UTE AV ANNO: Claus måtte forlate NRK-serien etter at han tapte ringspillet. Deltakelsen forandret livet hans på flere måter.  Foto: NRK
UTE AV ANNO: Claus måtte forlate NRK-serien etter at han tapte ringspillet. Deltakelsen forandret livet hans på flere måter. Foto: NRKVis mer

Byttet etternavn så fort han kunne etter «Anno»

Claus Fibiger ble påvirket av hendelsene i NRKs realityserie også etter at kameraene var slått av.

SEOGHØR.NO: I fredagens episode var det Claus Fibiger (tidligere Dalvang) (47) som røk ut av den populære NRK-serien etter at han tapte ringspillet.

Byråkraten fra Bærum innrømmer at han ble litt skuffet over å måtte forlate 1700-tallet.

- Det var skuffende og frustrerende i den forstand at jeg hadde jobbet masse for å opparbeide meg kompetanse, og mestret stort sett alle oppgavene der inne. Og så taper jeg fordi jeg ikke treffer noen ringer på en pinne.

- Hadde det vært ferdighetsbasert hadde jeg hatt en sjanse. Det ble så vilkårlig til slutt, men slik er spillet. Men det er en stolt «Anno»-deltaker som forlater gården, selv om jeg gjerne skulle ha vunnet, sier Claus til Seoghør.no.

LEVER PÅ 1700-TALLET: I serien «Anno» kjempet 14 deltakere om å bli den beste byborgeren: (f.v.) Malin Eline Dahl, Knut-Ove Soltvedt, Marie Grung, Magnus Midtveit, Kjetil Aanonsen Nygaard, Madeleine Lobos, Tore Jørgensen, Carl-Arne Meyer Melin, Gro Haarvik, Emilie Enger Mehl, Claus Dalvang, Anja Hageler, Vibeke Sehested Gresseth og Enok Synnestvedt Groven.  Foto: Eivind Senneset, NRK
LEVER PÅ 1700-TALLET: I serien «Anno» kjempet 14 deltakere om å bli den beste byborgeren: (f.v.) Malin Eline Dahl, Knut-Ove Soltvedt, Marie Grung, Magnus Midtveit, Kjetil Aanonsen Nygaard, Madeleine Lobos, Tore Jørgensen, Carl-Arne Meyer Melin, Gro Haarvik, Emilie Enger Mehl, Claus Dalvang, Anja Hageler, Vibeke Sehested Gresseth og Enok Synnestvedt Groven. Foto: Eivind Senneset, NRK Vis mer

 47-åringen er stolt og glad over alle ferdighetene og kunnskapen han har tilegnet seg i løpet av oppholdet i «Anno».

Et klart høydepunkt var båten han laget fra bunnen av, og som han senere ga til sin eks-svigermor.

- Den personlighetsutviklingen man får ved å være med i en slik serie er helt unik. Det å mestre så mange nye oppgaver gir så mye inspirasjon.

Å bygge båten var en så sammensatt oppgave som krevde kunnskaper innen smiing, konstruksjon, tilpasning, høvling. Jeg bygde den på tre dager, noe som skal være helt umulig, sier firebarnsfaren.

 Men viktigere enn ferdighetene han fikk, ble erkjennelsen over hvor mye han verdsetter familie og røtter.

Claus er opprinnelig dansk, og ble adoptert som barn. Selv om han har lite kontakt med adoptivfamilien beholdt han etternavnet Dalvang.

Saken fortsetter under bildet.

STOLT FAR: Claus har fire barn, og han var overlykkelig over å gjenforenes med dem etter oppholdet. - Det var overveldende å se dem igjen. Familien er det viktigste for meg sier han. Her med de tre yngste barna, Tinus (f.v.), Fride og Alma.  Foto: Henning Jensen
STOLT FAR: Claus har fire barn, og han var overlykkelig over å gjenforenes med dem etter oppholdet. - Det var overveldende å se dem igjen. Familien er det viktigste for meg sier han. Her med de tre yngste barna, Tinus (f.v.), Fride og Alma. Foto: Henning Jensen Vis mer

Men han endret etternavn så fort han røk ut av TV-serien, og tok tilbake sitt opprinnelige slektsnavn – Fibiger.

I «Anno» fikk nemlig deltakerne mulighet til å bli bedre kjent med sine forfedre, og filmen om hans tippoldefar skapte sterke følelser for Claus.

- Anno ble så mye mer enn jeg trodde, og fikk stor betydning for meg. Det skapte en del refleksjon rundt familie, røtter, gener og tilhørighet.

Byttet navn så fort han kunne

Jeg har fått mye mer forståelse av meg selv og hvor viktig familie er for meg. Mitt gamle etternavn er blitt hengende igjen i alle år, og jeg ønsket tilhørighet til min biologiske slekt etter «Anno».

Se hvordan det gikk da Claus overrakte sin gave til sin tidligere svigermor:

- Derfor byttet jeg etternavn så fort jeg kunne, forklarer Claus, som nå håper å kunne besøke det gamle gjestgiveriet til tippoldefaren i København.

Claus oppsøkte sin biologiske far da han var 24 år, og far og sønn fikk et sterkt bånd fra første stund.

- Vi var like på så mye. Vi hadde god kontakt, dro på ferie sammen og følte en sterk tilhørighet. Vi fikk 2-3 år sammen før han døde brått. Jeg er veldig takknemlig for den tiden vi tilbrakte med hverandre, sier Claus Fibiger, som flyttet til Norge da han gikk på ungdomsskolen. 

LES OGSÅ: Se hvem Claus ga Anno-båten til