Bygde milliardimperium som 19-åring: Risikerer 20 års fengsel

Elizabeth Holmes' oppfinnelse ble kalt en medisinsk revolusjon. Nå er hun tiltalt for millionbedrageri.

TRAILER: THERANOS: Dokumentaren «The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley» forteller den utrolige historien om Elizabeth Holmes' reise mot toppen - og hennes fall mot bunnen. Video: HBO Vis mer
Publisert

Elizabeth Holmes var verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær.

Hun ble kalt «den kvinnelige Steve Jobs», turnerte verden rundt, og delte scener med både tidligere president Bill Clinton og den kinesiske mangemilliardæren Jack Ma.

I 2014 ble formuen beregnet til 4,5 milliarder dollar (over 36,6 milliarder norske kroner).

FALL FRA TOPPEN: Snart må Elizabeth Holmes møte i retten, tiltalt for grovt bedrageri. Foto: NTB Scanpix
FALL FRA TOPPEN: Snart må Elizabeth Holmes møte i retten, tiltalt for grovt bedrageri. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden den gang har hun vært gjenstand for boka «Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup» og dokumentaren «The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley». I tillegg er spillefilmen «Bad Blood», med Jennifer Lawrence i rollen som Holmes, for øyeblikket under innspilling.

Snart må hun møte i retten, tiltalt for grovt bedrageri. Dette skriver nettstedet Mashable.

Holmes startet selskapet Theranos i 2003.

Theranos var basert på en enkel, men tilsynelatende revolusjonerende idé: et bærbart medisinsk apparat som både kunne analysere og overvåke pasientens blod, i tillegg til å dosere medisiner. Innretningen fikk navnet «Edison».

Ingen flere nåler og tuber i armen. Nå skulle det holde med et lite stikk i fingeren.

Det var bare ett problem. Ideen var umulig, og apparatet hadde aldri eksistert.

TILTALT: I 2015 skrev The New York Times at Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes forandret verden. Nå risikerer 20 år i fengsel. Her under en høring i april. Foto: NTB Scanpix
TILTALT: I 2015 skrev The New York Times at Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes forandret verden. Nå risikerer 20 år i fengsel. Her under en høring i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Risikerer 20 års fengsel

Nå står både Holmes og den tidligere Theranos-direktøren Ramesh Balwini tiltalt for overføringsbedrageri på flere punkter.

De risikerer opptil 20 år i fengsel, samt bøter på opptil 2,25 millioner dollar (19,6 millioner kroner). I tillegg kommer eventuelle erstatningskrav.

Aktoratet hevder de to har forsøkt å svindle investorer, og mener de har gitt «feilinformasjon om selskapets økonomi og framtidsprospekter».

Det hevdes også at de to feilinformerte leger og pasienter om hastigheten og nøyaktigheten til blodprøvene selskapet solgte.

Innrømmet falske påstander

De aktuelle overføringene dreier seg om penger investorer har sendt selskapet, angivelig basert på feilaktig informasjon. Siden det dreier seg om pengeoverføringer på tvers av delstatsgrenser, blir Holmes og Balwini siktet av føderale myndigheter.

Seks slike pengeoverføringer inngår i aktoratets bevisførsel. I tillegg vil de legge frem mer enn 12 millioner sider med dokumenter. I oktober i fjor fikk de tillatelse til å gjennomgå mer enn 200 000 sider med interne Theranos-dokumenter. Dette skriver nettstedet Bloomberg.

STOR MEDIEINTERESSE: Som følge av den enorme skandalen, har saken om Elizabeth Holmes blant annet vært gjenstand for boka «Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup» og dokumentaren «The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley». Foto: NTB Scanpix
STOR MEDIEINTERESSE: Som følge av den enorme skandalen, har saken om Elizabeth Holmes blant annet vært gjenstand for boka «Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup» og dokumentaren «The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå må aktoratet bevise at Holmes og Balwini med viten og vilje har begått bedrageri, og at de visste at selskapets teknologi ikke virket som lovet. Ifølge ABC News har Holmes tidligere innrømmet å ha kommet med falske påstander om selskapets testutstyr.

Stjerneskudd

I 2003 søkte Holmes' patent på innretningen sin, og hoppet av kjemiingeniørstudiene ved det prestisjefylte universitetet Stanford i USA. Dette skrev CNN.

Etter hvert byttet selskapet navn til Theranos.

Investorene var overbegeistret, og på det meste var selskapet verdsatt til ni milliarder dollar. Holmes eide 50 prosent.

I 2015 ble Holmes omtalt som en av «fem visjonære teknologientreprenører som forandrer verden» av New York Times.

PÅ GALLAMIDDAG: I 2015 ble Holmes omtalt som en av «fem visjonære teknologientreprenører som forandrer verden» av New York Times. Foto: NTB Scanpix
PÅ GALLAMIDDAG: I 2015 ble Holmes omtalt som en av «fem visjonære teknologientreprenører som forandrer verden» av New York Times. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så begynte nedturen.

Bare fire dager etter den rosende omtalen i New York Times, publiserte Wall Street Journal en sak som hevdet at Theranos' blodprøvetesting slettes ikke ble gjort av den medisinske innretningen Holmes hadde patentert. Tvert imot brukte de helt vanlige analyseverktøy.

Enorme konsekvenser

Kort tid etter kom en rapport fra myndighetene. Selskapets teknologi ble satt under lupen, og flere var skeptiske til det angivelige gjennombruddet. Dette skrev CNN.

I 2016 fikk Theranos tillatelsen til å drive medisinsk forskning inndratt for en toårsperiode.

Bråket fikk enorme konsekvenser for lommeboka til Holmes. På en måned sank formuen hennes fra 4,5 milliarder dollar til null. Dette skrev Forbes.

De anslo også at selskapets verdi hadde sunket fra 9 milliarder til 800 millioner dollar.

Så begynte hodene å rulle. 340 ansatte ble sagt opp, og en toppleder måtte gå. I tillegg trakk legemiddelkjeden Walgreens seg ut av et samarbeidet med Theranos.

Senere samme år saksøkte Walgreens Theranos for 140 millioner dollar. I august 2017 inngikk partene et forlik.

Kort tid etter måtte Theranos igjen si opp ansatte. 155 personer, 41 prosent av alle som jobbet der, måtte gå.

Saken fortsetter under:

Senere samme måned rapporterte Wall Street Journal at selskapet også må stenge sitt siste senter for analyse av blodprøver, etter å ha strøket på inspeksjoner gjennomført av myndighetene.

Bedrageritiltalen kom i mars i fjor. Holmes godtok en bot på en halv million dollar (4,3 millioner kroner) samt en ti års karantene fra å styre et aksjeselskap. På bakgrunn av anklagene krevde styret i Theranos at Holmes returnerte 18,9 millioner aksjer til selskapet, og sa fra seg finansiell kontroll over selskapet.

En dato for rettssaken vil bli satt i juli.

LES OGSÅ: Milliardær-familiens ukjente drama

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer