VAKKER BY: Se og Hør har besøkt Cardiff, en liten oversiktlig by to timer unna London. Foto: Realimage / Alamy/All Over Press
VAKKER BY: Se og Hør har besøkt Cardiff, en liten oversiktlig by to timer unna London. Foto: Realimage / Alamy/All Over PressVis mer

Cardiff - mer enn bare Solskjær

I Wales kan du shoppe tørrskodd i Cardiffs mange arkader.

SEOGHØR.NO: Cardiff var en gang verdens største kullhavn. I dag er den britiske byen en pulserende shoppingby vest i England. Cardiff i Wales er Ole Gunnar Solskjærs nye hjemby, og for nordmenn flest er byen mest kjent for fotballklubben Cardiff City.

Byen har 350 000 innbyggere, og det sorte støvet som en gang omga byen nå en saga blott.

I Wales er alt skiltet både på engelsk og walisisk, som er de to offisielle språkene. For nordmenn byr det ikke på noen problemer, ettersom dagligtalen er engelsk, og de færreste i Cardiff snakker walisisk.

Se opera eller musikal

I havna er de gamle kullkranene erstattet med nye bygg, og her finner du Wales Millennium Centre, en stor og vakker kulturbygning som inneholder alt fra Nasjonaloperaen i Wales til byens turistkontor.

På musikalscenen settes det også opp ulike West End-suksesser eller humorshow. Krysser du Roald Dahls plass kommer du til «The Norwegian Church» – et kultursenter med kafé som ligger i de gamle lokalene til Sjømannskirken. På veggen inne i den gamle salen henger det fortsatt et bilde av dronning Sonja og kong Harald fra 70-tallet.

LANDEMERKE: Wales Millennium Centre har operascene og musikalscene. Cardiff Bay turistkontor ligger også på gateplan i bygningen.
LANDEMERKE: Wales Millennium Centre har operascene og musikalscene. Cardiff Bay turistkontor ligger også på gateplan i bygningen. Vis mer

Grønne lunger

Sentrum av Cardiff er lite, vakkert og oversiktlig, og ligger inntil Cardiff Castle, som er byens største turistattraksjon. Slottet ble bygget på ruinene til et gammelt romersk fort, og ble påbegynt for over 1000 år siden. Her er det mulig å komme inn og ta en titt, eller melde seg på en guidet tur. Man kan også nyte den vakre arkitekturen fra borggården eller en av de mange grønne parkene, som Cardiff er også kjent for.

Rett foran Cardiff Castles hovedinngang ligger Cardiff High Street, et bilfritt og livlig handlemekka i hjertet av byen.

Fra hovedgaten kan man gå inn i en rekke smale shoppingarkader, som bugner av små og artige butikker. Her finner man alt fra tradisjonelle tehus til fiolinmakere, klesbutikker og cafeer.

Alle arkadene har vakre overbygde viktorianske glasstak, og mange er forbundet med hverandre via små smug og gater. Med andre ord kan du tilbringe en hel dag på shopping i øsende regnvær – uten å få en eneste regndråpe i hodet. Fra hovedgaten High Street, som er en 300 meter lang bilfri handlegate med en rekke puber og cafeer, har du adgang til fire store arkader.

High Street Arcade
 

BARKER TEA HOUSE: Er man i England bør man også gjeste et tehus. På Barker kan man velge smaker fra en meget rikholdig meny, og i tillegg tilbys det en rekke søte godbiter for magen. Perfekt for ”afternoon tea” …

LUN STEMNING: På Barker Tea House kan du velge te fra egen meny. Et herlig sted for nordmenn.
LUN STEMNING: På Barker Tea House kan du velge te fra egen meny. Et herlig sted for nordmenn. Vis mer

Morgan Arcade


SPILLERS RECORDS: Ashli Toddi er eier av verdens eldste platebutikk, og får ofte kunder fra utlandet – også Norge. Den fargerike butikken ble grunnlagt i 1894, og strekker seg i dag over to etasjer med både vinyl og CD-er i hyllene.

VERDT ET BESØK: Verdens eldste platesjappe ligger i Morgan Arcade.
VERDT ET BESØK: Verdens eldste platesjappe ligger i Morgan Arcade. Vis mer

Castle Arcade


I-CLAUDIUS: Moro- og kostymebutikken I-Claudius har alt man kan tenke seg av partyutstyr, kostymer og gamle uniformer. Her kan man virkelig gjøre et kupp, og finne seg et kostyme som ingen har maken til hjemme i Norge.

GJØR ET KUPP: Morobutikk i Castle Arcade
GJØR ET KUPP: Morobutikk i Castle Arcade Vis mer

Royal Arcade
 

E-CIGILICOUS: Elektroniske sigaretter er svært populære, også i Norge. I denne arkaden kan man kjøpe både e-sigaretter og teste over 40 forskjellige smaker, som skal fylles på før bruk. I England får man også kjøpt med nikotin, og butikken tilbyr fem ulike styrker.

POPULÆRT: Ved inngangen til Royal Arcade ligger e-sigarettbutikken.
POPULÆRT: Ved inngangen til Royal Arcade ligger e-sigarettbutikken. Vis mer


 
Slik kommer du hit

Flyselskapene Norwegian, SAS, British Airways, Ryanair og EasyJet har direkteruter til London fra flere byer i Norge. Lander du på Heathrow kan du leie bil og kjøre motorveien M4 vestover i to og en halv time.

Men det letteste er nok å ta et tog fra Paddington Station i sentrum av London. Togene går hver halvtime og tar rundt to timer til Cardiff. Billetter kan kjøpes på www.firstgreatwestern.co.uk eller togstasjonen.

Her bor du

Cardiff har en rekke hoteller og gjestehus, de aller fleste med grei standard.
«The Angel Hotel» fra 1666 i Castle Street har fire stjerner og kan absolutt anbefales. Det historiske hotellet har god standard, super service, gratis WiFi, frokostbuffet, store rom og ligger midt i smørøyet. I tillegg tilbys parkering i bakgården. Priser fra 500 kroner for et dobbeltrom – frokost inkludert. Kan bestilles på www.pumahotels.com eller ring +44 29 2064 9200.

Holiday Inn i Castle Street. Sentralt, enkel standard. Priser fra 800 for dobbeltrom. Booking: +44 29 2034 1441.

Park Plaza Cardiff I Greyfriars Road. Et stilig og moderne boutiquehotell. WiFi. Priser fra 900 for dobbeltrom. Booking: +44 29 2011 1101.

SENTRUMSNÆRT: Se og Hør kan anbefale The Angel Hotel i Cardiff. Rimelig, godt og sentralt.
SENTRUMSNÆRT: Se og Hør kan anbefale The Angel Hotel i Cardiff. Rimelig, godt og sentralt. Vis mer

Herlig mat

Cardiff har en rekke restauranter og puber, Her er tre ulike spisesteder:

«Citta» i 4 Church Street. Italiensk familiedrevet restaurant. Kan anbefales på det varmeste. Ikke bordbestilling.
«Le Gallois» i 6–10 Romilly Cres. Fransk gourmetrestaurant med lokale spesialiteter. Bordbestilling: +47 29 2034 1264.
«The Prince of Wales» i High Street. Pub med matservering. Billig og sentralt, og veldig folkelig.

Skal du se Solskjærs Cardiff City FC på hjemmebane kan du bestille billetter på klubbens hjemmeside www.cardiffcityfc.co.uk. Vær ute i god tid, ofte utsolgt. Turoperatører kommer trolig med egne pakker.

Valuta: 1 pund sterling (GBP) = 10 norske kroner. Med andre ord er det bare å legge til en null – og vips så har du norske kroner!

Tidsforskjell: 1 time tilbake.

LES MER I VÅR REISESEKSJON