Ivanka Trump og Jared Kushner:

- Burde aldri fått tillatelse til å jobbe i Det hvite hus

En ny rapport stiller ekteparet i et svært dårlig økonomisk lys.

GRANSKET: Jared Kushner og Ivanka Trump har fått gjennomgått sin økonomi av en uavhengig organisasjon som undersøker regjeringen. Her på Met-gallaen i mai 2016, før Donald Trump ble president. Foto: Evan Agostini/ INVISION/ NTB
GRANSKET: Jared Kushner og Ivanka Trump har fått gjennomgått sin økonomi av en uavhengig organisasjon som undersøker regjeringen. Her på Met-gallaen i mai 2016, før Donald Trump ble president. Foto: Evan Agostini/ INVISION/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trump-familiens residens i Det hvite hus er over, og Joe Biden (78) har inntatt bygningen for å styre USA de neste fire åra.

Det er ikke bare den tidligere presidenten, Donald Trump (74), som må finne nye måter å fylle hverdagen med, men også datteren Ivanka Trump (39) og ektemannen Jared Kushner (40) står overfor en ny retning i livet.

De jobbet nemlig begge i Trump-administrasjonen som henholdsvis rådgiver og seniorrådgiver for den amerikanske presidenten.

Ekteparet har ikke mottatt lønn fra det offentlige, for å slippe anklager om nepotisme, noe som vil si at slektninger får urettmessige fordeler.

Likevel har duoen hatt nok til Himalaya-salt i grøten. Inntektene fra presidentperioden overstiger nemlig lønnen de ville fått offentlig mange hundre ganger.

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Svimlende summer

Den ideelle organisasjonen CREW, som er en uavhengig regjeringsetikk- og vakthundorganisasjon, har nemlig gått gjennom parets økonomi.

I en rapport avdekker organisasjonen at Trump og Kushner tjente mellom 172 og 640 millioner dollar under fireårsperioden. Ekteparet har altså dratt inn opp til 5,41 milliarder norske kroner mens Donald Trump har ledet USA.

De skriver at det er umulig å fastsette nøyaktig beløp ettersom inntektene strekker seg tilbake fire måneder før Ivanka ble en offisiell del av administrasjonen, og én måned før Jared kom om bord.

Inntektene har blant annet stammet fra Trump Hotel i Washington.

Ivanka skal ha mottatt hele 13 millioner dollar fra sine eierandeler i hotellet fra 2017. Det tilsvarer 110 millioner norske kroner. Rapporten forteller også at inntekten falt drastisk under coronapandemien - da hun gikk fra fire millioner dollar i året til 1,5 millioner i fjor.

Rapporten omtaler hotellet som et sted for innflytelse i Trump-administrasjonen.

Ivankas verdier i hotellet har ifølge organisasjonen også en uforklarlig, betraktelig nedgang, til tross for at hun ikke har oppgitt å ha solgt noen av eierandelene sine.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Kontroversielle inntektskilder

Noe som kanskje er desto mer oppsiktsvekkende er at Ivanka har fått en rekke varemerkegodkjennelser i Russland, Kina og Japan. De har alle kommet nært i tid mot møter Trump-administrasjonen har hatt med ledere av de respektive landene.

«Det som vil bli den definerende skandalen for hennes tid i administrasjonen, er at merket hennes i oktober 2018 vant 16 varemerker fra den kinesiske regjeringen, inkludert stemmemaskiner. Disse godkjennelsene kommer rundt tre måneder etter at Ivanka kunngjorde at merket hennes skulle legges ned, og markerer det største antallet nye, kinesiske varemerker hun mottok i løpet av en enkelt måned under Trump-perioden», står det i rapporten.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

For Kushner sitt vedkommende eide han aksjer i eiendomsselskapet Cadre. CREW skriver at hans verdier i selskapet steg fra mellom fem til 25 millioner dollar til 50 millioner dollar etter at han entret administrasjonen.

SLAKTES I RAPPORT: Jared Kushner og Ivanka Trump får heftig kritikk i ny rapport om økonomien deres. Foto: Mandel Ngan/AFP/NTB
SLAKTES I RAPPORT: Jared Kushner og Ivanka Trump får heftig kritikk i ny rapport om økonomien deres. Foto: Mandel Ngan/AFP/NTB Vis mer

Det til tross for at etikkministeren i Det hvite hus mente det var nødvendig for ham å trekke seg ut av selskapet i lys av sin nye stilling.

Det gjorde han aldri.

VEKKER OPPSIKT: De siste dagene har ivrige Twitter-brukere vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

«Jared Kushner og Ivanka Trump burde aldri fått tillatelse til å jobbe i Det hvite hus. Justisdepartementet gikk tilbake tiår av presedens for å innfri president Donald Trumps ønske om å la barna sine jobbe i Det hvite hus. Samtidig som de tok på seg enorme ansvarsområder som de var ukvalifiserte til å håndtere, og vanæret posisjonene sine med kontinuerlige, etiske skandaler, tjente de sannsynligvis hundrevis av millioner dollar fra tvilsomme steder», skriver CREW.

LES OGSÅ: - Han prøver å kontrollere forholdet vårt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer