Charlton Heston er død

Hollywoodlegenden kjent fra filmen, "Ben Hur", døde lørdag 5.april.

SEHER.NO: En talsmann for familien kunne opplyse om at Heston døde i sitt hjem i Beverly Hills lørdag 5.april, med sin kone Lydia ved sin side, skriver vg.no. I 2002 røpet Heston at han hadde alzeimer.

Charlton Heston (døpt John Charles Carter) ble født 4. oktober 1924 i Evanston Illinois i USA.

Heston vil mest av alt bli husket for sin tittelrolle i filmen Ben Hur fra 1959. 

De actionfylte scenene med hest og vogn, kjennetegner filmen som sørget for at han fikk en Oscarstatuett for sin innsats. Men filmdebuten skjedde allerede i 1941, da han spilte i Peer Gynt, laget av en medstudent ved universitetet.

Det var episke storfilmer og science fiction som formet hans karriere som skuespiller, hjertet hans brant for teater. Storfilmene El Cid (mot Sophia Loren) og 55 Days At Peking, gjorde enorm suksess. Han spilte og så i begge versjonene av Planet Of The Apes, fra henholdsvis 1968 og 2001.  

Skuespilleren var demokrat i sine yngere dager og arbeidet aktivt for blant annet presidentkandidat John F. Kennedy. Men med alderen ble han stadig mer konservativ og støttet Ronald Reagan og George W. Bush. 

Heston kjempet spesielt for retten til å bære våpen. Mange vil nok kjenne igjen den aldrende skuespilleren fra deltagelsen i Michael Moores dokumentar "Bowling for Columbine" fra 2002, hvor han som president og livsvarig æresmedlem i National Rifle Association, gikk hardt ut for deres sak.  

TV-titterne fikk også gleden av å oppleve Heston. The Colbys, Dynastiet-avleggeren, hadde æren av å ha Heston på laget fra 1985 - 1987.

Skuespilleren har også fått oppleve vårt vakre land. Filmen Call of the Wild (Når villdyret våkner) fra 1972, er delvis innspilt i Norge og har norske navn på rollelisten.