«Charterfeber»:

«Charterfeber»-kompisene skiftet kjønn samtidig

Bestekameratene Liam (24) og Adam (25) ble begge født som jenter.

GUTTETUR: Bestekameratene Liam (24) og Adam (25) ble begge født som jenter. Nå drar de på sin første guttetur sammen. Video: TV3 Vis mer
Publisert

- Alt har blitt mye enklere siden vi har hverandre, sier bestekameratene Liam Pedersen (24) og Adam Ekholt (25) til Se og Hør.

De var i samme vennegjeng i Porsgrunn i ungdomsårene. De var nære venner, men da Adam flyttet til hovedstaden, dabbet kontakten noe av. En stund senere flyttet Liam etter.

I dag er de to guttene uatskillelige, mye fordi de deler en historie få kan kjenne seg igjen i. Med kun tre måneders mellomrom for omtrent to og et halvt år siden, startet de begge en prosess for å skifte kjønn.

Denne høsten er de to kameratene aktuelle i «Charterfeber» på TV3, der de for aller første gang er på guttetur på Gran Canaria.

Saken fortsetter nedenfor.

View this post on Instagram

Skikkelig ferie med gromguten🇪🇸

A post shared by Adam Ekholt (@adekholt) on

Tok et tøft valg

Se og Hør møter kameratduoen på Grünerløkka i Oslo, og brunfargen deres fra charterturen i juli har for lengst falmet vekk. Adam har langt bølgete hår nedover skuldrene, og tett skjegg på haken. Liams kropp er dekket av tatoveringer.

Det er ingenting å si på energien og positiviteten de to kompisene sprer rundt seg. Med brede smil og høylytt latter forteller de om turen de tidligere i sommer hadde i forbindelse med «Charterfeber»-innspillingen.

De begge beskriver ferien som «den beste i sitt liv», selv om det var én ting som la en liten demper på sydentilværelsen.

- Jeg har ikke operert brystene, så jeg valgte å ikke bade. Det var ganske kjipt, forklarer Adam, og legger til at de derfor benyttet seg mye av badekaret på hotellrommet.

Saken fortsetter nedenfor.

GJORDE DET BESTE UT AV SITUASJONEN: Bestekompisene tilbrakte mye tid i badekaret under sydenferien. Foto: Privat
GJORDE DET BESTE UT AV SITUASJONEN: Bestekompisene tilbrakte mye tid i badekaret under sydenferien. Foto: Privat Vis mer
BESTEVENNER: Det er ingen tvil om at Liam og Adam har et helt spesielt bånd. Foto: Privat
BESTEVENNER: Det er ingen tvil om at Liam og Adam har et helt spesielt bånd. Foto: Privat Vis mer

Det er noen år siden Adam valgte å åpne seg for Liam om at han lenge har følt seg som gutt. Adam het den gang Ida, og Liam het Lisbeth.

En nyhet han trodde ville bli mottatt med hakeslepp, ble heller møtt med gravende spørsmål og sterk interesse.

Det viste seg nemlig at alle tankene og følelsene han satt med, var så å si identiske med hva Liam også hadde følt i en lang stund. Det tok ikke lang tid før han forsto at han befant seg i samme situasjon som Adam.

- Jeg var på et sted i starten av 20-årene der jeg fremdeles tenkte: «Når skal jeg egentlig finne meg selv?». Jeg følte meg uvel i min egen kropp, ingen klær føltes riktige å ha på seg... Jeg begynte vel å sette sammen et puslespill, og forsto etter hvert at dette gikk mye dypere enn at jeg bare var lesbisk, forklarer Liam.

Saken fortsetter nedenfor.

NY UTFORDRING: Ann Marielle Lipinska og Aurora Gude, som var med i «Paradise Hotel» i 2014, blir denne høsten å se i «Charterfeber». Video: TV3 Vis mer

Adam på sin side begynte å føle sterkt på dette i puberteten. Det var først flere år senere han innså at han måtte ta et valg som handlet om én viktig ting, nemlig livskvalitet.

- Man kommer til et punkt der man må bestemme seg for om man orker å gå gjennom den tøffe prosessen, eller om man klarer å leve med seg selv uten å gjøre det, sier Adam før Liam skyter inn:

- Til slutt orker man ikke mer. Man gjør det for seg selv, og må gi blaffen i alt og alle andre. Man forstår at det er et så stort behov, og at man ikke klarer å leve uten å gjøre det.

Saken fortsetter nedenfor.

DEN GANG: De to vennene startet prosessen for å skifte kjønn for to og et halvt år siden. Her avbildet for flere år tilbake som Ida (t.v) og Lisbeth. Foto: Privat
DEN GANG: De to vennene startet prosessen for å skifte kjønn for to og et halvt år siden. Her avbildet for flere år tilbake som Ida (t.v) og Lisbeth. Foto: Privat Vis mer

Ønsker åpenhet

De har begge fått dype stemmer etter å ha gått på hormoner i over to år. De har øvd seg på å gå annerledes, og på å gi klemmer «som en mann», som de selv kaller det.

Hele prosessen har de gått gjennom sammen. Hver minste ting. Navneskiftet er bare noe av det de valgte å gjøre side om side.

- Det rant en liten tåre ned kinnet mitt da vi sendte inn papirene. Det var et stort steg, sier Liam før han forklarer den spesielle historien bak navnevalget sitt:

- Adam hadde skrevet en liste med eventuelle navn til seg selv, og da jeg så «Liam» på lista, bestemte jeg meg med en gang. Han lot meg ta navnet. Jeg hadde snakket med mamma noen uker tidligere fordi jeg egentlig ønsket at hun skulle velge navnet mitt. En stund etter ringte hun meg for å si at hun hadde funnet et fint navn til meg. Hun sa: «Liam». Da skjønte jeg at det var meningen, sier han engasjert.

- Navnet sitter jo som et skudd. Du er jo Liam, bryter Adam ut.

Saken fortsetter nedenfor.

View this post on Instagram

✌️

A post shared by Adam Ekholt (@adekholt) on

Liam jobber til vanlig i barbransjen, mens Adam jobber som butikkmedarbeider. De påpeker at stemmeskiftet og de store kroppslige endringene ikke alltid har gått ubemerket hen hos folk rundt seg, spesielt i jobbsammenheng.

- Det var merkelig å føle at man var i puberteten i 20-årene. Mange kunder klødde seg nok i hodet i starten da jeg åpnet munnen, forklarer 24-åringen.

Bare en sjelden gang har de fått stygge kommentarer slengt etter seg, men venner, familie og kjærestene deres har ikke vært noe annet enn støttende.

Det er uvitenhet som fører til at noen er skeptiske, mener de. Derfor tror de også at åpenhet kan føre til økt kunnskap om kjønnsidentitet.

- Det er den mellomfasen, der hormonene har begynt å fungere, som er merkelig. Stemmen endrer seg, man får hårvekst i ansiktet, men har fremdeles kvinnelige trekk og fakter. Det fører til mye usikkerhet når mennesker ikke helt klarer å plassere deg, og ikke helt forstår om du er mann eller kvinne, forklarer Adam.

- Det var et stort og viktig øyeblikk da folk begynte å bruke riktig pronomen på meg, og når jeg ikke lenger fikk rare blikk da jeg gikk inn på guttedoen, sier han videre.

Saken fortsetter nedenfor.

Vurderte å trekke seg

Etter humøret deres å dømme, er det vanskelig å se at Adam og Liam har gått gjennom en så stor prosess.

De forklarer at de i dag er både lykkelige og mer selvsikre.

- Den prosessen vi har gått gjennom har definitivt vært knallhard, men livskvaliteten er så beriket, erkjenner 25-åringen.

I løpet av høsten kan tv-seerne altså følge guttene når de er på sin aller første guttetur på Gran Canaria, i «Charterfeber» på TV3.

Liam var for øvrig lenge i tvil om at han ville delta i programmet, fordi det verste man kan gjøre er å rette et kamera mot ham. Likevel ville han ikke svikte Adam som gledet seg enormt.

- Jeg vurderte å ikke dukke opp på flyplassen. Jeg angrer likevel ikke i dag. Vi hadde en fantastisk tur, og vi ble faktisk enda nærmere i løpet av reisen, sier Liam.

- Det blir utrolig skummelt å se seg selv på tv. Men uansett hvordan det går, hadde vi definitivt gjort det igjen, sier de.

Saken fortsetter nedenfor.

Første episode av «Charterfeber» ble sendt i 2006, og etter en fem år lang pause fra skjermen, ble det tidligere i år kjent at programmet gjør comeback.

Programmet følger en rekke nordmenn på sydenferie på Gran Canaria.

I tillegg til Adam og Liam, vil flere kjente fjes bli å se i programmet, deriblant Hilde Skovdahl og Svein Østvik - bedre kjent som «Charter-Hilde» og «Charter-Svein» - og de to «Paradise Hotel»-venninnene Aurora Gude og Ann Marielle Lipinska.

«Charterfeber» har premiere på TV3 i kveld klokken 19.30.

LES OGSÅ: Røper historien bak det første møtet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer