KJENDIS-NARKOMAN: Christiane F. ble verdenskjent for sin åpenhjerte beskrivelse av livet som ung narkoman i boka og filmen "Å være ung er for jævlig". I dag er hun 46 år og på kjøret igjen i Amsterdam. Dette bildet er fra 2006. Foto: Scanpix
KJENDIS-NARKOMAN: Christiane F. ble verdenskjent for sin åpenhjerte beskrivelse av livet som ung narkoman i boka og filmen "Å være ung er for jævlig". I dag er hun 46 år og på kjøret igjen i Amsterdam. Dette bildet er fra 2006. Foto: ScanpixVis mer

Christiane F. er på kjøret igjen

Snart 30 år etter bok-sjokket er livet like for jævlig...

SEHER.NO: "Å være ung er for jævlig" het boka og filmen som på begynnelsen av 80-tallet rystet både voksne og unge med sin realistiske og hjerteskjærende beskrivelse av livet til tenåringen Christiane F., som levde som narkoman og prostituert i Berlin.

Nå skriver Spiegel Online at den ikoniske heroinmisbrukeren er på kjøret igjen og at barnevernet har tatt fra henne hennes 12 år gamle sønn. Christiane er i dag 46 år og bor i Amsterdam hvor hun etter sigende misbruker både heroin og alkohol.

Ble verdenskjent
Christiane F. var bare 12 år selv da hun begynte å røyke hasj sammen med en gjeng med eldre venner på en lokal ungdomsklubb. Gradvis begynte de å eksperimentere med sterkere stoffer som LSD og piller. Innen hun var 14 var Christiane F. avhengig av heroin og hun solgte kroppen sin på den største jernbanestasjonen i Vest-Berlin, Bahnhof Zoo, for å finansiere narkotikamisbruket. 

Den unge jenta ble verdenskjent etter at to journalister fra nyhetsmagasinet Stern gjorde en rekke intervjuer med henne til en artikkelserie som senere ble til boka "Wir Kinder wom Bahnhof Zoo" i 1979, og til film i 1981.

Bokas suksess - den gikk i millionopplag og ble oversatt til 15 språk - gjorde Christiane økonomisk uavhengig. Men hun hadde vanskelig for å slå seg til ro og holde seg helt unna narkotika. Hun har bodd både i New York, Zurich og Hellas før hun kom tilbake til Berlin på 90-tallet, begynte på metadonbehandling og fikk en sønn.

Mistet sønnen
Tyske medier har den siste tiden meldt om at hun har flyttet til Amsterdam og havnet på kjøret igjen. Kjæresten hennes skal ha fortalt avisen Bild at hun regelmessig tar heroin og drikker alkohol. Sønnen hennes er nå tatt fra henne og plassert på barnehjem.

- Hun er ikke lenger i stand til å ta seg av barnet, sier en talsperson for barnevernet ifølge Spiegel Online.

En av fortatterne bak boka, Horst Rieck, møtte henne for noen uker siden og beskriver henne som "veldig anspent".

- Hun har en sjanse. Jeg tror det er et spørsmål om viljestyrke. Det krever voldsomt mye disiplin. Det er en kjent sak at mange narkomane klarer å strukturere livet sitt når de har barn, spørsmålet er hva som kommer til å skje når barnet ikke er der lenger.

Forfatteren mener at gutten har klart seg bra til tross for morens problemer.

- Så vidt jeg har kunnet se de siste årene har hun vært svært pålitelig, kjærlig og omsorgsfull overfor sønnen. Hvis du hadde møtt gutten uten å vite noen ting, ville du trodd at han var en helt normal gutt.

LES OGSÅ: - Peaches tok overdose