VIL TESTE SEG SELV: Fredrik Reime Dahl vil vise andre i samme situasjon at Tourettes syndrom ikke er noe å være flau over. Torsdag kveld står han foran dommerne i Idol. Foto: Idol 2014 Stavangeraudition pgm4
VIL TESTE SEG SELV: Fredrik Reime Dahl vil vise andre i samme situasjon at Tourettes syndrom ikke er noe å være flau over. Torsdag kveld står han foran dommerne i Idol. Foto: Idol 2014 Stavangeraudition pgm4Vis mer

Da Fredrik sang, stilnet mobbingen

- Jeg håper jeg kan være et forbilde for andre med Tourettes syndrom.

SEOGHØR.NO: Idol-sirkuset er i gang, og torsdag kveld sendes andre auditionrunde fra Stavanger. Blant de mange spente deltagerne i oljebyen, er 16 år gamle Fredrik Reime Dahl.

Han har spilt gitar i mange år, men det er bare to år siden han sto foran et publikum og sang for første gang. Det ga mersmak, og nå håper han å gjøre drømmen om å kunne leve av musikk til virkelighet gjennom Idol.

- Jeg meldte meg på for å teste meg selv. Jeg elsker musikk, og går inn i en helt egen verden når jeg står på scenen. Et av mine største forbilder er Justin Bieber. Han er utrolig talentfull, ble oppdaget i ung alder og kan både synge og danse. Det hadde ikke vært feil å bli Norges svar på Justin Bieber, smiler Fredrik overfor Seoghør.no.

Trosset mobberne

Fredrik fikk diagnosen Tourettes Syndrom da han var seks år gammel. Det er en arvelig nevropsykiatrisk lidelse som oppstår i barndommen, og som fører til ufrivillige tics.

I oppveksten ble Fredrik mobbet, men da han viste dem at han ikke brydde seg lenger, tok mobbingen slutt.

- Læreren min spurte meg om jeg kunne synge en sang på et show vi hadde i forbindelse med en innsamlingsaksjon på skolen. Det var første gang jeg sto foran et publikum og sang. Det førte til at mobberne holdt munn. Jeg fikk masse god respons, og jeg tror mange ble overrasket over at jeg kunne synge, forteller han.

KUL KAR: Fredrik drømmer om en fremtid som artist.  Foto: Privat
KUL KAR: Fredrik drømmer om en fremtid som artist. Foto: Privat Vis mer

Vil være et forbilde

Ved å være med på Idol, ønsker Fredrik å vise andre med Tourettes at man skal tørre å være seg selv og ikke la seg stoppe.

- Man skal være seg selv, og det er ingenting å være flau over. Man er som man er. Jeg håper jeg kan være et forbilde for andre i samme situasjon, sier 16-åringen.

Det er ingen tvil om at musikken er veldig viktig for Fredrik.

- Hvis jeg har hatt en dårlig dag med mye tics, forsvinner det når jeg synger. Når jeg står på scenen er det ingenting som heter Tourettes lenger. Da er det bare Fredrik!

Grugleder seg

Fredriks audition sendes på TV 2 torsdag kveld. Han er veldig spent på hvordan det blir å se seg selv på tv.

- Jeg både gleder meg og gruer meg. Det blir veldig spennende!

SPENNENDE: Om Fredrik klarer å overbevise Kurt Nilsen, Gunnar Greve, Annie og Dansken får du svaret på torsdag kveld. Foto: TV 2
SPENNENDE: Om Fredrik klarer å overbevise Kurt Nilsen, Gunnar Greve, Annie og Dansken får du svaret på torsdag kveld. Foto: TV 2 Vis mer