Svein Østvik:

Bryter ut i gråt etter den tunge avgjørelsen: - Måtte trekke meg

Klarte ikke å fullføre etappen grunnet store smerter.

SMERTEFULLT: Det ble en følelsesmessig avgjørelse for Svein Østvik, da han besluttet å trekke seg fra etappen. Grunnet smerter i knærne, var det ikke mulig for ham å gjennomføre turen til fots. Video: TV Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Det ble en smertefull affære for Svein Østvik (55) da han skulle gjennomføre en ny etappe som vises i kveldens episode av i «71° nord».

55-åringen, som for mange er kjent som «Charter-Svein», fikk nemlig diagnosen, artrose (slitasjegikt), i begge knærne etter at han hadde takket ja til deltakelsen i realityprogrammet.

På tross av å ha kjempet seg gjennom en rekke hindre med sterke plager i knærne, ble oppgaven i dette tilfellet rett og slett for krevende.

TUNGT: Svein Østvik fikk trøst av de andre deltakerne, da han fortalte om de fysiske plagene. 55-åringen sliter nemlig med slitasjegikt. Foto: TVNorge
TUNGT: Svein Østvik fikk trøst av de andre deltakerne, da han fortalte om de fysiske plagene. 55-åringen sliter nemlig med slitasjegikt. Foto: TVNorge Vis mer

- Hjertet mitt vil være med dere helt opp. Det mener jeg, men det gjør litt vondt altså, sier Østvik, før han ikke lenger klarer å holde følelsene inne og bryter ut i gråt.

Som følge av leddsykdommen, valgte tv-profilen å trekke seg litt ut i etappen. Avgjørelsen satt imidlertid langt inne, og 55-åringen ble tydelig emosjonell av situasjonen.

- Man har så lyst å si at en har vært med på alt, forklarer han videre.

Utrygg

Svein Østvik forteller til Seoghør.no at han trakk seg med tanke på sikkerheten - og ikke på grunn av smertene.

- Jeg har gjort mye rart på tv, og sikkert dratt det litt for langt noen ganger, men akkurat dette hadde vært veldig på kanten, sier han.

Beina til Svein begynte i svikte idet han var på vei opp en fjellegg der det tidligere hadde vært dødsfall. Det var da TV-teamet oppfordret Svein til å ikke fortsette.

- De hadde lagt merke til at knærne mine ikke tålte særlig belastning, og at jeg kunne falle utenfor. I tillegg skulle vi gå usikret, så da skjønte de at det var farlig, sier han.

- Hvor vondt hadde du på dette stadiet?

- Det er som at du stikker deg på nåler hver gang du tråkker. Smerten er én ting, men det var det at jeg hadde ikke kontroll. Jeg kunne plutselig falle utenfor fjellkanten dersom beinet ikke kunne stå imot presset. Jeg følte meg utrygg, sier han.

Følte seg som en belastning

Det verste for Østvik, var følelsen av at han sviktet resten av laget. Han kjente på at han var en belastning.

- Det var sårt, for du har ikke lyst til å svikte gjengen. Det oppstår en teamfølelse underveis, og jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle gi alt. Hadde det ikke vært farlig, så hadde jeg gjort det, sier han, og legger til:

- Det aller verste med at jeg måtte trekke meg, var det at jeg skjønte at jeg var en belastning for resten av laget, og det synes jeg var trist.

Østvik kjente på vennskapet når han måtte kaste inn håndkleet. Ifølge ham selv fører motgangen underveis til at samholdet øker.

- Det som er spesielt, er hvor utrolig knyttet mennesker blir når vi utsatt for noe litt utenom det vanlige. Da er det som om vi mennesker åpner oss, og at vi fortere blir følelsesmessig knyttet til hverandre.

- Du ble jo også tydelig emosjonell?

- Ja, det hadde med at jeg følte at jeg svikte gruppa. Jeg tror kanskje at jeg gråter en del. Jeg har ganske lett for å ty til tårer; det er en styrke vi har i familien.

- Mer alvorlig enn jeg trodde

Det var da 55-åringen begynte å trene seg opp til programmet, at han merket smerter i knærne.

- Jeg trente på forhånd for å komme meg i form, og da kjente jeg at jeg hadde vondt. Det viste seg å være mer alvorlig enn jeg først trodde, fortalte han til Dagbladet i begynnelsen av mars.

Slitasjegikt er en sykdom som rammer leddene, og knærne er særlig utsatt. Ved en slik sykdom blir brusken i det aktuelle leddet slitt bort. Det finnes likevel ulike behandlinger, hvor operasjon kan være en utvei.

Dette er imidlertid ikke noe Østvik har tenkt på til nå.

- Jeg tror på alternativ medisin, så jeg satser på å få hjelp på den måten først.

LES OGSÅ: - Kommer aldri til å melde meg på «Paradise Hotel»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer