«Luksusfellen»:

Bryter ut i gledestårer når hun ser gjelden sin

- Det er helt for jævlig. Det er ikke så mye annet å si.

HÅPER PÅ MINDRE ENN EN MILLION: Idet forbrukerøkonom Magne Gundersen viser «Luksusfellen»-deltager Anja Meyer hvor mye hun er skyldig, bryter Meyer ut i gråt. Video: TV 3 Vis mer
Publisert

I kveldens episode av «Luksusfellen» reiser forbrukerøkonom Magne Gundersen og psykolog Cecilie Lynum til Nordstrand i Oslo.

Der blir de møtt av Anja Meyer (48), som har havnet i en skikkelig økonomisk knipe. Med to voksne barn som etter hvert klarer seg selv, har Meyers fokus mer og mer dreid seg om mote og interiør, og hun har brukt store summer på designerklær, dyre vesker og sko.

LUKSUSVARER: Anja Meyer forteller at hun har sløst mye penger på både designervesker, klær og sko. Foto: TV3
LUKSUSVARER: Anja Meyer forteller at hun har sløst mye penger på både designervesker, klær og sko. Foto: TV3 Vis mer

I episoden erkjenner Meyer at hennes store svakhet i livet er nettopp designerklær og kostbare vesker. Som hun selv sier; «jo dyrere, jo bedre». Dette er imidlertid ikke forenlig med en beskjeden lønn fra helsevesenet.

Bistand fra de andre ekspertene

Selv om shoppingen gir henne «en slags rus», innrømmer 48-åringen at hun har bygget seg en fasade. Den har imidlertid slått kraftige sprekker, og som et resultat av overforbruket har Meyer nå inkassogjeld til langt opp etter ørene.

Selv tror Meyer at gjelden ligger på 1,2 millioner kroner. Ettersom 48-åringen aldri har tatt vare på regningene hun har mottatt, ble det en særdeles krevende affære å finne ut nøyaktig hvor mye hun skylder.

I episoden kommer det fram at Gundersen og Lynum får ytterligere bistand fra de andre ekspertene i «Luksusfellen» for å komme til bunns i hvor mye gjelden faktisk ligger på.

  • Se video fra episoden øverst i artikkelen!

- Vi tror vi har full oversikt. Jeg er ikke helt sikker på det, for - som sagt - det er en del gamle saker. Dette er gjelda di, sier Gundersen og presenterer et beløp på 606 457 kroner.

FÅR HAKESLEPP: «Luksusfellen»-ekspertene blir fullstendig satt ut av månedsregnskapet til Anita og ektemannen Thomas Georg Johansen (33). Video: TV3 Vis mer Vis mer

- Helt for jævlig

Selv om Meyer sitter på en høy gjeld, er beløpet om lag halvparten av det hun hadde forestilt seg. 48-åringen reagerer dermed med å bryte ut i gledestårer.

- Det skjer noen ganger at deltakerne har så lite oversikt rundt sin egen gjeld, at de rett og slett ikke aner hvor mye de skylder. Jeg skjønte med en gang at det var gledestårer, ettersom Anja fryktet at det var så mye mer, sier Magne Gundersen til Se og Hør, og fortsetter:

- For meg var det egentlig et veldig fint øyeblikk. Dette er en voksen dame, og hadde hun hatt 1,2 millioner kroner i gjeld, uten å eie noen ting, så ville situasjonen vært utrolig mye tyngre. Når det er sagt, er 600 000 kroner fortsatt mye penger, men det var noe som virkelig lettet fra skuldrene hennes.

- FINT ØYEBLIKK: Magne Gundersen og Cecilie Lynum kunne fortelle Anja Meyer at hun hadde en gjeld på halvparten av det 48-åringen hadde forestilt seg. Foto: TV3
- FINT ØYEBLIKK: Magne Gundersen og Cecilie Lynum kunne fortelle Anja Meyer at hun hadde en gjeld på halvparten av det 48-åringen hadde forestilt seg. Foto: TV3 Vis mer

Ovennevnte øyeblikk blir likevel raskt skyggelagt idet Gundersen drar fram en bunke med røde sedler under opptaket.

De representerer hele 187 000 kroner i omkostninger og gebyrer fra regninger som Meyer har valgt å neglisjere i løpet av årene. I oppgjørets time kommer det også fram at 48-åringen går hele 14 000 kroner i minus hver eneste måned.

- Det er helt for jævlig. Det er ikke så mye annet å si ... Det er det bare å endre.

- Helt horribel

På budstjettavlen blir det konstatert at Meyer blant annet bruker hele 8000 kroner i måneden på mat.

- Matposten var helt horribel, at jeg har brukt så mye. Det var en skikkelig «wake up call» og et tegn på at jeg ikke har hatt oversikt i det hele tatt, sier Meyer i episoden.

Det var da 48-åringen ble syk for et års tid siden at hun bestemte seg for å ta kontroll over egen økonomi, og å kutte i forbruket. Selv om Meyer mener at hun er blitt flinkere til å unngå sløsing av penger, mener ekspertene noe annet.

Når Lynum viser hvor mye penger som er gått ut av konto på blant annet lunsj, kafé, take away og diverse andre utlegg, får deltakeren seg en overraskelse.

- Jeg er litt sjokkert over sløsingen og det å ikke ta ansvar for noen ting. Det er veldig tøft å ta innover seg, sier Meyer i episoden.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.10.2015 SLANKEOPERASJON FØRTE TIL GIGANTGJELD: Tom Emil (23) ble gjeldsslave etter slankeoperasjon. I "Luksusfellen" brøt han sammen da han fikk høre hvor stor gjelden hans er på. Video: TV3 Vis mer

- Et vendepunkt

For å få unna de mest prekære regningene, selger deltakeren blant annet unna flere av eiendelene sine. I tillegg deltar hun, sammen med ekspertene, på et forhandlingsmøte med kreditorene som hun står i gjeld hos.

- Jeg opplevde at det skjedde noe med Anja i møtet med inkassoselskapene, hvor vi utfordret henne til å overbevise dem, slik at de skulle gå med på en avtale. Møtet ble et vendepunkt for henne, hvor hun fikk se at det finnes mennesker bak kravene, og at de ikke bare består av tall, sier Gundersen til Se og Hør.

Se og Hør har via TV3 bedt om ytterligere kommentarer fra Anja Meyer, men kanalen opplyser at hun ikke ønsker å kommentere saken. I episoden gir 48-åringen imidlertid uttrykk for at hun skal jobbe hardt framover for å få full kontroll over økonomien igjen.

- Jeg har troen på Anja. Hun vet at hun har fått en gyllen mulighet. Griper hun ikke sjansen nå, så vil hun måtte leve med gjeld og betalingsproblemer. Det er nå eller aldri for henne, sier Gundersen.

Hvordan det går med Anja Meyer kan du se i kveldens episode av «Luksusfellen» på TV3 klokka 20.30.

LES OGSÅ: Ron Richard sjokkerte «Luksusfellen»-ekspertene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer