Sahar Tabar:

Coronasmittet i fengsel

- Vi finner det uakseptabelt, sier menneskerettighetsadvokat.

CORONASMITTET: Sahar Tabar, hvis egentlige navn er Fatemeh Khishvand, er blitt smittet av coronaviruset i fengsel, og ligger på sykehus, sier menneskerettighetsadvokat. Foto: Skjermdump fra iranske IRIB, NTB Scanpix
CORONASMITTET: Sahar Tabar, hvis egentlige navn er Fatemeh Khishvand, er blitt smittet av coronaviruset i fengsel, og ligger på sykehus, sier menneskerettighetsadvokat. Foto: Skjermdump fra iranske IRIB, NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I oktober i fjor ble iranske Fatemeh Khishvand (22), kjent fra Instagram-brukeren Sahar Tabar, pågrepet av iranske myndigheter.

Hun ble siktet for blasfemi, oppfordring til vold og korrupsjon, for å fornærme landets kleskoder, samt for å skaffe seg inntekter på ulovlig vis, og har siden sittet i fengsel i påvente av rettssak.

Ifølge menneskerettsorganisasjonen Center for Human Rights in Iran (CHRI), har Khishvand blitt smittet av coronaviruset i fengsel, og ligger nå i respirator på Sina Sykehus i den iranske hovedstaden Teheran.

- Vi finner det uakseptabelt at denne unge kvinnen har blitt smittet av coronaviruset under disse forholdene mens saken hennes har blitt usatt i løpet av en lengre tid i fengsel, sier menneskerettsadvokat Payam Derafshan til organisasjonen.

PÅGREPET: Sahar Tabar ble kjent for sitt sjokkerende utseende på Instagram. Nå er hun arrestert av iranske myndigheter. Vis mer

Nektet løslatelse

Ifølge CHRI har dommer Mohammad Mogiseh ved gjentatte tilfeller avvist Khisvands søknad om å løslates mot kausjon, til tross for at andre insatte har fått midlertidige løslatelser grunnet coronautbruddet.

- Alle de andre som er siktet i denne saken har blitt løslatt, og vår klient er den eneste som ikke har fått innvilget søknaden. Dommeren sa nei, hevder advokat Derafshan.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Da Khishvand og en rekke andre Instagram-profiler ble arrestert i fjor, forsøkte Derafshan og en annen menneskerettsadvokat å saksøke den ovennevnte dommeren for inhabilitet, uten hell. Advokaten sier at alt ansvar nå ligger hos Mogiseh.

- Det er ikke fengselsdirektørens skyld at hun er bak murene. Ansvaret ligger hos Herr Mogiseh, mener han.

Ifølge Johns Hopkins har det blitt registrert minst 77 995 tilfeller av coronaviruset i Iran, og totalt 4 869 mennesker har til nå mistet livet.

Disse tallene kan dog være høyere, ettersom det tidligere er blitt hevdet at Irans regjering holder tall tilbake.

Sminket og redigert

Den iranske kvinnen har skapt overskrifter over hele verden for sitt sjokkerende utseende, og det ble lenge hevdet at hun hadde lagt seg under kniven godt over 50 ganger for å se ut som Hollywood-stjernen Angelina Jolie (44).

PHOTOSHOP: Instagram-stjernen har avkreftet at hun har operert seg, og fortalte i 2017 at bildene hun legger ut er kraftig redigert. Dette bildet viser hvordan hun egentlig ser ut. Foto: Skjermdump fra iranske IRIB, NTB Scanpix
PHOTOSHOP: Instagram-stjernen har avkreftet at hun har operert seg, og fortalte i 2017 at bildene hun legger ut er kraftig redigert. Dette bildet viser hvordan hun egentlig ser ut. Foto: Skjermdump fra iranske IRIB, NTB Scanpix Vis mer

I 2017 gikk hun derimot selv ut og sa at bildene hun delte ikke viste hennes ekte ansikt, og var et resultat av både Photoshop og mye sminke.

- Det er en måte å uttrykke seg selv på, en form for kunst, fortalte hun til den russiske avisa Sputnik den gang, ifølge faktasjekknettstedet Snopes.

Etter pågripelsen i fjor, som skjedde etter at flere hadde klaget henne inn, ble Khishvands bruker på bildedelingstjenesten slettet.

Kontoen inneholdt i hovedsak sterkt redigerte bilder, der hun på flere av dem bærer en løsthengende hijab og hvit bandasje over nesa. Verden fikk for første gang øynene opp for den iranske kvinnen i 2017, og siden har hun blitt omtalt som blant annet «Zombie Angelina Jolie» av mediene.

LES OGSÅ: Deler brutalt ærlige bilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer