CP-rammede Hanne snakker med øynene

Ordene kom aldri til 12 år gamle Hanne Semner fra Ås i Akershus, men takket være en datamaskin sier den CP-rammede jenta i dag det hun mener.

EN UNIK HISTORIE: Hanne satt fast under fødselen og mistet taleevnen. I dag har den CP-rammede jenta et like stort ordforråd som sine jevnaldrende. Hun snakker ved hjelp av øynene og en datamaskin. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
EN UNIK HISTORIE: Hanne satt fast under fødselen og mistet taleevnen. I dag har den CP-rammede jenta et like stort ordforråd som sine jevnaldrende. Hun snakker ved hjelp av øynene og en datamaskin. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

SEOGHØR.NO: Dette er den utrolige historien om jenta uten språk, og hvordan Hanne Semner (12) fra Ås i Akershus i dag snakker ved hjelp av øynene og en datamaskin.

Hanne satt fast under fødselen og mistet taleevnen fordi hun ble født med den alvorligste graden av Cerebral Parese. Hjernen hennes har ikke kontroll over kroppens muskler.

- Øynene er det eneste Hanne har full kontroll på. Det gjør henne i stand til å snakke, slik at hun kan fortelle oss hvordan hun har det, sier mamma Marianne Semner (43).

ENGASJERT MOR: Marianne er utdannet lærer. Hun har brukt sine pedagogiske evner for å hjelpe datteren Hanne og andre barn til å lære språket ASK. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ENGASJERT MOR: Marianne er utdannet lærer. Hun har brukt sine pedagogiske evner for å hjelpe datteren Hanne og andre barn til å lære språket ASK. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Hun er utdannet lærer. Gjennom firmaet «me too» bruker hun i dag sine pedagogiske kunnskaper for å gi flere barn den samme muligheten til å gjøre seg forstått.

Språket Hanne bruker heter ASK, som er alternativ og supplerende kommunikasjon.  Så mange som  6500 norske barn og unge kan ha nytte av å snakke med symboler. Men ikke alle kjenner til muligheten. 

Først i verden
Hanne var en av de første i verden som startet på skolen med en «Tobii»-maskin i «ranselen».

EN UNIK HISTORIE: Hanne satt fast under fødselen og mistet taleevnen. I dag har den CP-rammede jenta et like stort ordforråd som sine jevnaldrende. Hun snakker ved hjelp av øynene og en datamaskin. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
EN UNIK HISTORIE: Hanne satt fast under fødselen og mistet taleevnen. I dag har den CP-rammede jenta et like stort ordforråd som sine jevnaldrende. Hun snakker ved hjelp av øynene og en datamaskin. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Datamaskinen registrerer hvor på skjermene øynene fester blikket. Skjermen er delt inn i felt med ulike symboler, som Hanne trykker på når hun blunker.

Når hun har skrevet det hun vil si, leses ordene opp med datamaskinens stemme.

- Pølse og potetstappe, sier Hanne fornøyd når hun kommer hjem fra skolen. 

Sjetteklassingen har et enormt ordforråd. Takket være mammas arbeid med å sette symbolene i system finner hun raskt frem de riktige ordene.

- Hanne har nå 19.000 symboler i sin kommunikajsonsbok. Så hun får sagt veldig mye og har mange viktige og kloke tanker og inspill. Det sies at barn som henne, dersom de har noen form for kommunikasjonsbok, har et gjennomsnitt på ca 500 ord og symboler. Så hun er heldig!, sier Marianne.

Det betyr at selv om Hanne ikke kan si et eneste ord med munnen, så har hun et like godt utviklet språksom de fleste av sine sine jevnaldrende.

Høflig

Foreldrene Marianne og Steinar Olsen (45) legger ikke skjul på at de var veldig spente første gang datteren tok datateknologien i bruk.

GÅ-MASKIN: Hanne ble født med Cerebral Parese og mangler kontroll over musklene sine. Men ved hjelp av denne "gå-maskinen" kan også hun løpe omkring.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
GÅ-MASKIN: Hanne ble født med Cerebral Parese og mangler kontroll over musklene sine. Men ved hjelp av denne "gå-maskinen" kan også hun løpe omkring. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Marianne følte hun kjente datteren godt, og at hun var i stand til å tyde henne.

Hanne fikk sine CP-skader da hun satt fast under fødselen, og var 23 minutter uten oksygen. Det ødela senteret som styrer kroppens muskler, men uten at selve hjernen var skadet.

Men ingen kunne være sikre på om dette virkelig var sant før Hanne fikk datastemmen til å fungere.

- Det første som slo meg var hvor høflig hun var. Hun sa både «Tusen Takk», og «Vær så snill, mamma», sier Marianne, som aldri glemmer stunden da datteren sa «Glad i deg».


Ved hjelp av symbolene på skjermen sier Hanne i dag akkurat det hun vil ut i fra det ordforrådet hun har tilgjengelig, enten det er følelser, ønsker eller ting hun ønsker å vite mer om.

Hun går heller ikke av veien for å krangle med foreldrene sine hvis det er noe hun er misfornøyd med.

Trener hjernen

- Hanne er heldig fordi hun har fått en stemme som gjør at verden endret  syn på henne. Nå skjønner alle at Hanne kan snakke med dem, og hun har ofte venninner med hjem etter skoletid.

 LEK OG MORO: Mamma Marianne er opptatt av at Hanne skal lære seg nye symboler hver dag. I dag kan hun bruke 19000 tegn. Med øynene gir hun beskjed om at hun vil leke med krokodillen. 
 Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
LEK OG MORO: Mamma Marianne er opptatt av at Hanne skal lære seg nye symboler hver dag. I dag kan hun bruke 19000 tegn. Med øynene gir hun beskjed om at hun vil leke med krokodillen. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

Både Steinar og Marianne var aktive medlemmer av Røde Kors før de giftet seg, og de hadde erfaring med funksjonshemmede.

Datteren er i dag medlem av ULOBA, og Marianne er selv arbeidsgiver for de assistentene som hjelper henne til daglig.  Sjarmtrollet i rullestol har fem assistenter som veksler på å hjelpe henne gjennom hverdagen.

Hanne spiser litt selv, men mates for det meste gjennom en knapp i magen.

- Vi ble tidlig enige om at det aller viktigste var å trene hjernen hennes, og at skolen prioriteres. Hun har med seg to assistenter på skolen, hvor hun går i en vanlig klasse. Bøkene hennes er lagret elektronisk, slik at hun selv kan bla i dem som alle de andre, sier Marianne.

– Hanne vet at hun holdt på å dø da hun ble født, og er spesielt aktiv når klassen diskuterer i religionstimene.

Bor i «Himmelen»

For tre år siden flyttet familien, som også består av storebror Martin (15) inn i nytt hus.

Det er bygget helt på Hannes premisser med alt på en flate, og heis ned til underetasjen.

Fellesarealer som stue, kjøkken og gang er bygget med god plass til Hannes rullestol. I tillegg har Hanne sin egen avdeling med soverom, oppholdsrom, bad med heis i taket, og rom slik at assistentene kan overnatte.

SAMMENSVEISET: Hanne stortrives som familiens midpunkt, og Martin er stolt storebror. Steinar og Marianne er fornøyde med familiens nye hus, hvor det er god plass til en som bruker rullestol.
# Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
SAMMENSVEISET: Hanne stortrives som familiens midpunkt, og Martin er stolt storebror. Steinar og Marianne er fornøyde med familiens nye hus, hvor det er god plass til en som bruker rullestol. # Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

- Huset heter «Himmelen», ettersom det er blitt et godt sted å være for hele familien, sier Marianne.

Hanne trives også godt hjemme, men hun er sugen på opplevelser. Det beste hun vet er når Martin tar henne med på tur med ATV ‘n, eller når familien tilbringer en dag i Tusenfryd, eller når hun har bestevenninnene Ellen og Rikke på besøk.

Hanne synger også i koret på skolen, men hun er bekymret for om stemmen hennes er bra nok.

«Ulv?» – lyder det spørrende fra datamaskinen. Det betyr at Hanne er klar over at lydene hun klarer å presse frem kan minne litt om et ul, men mamma Marianne er snar til å berolige.

- Alle synger med den stemmen de har!

LES OGSÅ: - Redd for at dette blir min siste jul