Donald og Melania Trump:

Bryter tausheten om plastisk kirurgi-ryktene

- Jeg sier ifra.

TAS I FORSVAR: Donald Trump har sett seg lei alle ryktene som har versert om Melania Trump den siste måneden. I en tale på mandag benyttet han anledningen til å si ordentlig ifra. Her avbildet ved Det hvite hus mandag. Foto: NTB scanpix
TAS I FORSVAR: Donald Trump har sett seg lei alle ryktene som har versert om Melania Trump den siste måneden. I en tale på mandag benyttet han anledningen til å si ordentlig ifra. Her avbildet ved Det hvite hus mandag. Foto: NTB scanpix Vis mer

I våres ble det kjent at amerikanernes førstedame, Melania Trump (48), var innlagt på sykehus. Meldinger spredte seg raskt i både tradisjonelle og sosiale medier om hva hun faktisk var innlagt for, men Det hvite hus var raskt ute med å bekrefte at det dreide seg om en nyreoperasjon.

Likevel gikk det akkurat lang nok tid til at et rykte klarte å få fotfeste blant folket.

Enkelte hevdet hardnakket at førstedamen var innlagt for å få gjennomført et ansiktsløft. «Har Melania kommet seg etter et kosmetisk inngrep på kun 24 dager?», spurte blant andre underholdningsnettstedet The Cut i starten av juni.

At førstedamen var såpass lenge borte fra rampelyset fyrte nemlig enda mer opp under ryktene. Det ble så ille at president Donald Trump, den tidligere modellens ektemann gjennom 13 år, måtte uttale seg om skandalen.

Tar kona i forsvar

Det er amerikanske People som først omtaler saken. Kjendismagasinet skriver at presidenten uttalte seg på en samling i Sør-Carolina til ære for guvernør Henry McMaster mandag kveld.

- Hun har det bra, sa han til forsamlingen, og fortsatte:

- Folk har gjort alle slags mulige antakelser. De sier at hun har fått et ansiktsløft. Nei. Da hadde jeg sagt ifra. De kunne ikke skjult det såpass lenge, fortalte han, og henviste til perioden på 24 dager der Melania var borte fra rampelyset.

Saken fortsetter under bildet.

VAR BORTE: På grunn av nyreoperasjonen så Melania seg nødt til å forsvinne nesten en måned. Det var som å helle tennvæske på bålet for ryktebørsens del. Foto: NTB scanpix
VAR BORTE: På grunn av nyreoperasjonen så Melania seg nødt til å forsvinne nesten en måned. Det var som å helle tennvæske på bålet for ryktebørsens del. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var den 14. mai at Melania Trump ble innlagt på Walter Reed National Military Medical Center, like i nærheten av Washington D.C. Her gjennomgikk hun en nyreoperasjon, og ble liggende på sykehuset i en hel uke etterpå.

Ifølge CNN er Trump den første av USAs førstedamer som har gjennomgått en så stor operasjon under sin tid i Det hvite hus, siden Nancy Reagan gjennomgikk en mastektomi i 1987.

- Har ikke flyttet

Videre i sin tirade mandag kunne USAs president fortelle om andre rykter som den siste tiden hadde versert om ham og kona. Ifølge flere tabloider skal hun ha flyttet fra ham, til fordel for et liv i New York. Det kunne presidenten slå regelrett ned på.

- Hun er veldig privat. Hun ønsker ikke å snakke om disse tingene, avslørte han.

Dette er heller ikke første gang 72-åringen har snakket om måten kona er blitt behandlet i mediene. Han er kjent for å lire av seg alt mulig på Twitter, og det er derfor lite sjokkerende at det var der han skjøt det første skuddet.

AVVIST: Donald Trump prøvde forgjeves å ta hånda til kona Melania Trump. Video: CNN Vis mer Vis mer

«I løpet av helbredelsesprosessen har mediene rapportert alt fra nær døden-opplevelser, til ansiktsløft, til brudd med meg, til at hun er blitt mishandlet. Alt dette er falske nyheter, hun har det helt supert», kunne presidenten melde den 6. juni.

Melania Trump har selv ikke kommentert de ulike anklagene.

Jakkekritikk

Det er for øvrig ikke bare med angivelige ansiktsløft eller bruddrykter at Melania har preget spalteplassen i amerikanske medier de siste ukene.

Mens det har stormet rundt Trump-administrasjonen, har Melania den siste tiden blitt tilskrevet en del av æren for at ektemannen har snudd i migrantfamiliesaken.

Hun har tidligere gått ut og kritisert praksisen offentlig, noe som er svært uvanlig. Det er også blitt hevdet at hun og stedatteren Ivanka har jobbet i det skjulte med å få presidenten til å snu i saken.

Onsdag 21. juni dukket førstedamen plutselig opp i Texas, hvor hun skulle besøke en barneleir for å få bedre innblikk i barnas situasjon. Men besøket har fått massiv oppmerksomhet av helt andre grunner.

Da hun gikk om bord på flyet i Washington, var hun ikledd en kakigrønn jakke med påskriften «I really don't care. Do u?». Den samme jakken hadde hun også på seg da hun landet i Washington igjen, selv om klesvalget ble heftig omtalt i mediene i mellomtiden.

Saken fortsetter under bildet.

VEKKER OPPSIKT: Forrige uke ble Melania Trump avbildet i en jakke med påskriften «I really don't care. Do u?». Foto: NTB scanpix
VEKKER OPPSIKT: Forrige uke ble Melania Trump avbildet i en jakke med påskriften «I really don't care. Do u?». Foto: NTB scanpix Vis mer

Overfor CNN hevdet Melanias talskvinne, Stephanie Grisham, at Melania ikke hadde politiske motiver med klesvalget.

- Det er bare en jakke. Det er ikke noe hemmelig budskap. Etter dagens viktige Texas-besøk, håper jeg ikke at mediene velger å fokusere på garderoben hennes, skrev hun til CNN i en uttalelse.

I sosiale medier tolket flere det som at jakkens påskrift var en referanse til migrantfamiliesaken, men Donald Trump har en helt annen forklaring.

«Påskriften på Melanias jakke referer til de falske mediene. Melania har forstått hvor uærlige de er, og hun bryr seg virkelig ikke lenger», skrev presidenten på Twitter.

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Skjedd før

Det finnes ingen holdepunkter for at Melania hadde en politisk agenda med sitt klesvalg, og det kan hende at det bare er et uheldig sammentreff. Men det er langt fra første gang at antrekket hennes får verden til å undre.

Sist gang var så sent som tidligere denne måneden. Like etter at Melania hadde kritisert hvordan innvandringspolitikken ble praktisert, troppet hun opp i en kjole fra motehuset Valentino.

Førstedamen har ved flere anledninger kledd seg i antrekk fra Valentino, men blomsterkjolen hun hadde på seg da hun og Donald Trump møtte den spanske kongefamilien i Washington, har en bakhistorie.

SYMBOLSK KJOLE?: Melania og Donald Trump sammen med det spanske kongeparet, kong Felipe og dronning Letizia, utenfor Det hvite hus. Foto: NTB scanpix
SYMBOLSK KJOLE?: Melania og Donald Trump sammen med det spanske kongeparet, kong Felipe og dronning Letizia, utenfor Det hvite hus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjolen er nemlig fra motehusets resortkolleksjon for 2018, som er inspirert av den amerikanske byen New York. Og motehusets kreative leder, Pierpaolo Piccioli, har tidligere sagt at den er inspirert av smeltedigler, og «å finne harmoni blant ulikheter», skriver The Telegraph.

- Man kan ikke designe klær uten å ta hensyn til hva som foregår rundt oss, sa han til avisen i 2017.

Derfor spekulerer avisen på om Melania valgte nettopp den kjolen for å understreke budskapet om at republikanerne og demokratene burde samle seg om innvandringspolitikken, som hun ga like før møtet med kong Felipe og dronning Letizia av Spania.

Tidligere antrekk

The Telegraph trekker også frem to andre anledninger hvor Melanias antrekk kan tolkes som et politisk budskap.

Den første er fra valgkampen i 2016, da det ble lekket et lydklipp av at ektemannen ga råd om å klå kvinner i skrittet, eller «grab them by the pussy», som han så velkjent formulerte det.

PUSSY BOW: Toppen til Melania Trump (46) har en såkalt «pussy bow»-topp, noe som også er selve navnet på modellen fra Gucci. Foto: Afp, NTB scanpix
PUSSY BOW: Toppen til Melania Trump (46) har en såkalt «pussy bow»-topp, noe som også er selve navnet på modellen fra Gucci. Foto: Afp, NTB scanpix Vis mer

At Melania da dukket opp i en bluse fra Gucci med «pussy bow» skapte derfor overskrifter. Generelt sett referer navnet til sløyfa rundt halsen på blusen, som ble gjort kjent av Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher.

Også da Melania ankom Trumps første «State of the union»-tale i slutten av januar, skapte antrekket overskrifter. Da var hun kledd i en hvit heldrakt signert motehuset Christian Dior.

Det fikk mediene til å spekulere i om det hadde en sammenheng med da flere kvinnelige demokrater kledde seg i hvitt for å demonstrere mot Trump, og å fremme kampen for kvinners rettigheter.

DEMONSTRERTE HUN?: Denne drakten fra Christian Dior ble raskt kontroversiell. Foto: NTB scanpix
DEMONSTRERTE HUN?: Denne drakten fra Christian Dior ble raskt kontroversiell. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen for en mulig protest, var at Melania nærmest hadde forsvunnet fra offentligheten helt siden ryktene begynte å svirre rundt at Trump hadde hatt et forhold til pornoskuespilleren Stormy Daniels.

Forholdet skal ifølge Daniels ha funnet sted i 2006, da hadde Trump allerede vært gift med Melania i ett år.

Donald Trump har senere bekreftet at hans advokat, Michael Cohen, har utført en betaling på rundt én million kroner til Daniels, for å få henne til å tie.

- Avtalen ble brukt til å stoppe de falske og utpressende beskyldningene hun kom med om en affære. Til tross for at hun allerede hadde signert et detaljert brev der hun innrømmer at det aldri fantes noen affære, hevdet Trump i begynnelsen av mai.

LES OGSÅ: Dette bildet setter fart på ryktene