ENGASJERT: Etter at den suksessfulle serien «Game of Thrones» fikk massiv kritikk for vulgære scener, ble skuespiller Sophie Turner en aktiv aktivist for vold mot kvinner. Foto: NTB Scanpix
ENGASJERT: Etter at den suksessfulle serien «Game of Thrones» fikk massiv kritikk for vulgære scener, ble skuespiller Sophie Turner en aktiv aktivist for vold mot kvinner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sophie Turner:

Da karakteren til «Game of Thrones»-stjernen ble voldtatt, fikk hun nok

Sophie Turner (21) fikk øynene opp for kvinnediskriminering etter den brutale scenen.

Publisert

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8.mars, delte «Game of Thrones»-skuespilleren Sophie Turner (21) et lengre innlegg om engasjementet sitt for voldtektsofre.

I innlegget, publisert i Huffington Post, avslører den 21 år gamle skuespilleren at det var etter en scene i sesong fem av den suksessfulle HBO-serien, at den aktive interressen for kvinners rettigheter og kamp mot vold ble stor.

«Det var en scene der min karakter - et 15 år gammel gissel - ble voldtatt av sin fangevokter. Det var en enorm respons, men ikke en spesiell positiv en. Folk boikottet serien, flere artikler ble produsert på nettet, og det ble et populært tema på Twitter», skriver den unge skuespilleren.

I begynnelsen var Turner fornøyd med med at temaer som voldtekt og vold i hjemmet ble noe som folk snakket om.

Saken fortsetter under bildet:

«GAME OF THRONES»: Sophie Turner i rollen som Sansa Stark. Her sammen med medskuespiller Alfie Allen som Theon. Foto: HBO
«GAME OF THRONES»: Sophie Turner i rollen som Sansa Stark. Her sammen med medskuespiller Alfie Allen som Theon. Foto: HBO Vis mer

Men for skuespilleren som spiller «Sansa Stark» i serien «Game of Thrones», utviklet det seg til en frustrasjon over hvordan voldtekt fortsatt er et tabubelagt tema.

For stjernen utviklet det seg også til sinne:

«Jeg er sint for at scenen som utspilte seg på skjermen ble sett på som vulgært, mens faktum, i kraft av å ha to x-kromosomer som jeg ble tildelt lenge før jeg ble født, var det allerede på det punktet bestemt at jeg ville være et offer for seksuell vold», skriver hun.

Skuespilleren peker på flere eksempler fra sosiale medier hvor folk har ment at scenen er for vulgær. Blant annet fra en som mener at serien, som er kjent for urokkelige skildringer av incest og slaveri, ikke burde skildre voldtekt.

Engasjerer seg for kvinner i Rwanda

Etterfulgt av denne hendelsen slo Turner seg sammen med «Woman for Woman International», en veldedighetsorganisasjon som hjelper kvinner i konflikter.

Sammen med veldedighetsorganisasjonen reiste hun blant annet til Rwanda, hvor skuespillerstjerna fikk seg et stort sjokk.

«Ord kan ikke beskrive det nok, men det å være der fikk meg til å se det virkelig bildet. Jeg fikk et sjokk og følte meg tvunget til handling», skriver hun.

VILLMANN: Se hva som skjedde da Kristofer Hivju fikk Game of Thrones-isøksene sine tilbake. Video: Håkon Eikesdal Vis mer

Sophie Turner er imidlertid ikke den eneste superstjernen som engasjerer seg for kvinners rettigheter.

Kjemper for kvinners rettigheter

I 2014 ble den tidligere «Harry Potter»-stjernen, Emma Watson (26), goodwillambassadør for FN. Det er FNs enhet for likestilling og styrking av kvinners rettigheter, UN Women, som står bak utnevnelsen.

For Watson, som de siste årene har kjempet for kvinners rettigheter, er feminisme noe hun mener verden trenger.

- Feminisme handler om å gi kvinner muligheter. Det er ikke en pinne man skal bruke til å slå ned på andre med. Det handler om muligheter og frigjørelse. Det handler om likestilling, fortalte hun nylig i et intervju med BBC, hvor hun sto opp for den massive kritikken hun i kjølevannet hadde fått i forbindelse med en magasinforside.

På forsiden av bladet stilte 26-åringen i en topp der brystene henner kommer til syne, hvor flere hevdet at bildet strider i mot alt det feministiske arbeidet Watson har jobbet for de siste årene.

VISER SOLIDARITET: Rundt to-tre tusen kvinner og menn møtte opp i Oslo sentrum lørdag ettermiddag for å demonstrere mot måten kvinner har blitt framstilt på under den amerikanske valgkampen. Video: Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: Sjokkerte publikum med en falsk Ryan Gosling

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer