«Om jeg er lykkelig for å våkne opp og se på havet hver dag? Har flyttet til et av verdens fineste steder», har tv-profil Helene Olafsen (31) tidligere skrevet på Instagram.
I 2019 kjøpte hun nemlig drømmeboligen på Malmøya i Oslo sammen med forloveden Jørgen Nilsen, og i ettertid har paret vist frem hjemmet ved flere anledninger - spesielt i sosiale medier.

Slik er parets nye drømmebolig
Boligen hadde en prisantydning på 15,9 millioner kroner, og ligger på ett plan på snaut 150 kvadratmeter. Eiendommen har en 15 meter lang privat strandlinje, med brygge, lysthus og badehus.
Nå skriver imidlertid Nordstrands Blad at deler av eiendommen kan skape problemer for tv-paret, og at det i et brev fra Plan- og bygningsetaten (PBE) kommer fram at de har registrert et ulovlig forhold på eiendommen deres.
Ulovlige tiltak
Nordstrands Blad skriver videre at to brygger, to mindre bygninger i strandsonen, to terrasser/plattinger i tilknytning til bygningene, betongkonstruksjon på grensen til naboeiendommen, levegg i tilknytning til brygge, tett gjerde mot naboeiendommen og gjerde med port som deler eiendommen i to og konstruksjon benyttet til lagring er tiltak som er ulovlige på eiendommen.
- Det er alltid nåværende eiere av eiendommer som er ansvarlig overfor bygningsmyndighetene, uavhengig av hvor lenge de har eid eiendommen eller faktisk er ansvarlig for oppføringen av tiltakene. Det er fordi det er nåværende eiere som har råderett over eiendommen. Med mindre vi får informasjon om noe annet fra seksjonseierne, er de like ansvarlig for å rette opp i mulige ulovlige forhold, sier pressevakt Rolf Rolid i PBE til Nordstrands Blad.

Dette sier hun om bryllupet
Varselet ble også sendt til eierne av den andre boligseksjonen på eiendommen.
Rolid forklarer videre at etaten ikke har noen tillatelser i sitt arkiv på noen tiltak i strandsonen, og at de vurderer alt av brygger, terrasser og bygninger som oppført uten tillatelse.
Videre kommer det fram at de venter på et svar fra eierne på hva som har skjedd, og vil lese dette grundig før de eventuelt går videre med pålegg.
- Overraskende
Helene Olafsen forteller til Se og Hør at alle tiltakene allerede var der da paret kjøpte boligen, og at de nå, etter å ha mottatt brevet fra kommunen, forsøker å sette seg inn i historien.
- Vi ba om utsettelse på å svare på brevet. Huset er 150 år gammelt, hvorav eneste forbindelse de første 100 årene var sjøveien. Hensynet til å finne frem til historiske opplysninger om stedet var den viktigste begrunnelsen for å be om seks måneders svarfrist, sier hun, og fortsetter:

Dette skal hun gjøre nå
- Dette ble innvilget muntlig på telefon av saksbehandler. Da er det desto mer overraskende at de avslår når de kommuniserer skriftlig.
Samboerparet har fått svarfrist 30. juni, etter å fått avslag på forespørselen sin om å få utsatt svarfristen.
Samtidig forteller Olafsen at hun og Nilsen synes det er spesielt at PBE «prosederer og moraliserer» i mediene, og påpeker at dette er en pågående sak.
Se og Hør har også vært i kontakt med Plan- og bygningsetaten, som i en e-post skriver at strandsoneprosjektet er et samarbeid mellom Plan- og bygningsetaten og Bymiljøetaten, som ble opprettet i 2016. De kommenterer saken på generelt grunnlag.

- Vi har kjøpt ny leilighet
«Hensikten med prosjektet er å øke folks bevissthet om hva som er deres rettigheter til fri ferdsel i strandsonen etter friluftsloven, og å sørge for at strandsonen faktisk er tilgjengelig for alle gjennom å forfølge ulovlige forhold etter plan- og bygningsloven».
Videre skriver de at Plan- og bygningsetaten normalt ikke bedriver oppsøkende virksomhet, men i forbindelse med strandsoneprosjektet gjennomfører de en aktiv ulovlighetsoppfølging langs hele Oslos sjøside fra øst til vest og på øyene.
«Etter plan- og bygningsloven har kommunen faktisk en plikt til å forfølge ulovlige forhold. Så er det også sånn at ulovlige forhold ikke blir foreldet», heter det videre.
- Kan omgjøre beslutningen
PBE har videre forståelse for at det for den enkelte eier kan oppleves som en belastning å få pålegg om å fjerne et tiltak som er ulovlig. De forstår også at det i enkelte tilfeller kan oppleves urimelig, kanskje spesielt hvis man har kjøpt noe man trodde var lovlig, men forholdet blir ifølge PBE dessverre ikke mindre ulovlig av den grunn.

Kjøpte leilighet: - Vann over hodet
«Vi skal alltid forholde oss til loven. Gjennom varselet får eier en mulighet til å komme med sitt syn på saken. Dersom det kommer fram ny informasjon av betydning, kan vi omgjøre beslutningen. Kommer det ikke frem ny informasjon og eier fortsatt er uenig i pålegget, kan de også klage til Statsforvalteren», skriver etaten, og fortsetter:
«De vil da fatte en endelig avgjørelse i saken. Det framstår som uklart hva som ligger i påstanden om prosedering og moralisering i mediene».
På generelt grunnlag vil PBE alltid anbefale alle å bruke deres åpne tjenester på nett, både saksinnsyn og «hva gjelder for eiendommen». Dette finner alle informasjon om på Oslo kommune sine nettsider under «Plan, bygg og eiendom».
«Påstanden om at vi muntlig skal ha gitt en utsatt frist på seks måneder for å svare på varslet, skal vi snakke med eier om».

- Vi har spart intenst
Punget ut for drømmehuset
Huset til Olafsen og Nilsen ble oppført allerede i 1885, men modernisert og bygget på drøyt hundre år etter - i 1988.
Samboerparet kjøpte den ene delen av tomannsboligen, som altså hadde en prisantydning på 15,9 millioner kroner.
Huset inneholder fire små stuer, et kjøkken på 23 kvadratmeter med kjølerom, tre soverom og to bad.
«Litt mye for et hjerte fullt av hormoner. Herregud som jeg gleder meg til å gjøre dette 150 år gamle stedet til vårt» skrev Olafsen videre på Instagram etter å ha kapret drømmehjemmet.
LES OGSÅ: - Hele landet i sjokk