Thea Steen:

- Da vi fikk vite dette var Thea allerede syk

Thea Steen kunne overlevd om ikke kreften ble oppdaget 1,5 år for sent.

TØFT: Journalist og blogger Thea Steen døde sommeren 2016 av livmorhalskreft, bare 26 år gammel. I månedene som har gått siden har søster Tonje og mor Tove Steen (t.h.) fortsatt å tale hennes sak. Søndag avslørte TV 2 at Theas celleprøver ble feiltolket flere ganger før hun fikk diagnsoen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TØFT: Journalist og blogger Thea Steen døde sommeren 2016 av livmorhalskreft, bare 26 år gammel. I månedene som har gått siden har søster Tonje og mor Tove Steen (t.h.) fortsatt å tale hennes sak. Søndag avslørte TV 2 at Theas celleprøver ble feiltolket flere ganger før hun fikk diagnsoen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Det er nå åtte måneder siden Thea Steen døde av livmorhalskreft, bare 26 år gammel.

Høsten 2014 sluttet Steen som journalist i Dagbladet og flyttet til New York for å jobbe som frilansjournalist.

Et halvt år senere fikk hun beskjeden så mange frykter. Hun hadde kreft. Journalisten og bloggeren fikk kreftdiagnosen våren 2015, og var svært åpen om sykdomsløpet sitt.

Thea var engasjert i det å øke bevisstheten rundt sykdommen, og oppfordret blant annet flere jenter til å sjekke seg for livmorhalskreft gjennom «sjekk deg»-kampanjen.

Men Thea hadde en annen historie om kreften hun ikke delte med offentligheten. Det avslører TV 2 søndag kveld.

Sjekket seg jevnlig

Thea hadde nemlig også sjekket seg, faktisk to år før hun fikk krefdiagnosen, uten at kreften ble fanget opp.

I 2013 og 2014 gjorde Thea det dagens system anbefaler. Hun sjekket seg og tok celleprøver hos legen, men hver gang ble hun erklært frisk, skriver TV 2.no.

- Det Thea opplevde da hun tok celleprøve første gang, var at ting var normalt, alt var fint. Og den samme beskjeden fikk hun da hun tok den andre prøven, forteller moren Tove Steen til kanalen.

Men et halvt år etter den siste normale prøven fikk Thea påvist livmorhalskreft. Hun ba om få celleprøvene regransket, og begge prøvene viste kreftceller som burde vært oppdaget.

Ifølge TV 2 fikk Thea en forsinket kreftdiagnose på 1,5 år. Prøvene var feiltolket og hadde de ikke blitt det, ville Thea trolig overlevd.

- Da vi fikk vite dette var Thea allerede syk, så da var det ikke noe vits å sitte og tenke på at hun kunne vært frisk. Når hun først var syk, valgte vi heller å gjøre det beste ut av situasjonen og håpe på det beste uansett. Men Thea var klar på at det var viktig at dette ble belyst, i håp om bedring i rutinene, slik at det ikke skulle skje noen andre, forteller søsteren til Thea, Tonje Steen (26), til Seoghør.no.

- Det er svært få som opplever det i det store og hele, men for hver av de kvinnene er det trist, sier lederen for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropè i Kreftregisteret til TV 2.

VALGTE Å TENKE POSITIVT: Theas søster, Tonje, sier at familien taklet situasjonen så godt de kunne da de fikk vite om feiltolkningen av Theas celleprøver. Her mottar Tonje og Tove Steen prisen «Årets forbilde» i Theas sted under Se og Hørs kjendisgalla i november 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VALGTE Å TENKE POSITIVT: Theas søster, Tonje, sier at familien taklet situasjonen så godt de kunne da de fikk vite om feiltolkningen av Theas celleprøver. Her mottar Tonje og Tove Steen prisen «Årets forbilde» i Theas sted under Se og Hørs kjendisgalla i november 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Håper på en endring

- Vi har visst om feiltolkningen en god stund. Det er en sak som har pågått lenge, med Norsk pasientskadeerstatning og sånt. Men nå har vi fått det endelige svaret svart på hvitt om at diagnosen var forsinket med 1,5 år, legger Tonje Steen til overfor Seoghør.no.

- Thea var opptatt av at dette også skulle være en del av hennes historie. For når man er opptatt av at folk skal sjekke seg, så vil man jo også at folk skal få mest mulig ut av det, tilføyer hun.

- Jeg kjenner at dagen i dag har vært litt rar. Vi har jo visst dette lenge, men nå er det plutselig mange som vet. Men vi håper på en endring i systemet, slik at det ikke skjer flere. Det er målet, selvfølgelig, understreker Steen.

For hvert år opplever nemlig rundt 70 norske kvinner det samme som Thea opplevde, ifølge TV 2.no. De tar celleprøve, får svar om at de er helt friske, men så kommer plutselig beskjeden om at de har kreft.

Reddet mange liv

Men til tross for at hennes egne celleprøver ble feiltolket, reddet Thea mange liv.

Høsten 2015 startet Steen kampanjen #sjekkdeg sammen med venninne og kollega Sofia Storhaug.

Kampanjen var et samarbeid med Kreftforeningen og magasinet Det Nye. Kampanjens formål var å fortelle jenter og kvinner hvor viktig det er å sjekke celleforandringer.

ÅRETS FORBILDE. Journalist og blogger Thea Steen fikk prisen for årets forbilde under Se og Hørs Kjendisgalla. Steens mor og søster mottok prisen på vegne av den avdøde. Thea Steen mottok prisen for sitt arbeid med kampanjen #sjekkdeg. Video: Se og Hør Vis mer

Kampanjen førte til at 6500 flere jenter sjekket seg for livmorhalskreft, og Steen fikk Kreftforeningens hederspris for innsatsen sin.

I november ble Thea Steen dessuten kåret til «Årets forbilde» under Se og Hørs Kjendisgalla.

- Thea ville delt æren og prisen med alle de tusen som hun ble glad i og som ble glad i henne, sa mamma Tove Steen fra scenen, da hun og Tonje mottok prisen i Theas sted.

Etter at Thea døde opprettet familien Thea Steens minnefond som skal bidra til at flest mulig unge kvinner unngår livmorhalskreft og får gode framtidsutsikter.

Tonje Steen var tidligere ansatt i Dagbladet og seoghør.nos kjendisredaksjon.

LES OGSÅ: Overlevde kreft - så fikk hun sykdommen ALS

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer