«Rich Kids of Instagram»

Corona-rikdom vekker harme

Mens andre lurer på om de får råd til mat, flasher arvinger ansiktsmasker fra Louis Vuitton og smitter hverandre på fest.

OVERRØST AV RIKDOM: En liten prosentandel av verden tilhører den økonomiske eliten, og barna deres igjen er ofte godt bemidlede. Nå vekker de rike ungdommene på Instagram harme med sine corona-tiltak. Foto: Rich Kids of Instagram
OVERRØST AV RIKDOM: En liten prosentandel av verden tilhører den økonomiske eliten, og barna deres igjen er ofte godt bemidlede. Nå vekker de rike ungdommene på Instagram harme med sine corona-tiltak. Foto: Rich Kids of Instagram Vis mer
Publisert

Gjennom de siste åra har fenomenet «Rich Kids of Instagram» vekket harme et utall ganger. Det er det god grunn til. Kontoen publiserer videre en rekke bilder som verdens mest privilegerte og bortskjemte ungdommer selv har lagt ut, for å belyse en verden få av oss lever i.

Vasking av champagne, klokker til prisen av et hus, tigre som kjæledyr, privatfly verden over og urinering på kontanter er blant elementene som har fått kritikere til å heve både et og to øyenbryn.

Og selv om hele verden nå forsøker å isolere seg, slik at spredningen av coronaviruset skal avta, finnes det enkelte som lar sølvskjeen de er født med passere fra munn til munn. Det vekker også, naturligvis, oppsikt. I internasjonal presse får nå flere av de styrtrike arvingene hard medfart for sine coronatiltak, og mangel på sådan.

Vekker harme

Bilder som hovedkontoen og de respektive rikingenes kontoer har delt, viser en tilstand som er helt ulik vår egen. Hvem ville ikke ha tilbrakt karantenen sin på en gedigen yacht, eller kjørt rundt med et munnbind fra det franske motehuset Louis Vuitton?

The Sun, New York Post, Daily Mail og The Toronto Sun er blant mediene som omtaler noen av bildene.

Det skal nevnes at ikke alle bildene disse mediene har brukt er fra før de respektive landene brukerne kommer fra innførte restriksjoner på blant annet reise og ferdsel, men mange av de nye bildene viser likevel ei annerledes coronatid.

Luksusisolering

En av dem som vekker mest oppsikt, er den styrtrike arvingen Masha Chigirinskaya. Hun er datter av oligark Alexander Chigirinsky, og er derfor milliardarving - selv etter britiske pund å dømme.

Før smitten eksploderte internasjonalt, i starten av mars, reiste hun og noen venninner til eksklusive Courchevel i Frankrike for å stå på ski. Ferielykken skulle derimot ikke vare. Lokale medier skriver at hun og de fem andre hun var med ble fløyet privat fra Sochi til Moskva, der alle måtte sjekkes for corona ved landing.

I russiske medier hevdet enkelte at arvingen faktisk hadde fått påvist viruset, noe hun senere har benektet på sin egen Instagram-konto. Enkelte hun var med viste derimot symptomer. Sammen med familien er hun derimot i isolasjon, hvor hun deler bilder av luksuslivet som på ingen måte har avtatt.

På sin story har hun delt at hun spiller ping pong i hagen til det som bare kan omtales som et palass, plassert i den russiske hovedstaden. Hun har også delt en rekke innlegg der hun skryter av hvordan livet hennes var før isolasjonen.

ROMSLIG: Selv om Chigirinskaya er i isolasjon nå, lider hun trolig ingen nød i denne hagen. Skjermdump: Instagram
ROMSLIG: Selv om Chigirinskaya er i isolasjon nå, lider hun trolig ingen nød i denne hagen. Skjermdump: Instagram Vis mer

En digresjon her er at søstera til Masha, Irina, i 2018 giftet seg i en seremoni som ryktes å ha kostet rundt 18 millioner kroner - selvsagt på farens regning. Hun var også med på den famøse skiferien, og er i likhet med søstera i isolasjon nå.

«Rich Kids of Instagram» -kontoen har også lagt ut flere andre kreative måter å isolere seg på, som blant annet inkluderer på en yacht, i dyre luksusleiligheter og i andre eksklusive bopeler. Selvfølgelig også sammen med materialistiske goder.

Magasinet Thai Enquirer skrev for øvrig nylig også om en rekke rike unge thailendere, som hadde reist til Hua Hin for å isolere seg. Problemet var bare at noen av disse hadde bestemt seg for å arrangere en middag, der rundt 20 personer dukket opp i luksusbil etter luksusbil. Nå har flere som var til stede fått påvist smitte.

Beskytter seg - nesten

Den siste tiden har det vært skrevet mye om munnbind, og det har kommet flere råd om hva som faktisk fungerer og ikke. Det virker ikke som at de rikeste på Instagram bryr seg stort om funksjon - her handler det trolig mest om å flashe.

View this post on Instagram

Birthday present this year 🥳 #34

A post shared by Jessica Hart (@jesshart) on

Masker laget av lær fra motehus som Louis Vuitton og Gucci brukes hyppig av enkelte, som trolig vil utskille sin status når de ferdes offentlig. Mange av disse er hjemmelagde, som betyr at de altså har klippet opp sine egne luksusvesker for å sy dem om til masker.

Det gjør veska ubrukelig, og betyr at masken er omtrent like dyr i regnet pris som veska den er kuttet fra.

Det kan også hende det er spesialbestilt, noe som også vil tilsi en heftig prislapp. Hvorvidt de faktisk gjør oppgaven medisinsk godkjente masker gjør, vites ikke. Den russiske influenseren Tair Marassulov og den australske modellen Jessica Hart er blant dem som har lagt ut bilde med slike masker.

Også Instagram-modell Daria Radionova velger å beskytte seg i den vanskelige tiden. Hun har lagt ut et bilde der hun poserer med en mer alminnelig ansiktsmaske, men det er på ingen måte den som på bildet vekker oppsikt.

Den London-bosatte rikingen har nemlig, ifølge Forbes, dekket sin Aventador Lamborghini med hele to millioner Swarovski-krystaller. Bilen alene koster rundt tre millioner kroner. Hun er kjent for å ha flere elleville biler, som hun bruker for å komme seg rundt i den engelske hovedstaden.

I disse tider er det viktig å beskytte seg, så hun bestemte seg rett og slett for å posere foran doningen med en maske i ansiktet.

Omdiskutert

Som nevnt innledningsvis er ikke «Rich Kids»-fenomenet noe nytt, og mange har ment mye om det å flashe rikdom. Mange av ungdommene som frekventerer brukerkontoen er russiske, noe selv Vladimir Putin har lagt merke til. Han mener det er forkastelig.

Det bunner i de store sosioøkonomiske forskjellene i Russland og nabolandene, som alle var innlemmet i Sovjetunionen før kommunismens fall.

- I sovjettiden pleide folk å vise rikdommen sin ved å få gulltenner operert inn i munnen, ideelt som fortenner, slik at de kunne demonstrere sine gigantiske formuer. Lamborghini-biler og andre dyre leker er som de gulltennene, har Putin uttalt.

Patriark Kirill, leder av den russisk-ortodokse kirka, har støttet statslederen.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

- Om de av oss med mye penger kunne sluttet å bry seg om hvor mange hestekrefter bilene deres har, eller om hvor mange etasjer husene deres har, og i stedet brydd seg om menneskene rundt dem, hadde den psykologiske atmosfæren i landet vårt vært bedre, har han uttalt.

Også her hjemme i Norge har enkelte vært kritiske til praksisen. Blant andre har barnepsykolog Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø tidligere fortalt til Dagbladet at han mener det hele er umoralsk, og at han ble kvalm av å se bildene av de påkostede livene.

MILLIARDÆR: I mars 2019 ble Kylie Jenner erklært som den yngste selvgjorte milliardæren noensinne. Slik reagerte de berømte Kardashian- og Jenner-søstrene på det. Video: Viaplay. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

- Dette er bare et eksempel på fullstendig mangel på vurderingsevne hos dem som driver denne Instagram-kontoen. De bør gå og skamme seg.

- Det er helt unødvendig. Er det noen som har så forbaska god råd at de kan holde på med dette, får de holde det for seg selv, sa professoren videre.

LES OGSÅ: Hylles for uvanlig påskehilsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer