to møttes på sykehuset for ikke lenge siden, da de begge var dårlige.

- Husker henne best for alle tingene han gjorde på Chat Noir og hvor ung han var den gangen. Alle ble så betatt av ham, sier Wenche Foss.

Skriv en siste hilsen til Dag Frøland på Sol her.

- Jeg ble svært overrasket, fordi det kom så brått. Jeg har kjent Dag fra jeg var liten og han er en stor kulturformidler, og har gjort mye fint. Som tekstforfatter er han unik, og jeg husker spesielt godt en tekst han skrev til Kong Olavs 25 års-jubileum som regent. Den heter ''Tusen takk kjære kongen vår”, og den var aldeles nydelig, sier Wenche Myhre til Seher.no.

- Som tekstforfatter var han briljant, han kunne være poetisk, mild og skarp og var svært flink til å håndtere alle stemninger. Jeg var veldig trygg på Dag, sier Myhre.
 
Dizzy Tunes-stjernen Tor Erik Gunstrøm mener Frøland var revykongen.

- Dag var selveste revykongen i landet vårt. Det var Dag som brakte glamouren inn i norsk revyliv med sine store orkestre, kostymer og dekor. Dag Frøland var kjent for å sette opp påkostede forestillinger, og han sparte ikke på noe. Dag ville ha det flott og ordentlig og var veldig generøs mot publikum. Jeg vil si at han var et stort forbilde og hans glamour smittet over på oss andre, sier Tor Erik Gunstrøm til Seher.no.

Anita Hegerland spilte inn låten "Det er mammas dag i dag" i 1969 som Frøland skrev teksten til.

- Jeg vil huske ham best for revyene og som tekstskriver. For en måned siden fikk jeg en melding fra ham på Facebook hvor det sto "det skinner alltid et lys rundt deg Anita", og det syntes jeg var så fint. Det er en tragedie at han dør så altfor ung, og jeg lyser fred over hans minne, sier Hegerland til Seher.no.
 
- Dag Frøland har vært en inspirasjon siden jeg var liten. Han lagde revyer med et godt blikk og det var ikke bare morsomt, men også mye seriøst. Han hadde et skarpt blikk på tiden og menneskene rundt seg, og var usedvanlig dyktig. Frøland etterlater seg en stor arv, som fortsatt er mulig å hente inspirasjon fra, sier komikeren Brede Bøe til Seher.no.

Komikeren Terje Sporsem kommenterer også dødsfallet på Twitter:

- Uff... Dag Frøland er død. En morsom, eksentrisk og varm humorist!! Fred over minnet, skriver han. 

Frøland ble født 16. september 1945 i Volda i Møre og Romsdal, og er best kjent som revyskuespiller, revyforfatter og teatersjef.

Dag Frøland var en av de sentrale revyskaperne i Norge i årene 1976–89, skriver Store Norske leksikon. Han debuterte som revyforfatter og skuespiller i 1962.

I 1970-årene laget han et stort antall radioprogrammer og ble landskjent med serien Har du lyst, har du lov, der han og Tore Ryen lurte norske kjendiser.

Frøland slo igjennom som revyforfatter med Brød og sirkus for Leif Juster på Chat Noir 1971, og var medforfatter på gigantsuksessen Kjære lille Norge 1972.

Se flere videoklipp med Dag Frøland på YouTube her (ekstern lenke)


Se video av Frøland som parodierer Per Aabel her: