Geir Magne Haukås:

- Cellegiften raserer kroppen innvendig

«Farmen»-profil Geir Magne Haukås' kone fikk påvist aggressiv brystkreft. Nå har hun fullført cellegiftbehandlingen.

STÅR SAMMEN: Geir Magne og kona Bente Haukås fikk livet snudd på hodet da sistnevnte fikk påvist aggressiv brystkreft. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STÅR SAMMEN: Geir Magne og kona Bente Haukås fikk livet snudd på hodet da sistnevnte fikk påvist aggressiv brystkreft. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

2018 skulle vise seg å bli et langt tøffere år en familien Haukås hadde sett for seg. «Farmen»-profil Geir Magne (48) hadde bare vært hjemme noen måneder etter oppholdet på reality-gården i 2017, da kona, KrF-politiker Bente Haukås (43), begynte å føle seg uvel.

Senere fikk hun vite at hun var rammet av en aggressiv form for brystkreft.

Da Se og Hør snakket med ekteparet like før jul, fortalte de at hverdagen brått ble snudd på hodet da de fikk sjokkbeskjeden.

Sammen har Geir Magne og Bente barna Henrik (22), Benedicte (20), Armand (19) og attpåklatten Othelian Vincent (2).

Når Se og Hør slår på tråden onsdag formiddag denne uken, er det den samme sprudlende 48-åringen man fikk se på «Farmen» som tar telefonen. Geir Magne forteller at familien på seks etter forholdene har det bra.

FOKUSERER PÅ KONA: Da Farmen-deltaker Geir Magne Haukås kom hjem til Bodø, ble kona Bente diagnostisert med kreft. Nå velger han å legge TV-opptredener til side inntil hun er frisk. Video: Miriam Bakkejord og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Tror på helbredelse

- Bente fikk gjennomført en operasjon 3. januar i år, forteller han.

Så langt viser prøvene av vevet som ble fjernet at operasjonen var vellykket, noe som er en stor lettelse for TV-profilen og familien hans. Han påpeker videre at «kreft er kreft» og at Bente fikk påvist en aggressiv form hvor cellene i kroppen deler seg i et ekstremt tempo.

- Vi har alltid et håp om full helbredelse. Det er noe vi er opptatt av begge to og som kommer fra kraften vi har i oss, sier han.

Neste steg i behandlingen var i utgangspunktet en fem ukers strålebehandling, men på grunn av den aggressive krefttypen, har det blitt avgjort at Bente må få behandlingen hver dag i hele syv uker.

- Kreft er jævlig, konstaterer Geir Magne og legger til at cellegiften som kona har vært gjennom, «raserte» kroppen innvendig.

Han legger riktignok til at det er en annen, positiv side ved behandlingen.

- Den ene siden av den raserer kroppen innvendig, men samtidig så forlenger den livet, sier han.

- Hele familien er syk

Fremover skal familien Haukås ta tiden til hjelp og stå sammen.

- Vi er i en situasjon hvor hele familien vår er syk, dette preger oss alle. Til og med minstemann, Othelian Vincent, forstår at moren er syk.

Den åpenhjertige «Farmen»-profilen legger ikke skjul på at sykdommen har vært ekstremt utfordrende og et stort usikkerhetsmoment det siste året. Samtidig trekker Geir Magne frem en grunnmur de verdsetter ekstra høyt nå.

- Alt blir som en orkan som river av hustak. Vi befinner oss nå midt i orkanens øye. Der er det ro og fredelig. Har man en solid grunnmur når stormen treffer, så står man sterkere, mener han.

Forberedt mentalt

I likhet med ektemannen påpeker Bente hvor tett knyttet familien er og hvor viktige de er for hverandre. Hun forteller til Se og Hør at hun har det veldig bra for tiden og at hun har stort håp og tro om at hun snart vil være helt frisk.

- Helsevesenet har gjort en fantastisk jobb og jeg føler meg utrolig godt ivaretatt gjennom hele prosessen, sier hun.

PREGER FAMILIEN: Se og Hør møtte Bente og Geir Magne i Bodø i fjor høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PREGER FAMILIEN: Se og Hør møtte Bente og Geir Magne i Bodø i fjor høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Videre forteller 43-åringen at kreftdiagnosen ikke kom som et sjokk på henne, men at det var annerledes for de rundt henne.

- Jeg står midt oppi det og klarer på en måte å beholde kontrollen litt selv. Det er noe annet for de voksne barna våre. Det har nok vært vanskelig for dem å håndtere sykdommen ettersom de ikke kan gjøre noe.

Bente forteller at hun aldri har vært redd med tanke på sykdommen, og finner roen gjennom tro, håp og filosofi.

- Jeg er forberedt mentalt på hva som kan skje, men vi tar ingenting på forskudd, sier hun.

Neste uke begynner hun med den siste delen av behandlingsprosessen, og ser frem til å komme i mål.

- Det er mange som ber for meg og oss, det gir mer styrke enn vi aner, mener Bente.

KREFTSAKEN: - Ingenting av det jeg har gjort, kan sammenlignes med situasjonen til Linnea. Her er bakomfilmen til Barnekreftforeningens reklamefilm. VIDEO: Barnekreftforeningen Vis mer

Mistet flere av sine nærmeste

Ekteparet lever vanligvis aktive liv hjemme i nordlandsbyen Bodø, som inkluderer lange sykkelturer, aktiviteter med yngstesønnen og daglig drift av et felles firma.

Nå er alt satt på vent. Og det er ikke første gang.

Allerede i ung alder mistet Geir Magne flere av sine nærmeste familiemedlemmer. Broren døde i en alder av bare 28 år, da hjertet sviktet under fotballtrening. Moren gikk bort i en alder av 50 og faren i en alder av 64. Alle så altfor tidlig.

TI BUD: Geir Magne Haukås sprer det kristne budskap på «Farmen», men lever han etter de ti bud selv? Video: Miriam Bakkejord / Redigering: Marie Røssland / Foto: Preben Hunstad / TV2 Vis mer

- Jeg har ikke råd til å miste flere. Heldigvis har jeg håpet, og det er det viktigste av alt. Uten min personlige tro hadde jeg gått rett i kjelleren, har Geir Magne tidligere sagt til Se og Hør.

Bente startet på cellegift i fjor sommer, og hadde sin forrige behandlingsrunde like før jul.

LES OGSÅ: - Spilte dum da TV 2 ringte og kjeftet