Kim Kardashian og Kylie Jenner:

Bryter tausheten om Kylie-skandalen

Kylie Jenner har en større formue enn både Olav Thon, Petter Stordalen og Odd Reitan.

SØSKENKJÆRLIGHET: Kylie Jenner har fått mye kritikk den siste tiden. Nå støtter Kim Kardashian søsteren. Foto: NTB scanpix
SØSKENKJÆRLIGHET: Kylie Jenner har fått mye kritikk den siste tiden. Nå støtter Kim Kardashian søsteren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Twitter boblet over av kritikk mot Kylie Jenner (20) tidligere i juli, da Forbes la ut den prestisjetunge listen over «USAs rikeste selfmade kvinner».

Realitykjendisen pryder forsiden, under tittelen «America's Women Billionaires».

Kritikken gikk ut på at Kylie Jenner har fått hjelp av familien, og ikke fortjener tittelen «selfmade».

Kylie er som kjent datter av realitystjernene Caitlyn Jenner (68) og Kris Jenner (62). I over et tiår har publikum kunnet følge den velstående familien gjennom tv-serien «Keeping Up with the Kardashians».

Kim forsvarer Kylie

Nå stiller storesøster Kim Kardashian West (37) opp for Kylie. Hun mener ingen av søsknene har vært avhengig av foreldrene, unntatt når det kommer til det å få gode råd.

- Vi er alle selfmade, sier hun til Refinery29, gjengitt av People.

- Fordi vi kom fra en familie som har hatt suksess? For meg er ikke det veldig logisk … Jeg vet om så mange mennesker som kommer fra sånne bakgrunner som ikke har hatt like mye suksess som Kylie. Om noe, så har jeg sett det stikk motsatte, sier den mye omtalte søsteren.

KJENT FAMILIE: Khloe Kardashian, Kourtney Kardashian, Kim Kardashian West, Kris Jenner og Kylie Jenner er kjent fra «Keeping Up with the Kardashians». Foto: NTB Scanpix
KJENT FAMILIE: Khloe Kardashian, Kourtney Kardashian, Kim Kardashian West, Kris Jenner og Kylie Jenner er kjent fra «Keeping Up with the Kardashians». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rikere enn Olav Thon

Foruten å blant annet medvirke i ovennevnte realityprogram, har 20-åringen tjent seg søkkriksitt eget sminkemerke, Kylie Cosmetics, som hun lanserte i 2016.

Ifølge Forbes har Kylie Jenner opparbeidet seg en formue på svimlende 900 millioner dollar (7,3 milliarder kroner) på mindre enn tre år.

NRK publiserte i fjor en oversikt over Norges rikeste. Der toppet den 25 år gamle trønderen og laksearvingen Gustav Magnar Witzøe listen, med en formue på 11,1 milliarder kroner.

Man skal ikke lenger enn tre plasser ned på listen, før man finner de i Norge som har en formue omtrent lik Kylie Jenners. Norges fjerde, femte og sjette rikeste har altså en formue på om lag syv milliarder kroner.

Saken fortsetter nedenfor.

Realitykjendisen har dessuten en større formue enn både Odd Reitan (fem milliarder), Olav Thon (tre milliarder) og Petter Stordalen (1,9 milliarder) - disse inntar henholdsvis åttende, 14. og 23. plass på NRKs oversikt.

På Forbes' selfmade-liste inntar Kylie Jenner en imponerende 27.-plass. Men kåringen ga som nevnt ikke bare positiv oppmerksomhet.

CNN var blant mediene som forrige uke skrev at Twitter har boblet over av kritikk etter Forbes-oppslaget, med henvisning til ovennevnte problemstilling.

Folk mener Kylie Jenner allerede kom fra en velstående og svært berømt familie, da hun lanserte sitt sminkeimperium som hun har tjent gode penger på.

Mange mener at 20-åringen slett ikke hadde vært der hun er i dag uten dem. For ordens skyld har Store norske leksikon følgende beskrivelse av «selfmade man»: «En som ved egen innsats har arbeidet seg opp til velstand og sosial posisjon.»

Bokmålsordboka kaller det: «En som har arbeidet seg opp på egen hånd.»

Forbes står på sitt

- Å kalle Kylie Jenner for en selvgjort milliardær er som å påstå at du har laget suppe fra bunnen av fordi du åpnet en boks og varmet den opp på nytt, skriver en Twitter-bruker.

- Ehm, å bli født inn i ekstrem velstand og umiddelbar berømmelse er nøyaktig det motsatte av «selvskapt», skriver en annen.

I etterkant av den krasse kritikken har altså storesøster Kim tatt kraftig til motmæle i et intervju med Refinery 29:

- Det var slik jeg levde livet mitt med min pappa . Han ga meg aldri noe. Vi fikk muligheten, men jeg har sett det fungere uten. Ingen jobber hardere enn mine søstre og min mor.

Debatten har blitt så opphetet at Forbes har sett seg nødt til å forsvare sin egen ordbruk. De definerer nemlig «selfmade» på følgende vis:

- Magasinet anerkjenner fullt ut at i begrepet «selfmade» finnes det mange som er mer «selfmade» enn andre. Ja, Kylie kommer fra en velstående familie og får mye PR for å være en del av nettopp denne familien, men hun eier sitt selskap og er verdivurdert ut fra det hun personlig har tjent, og ut fra verdien av selskapet hun har grunnlagt, sier en talsperson for Forbes til CNN.

LES OGSÅ: Miley Cyrus sjokkerer på Instagram