Julie Andem «Skam»:

Bryter tausheten for første gang etter «Skam»-finalen

Skaperen av «Skam» hyller fansen.

SUKSESS: «Skam» ble en internasjonal suksess ingen kunne se for seg. Nå er siste spiker i kista satt, og serieskaper Julie Andem bryter for første gang tausheten etter avslutningen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SUKSESS: «Skam» ble en internasjonal suksess ingen kunne se for seg. Nå er siste spiker i kista satt, og serieskaper Julie Andem bryter for første gang tausheten etter avslutningen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

(Seoghør.no): I dag, mandag 24. juli, er det nøyaktig én måned siden aller siste klipp av den nasjonale - og internasjonale - TV-suksessen «Skam» ble sluppet.

Den populære NRK-serien fikk hele fire sesonger, og nå bryter serieskaper og manusforfatter, Julie Andem (35), tausheten for første gang siden avslutningen for en måned siden.

Det gjør hun i et nytt Instagram-innlegg hvor hun hyller fansen, og skriver at «det har vært en tsunami av kjærlighet» etter at siste klipp og episode ble sendt.

- Kjære Coolest fanbase on earth dag er det en måned siden Skam tok slutt. Jeg har vært så drittlei av å skrive at jeg ikke en gang har orket å skrive en instapost, skriver Andem, før hun fortsetter:

Saken fortsetter under bildet.

- Men i dag orker jeg, og dere fortjener en takkepost ass, for fyyyfaen - for en tsunami av kjærlighet dere laga på nettet i dagene etter finalen!! Det var så fantastisk å følge med på, og jeg ble så jævlig stolt og rørt. Tusen takk. Tusen takk for alle meldingene dere skriver til meg. Jeg klarer ikke å svare på alt, men jeg ser dere alle sammen. Og tusen, tusen takk for Thankyouskam.com - det er så inspirerende å lese historiene deres <3 *cries in norwegian*

Hun avslører også at hun er usikker på hva hun skal gjøre videre. Men at en ting er sikkert - hun vil fortsette å fortelle viktige historier.

Tok farvel med «Skam»

Det var altså i slutten av juni man gjennom en hel uke sakte, men sikkert fikk ta farvel med favorittene, én etter én. Men den 24. juni satte NRK den siste spikeren i kista for suksesserien.

24. juni klokken 22.46 ble trolig det aller siste klippet av «Skam» delt.

I klippet, som het «Kjære Sana», fikk man se feiringen av Eid som Sana (Iman Meskini) hadde invitert til. Klippets avslutning minnet mye om måten første episode ble startet på i 2015 - etter fire sesonger sluttet serien på samme måte som den begynte.

Saken fortsetter under bildet.

SISTE KLIPP: 24. juni 2017 ble trolig aller siste klipp av «Skam» noensinne sluppet. Foto: Skjermdump fra NRK
SISTE KLIPP: 24. juni 2017 ble trolig aller siste klipp av «Skam» noensinne sluppet. Foto: Skjermdump fra NRK Vis mer

Avslutningen ble innledet med en tale til Sana, før Jonas (Marlon Langeland) fortalte om fremtiden og nyhetsbildet, samtidig som man fikk se ulike videosnutter av karakterene seerne har blitt kjent med. Mye kjærlighet ble vist gjennom korte snutter av kommentarer som er skrevet i sosiale medier.

- Frykt sprer seg, men det gjør heldigvis kjærlighet også, sa Jonas helt til slutt.

Avsluttet med fest

Fredag 23. juni møtte skuespillerne fra serien pressen på Sentralen i Oslo, og de var alle enige om at det var trist å ta farvel med «Skam» og de rollefigurene de har spilt i serien gjennom lang tid.

På den gule løperen troppet «Skam»-skuespillerne opp for å svare på en rekke spørsmål fra pressen.

Saken fortsetter under videoen.

FERDIG: Skuespillerne fra «Skam» uttrykker hva de føler nå som «Skam»-eventyret straks er over. Video: Henriette Eilertsen / Marie Røssland Vis mer

- Det er veldig trist. Vemodig og rart å tenke på. Nå har vi holdt på i ett år og så er alt liksom over, svarte Iman (Sana i serien), Josefine (Noora i serien) og Ina (Chris i serien) til Dagbladet på spørsmålet om hvordan det blir å avslutte et stort kapittel.

Stemningen i den stappfulle vinterhagen med nærmere 40 pressefolk, også fra Danmark, var til å ta og føle på. Serien har skapt flere store debatter her til lands og ikke minst slått alle rekorder når det kommer til seertall.

Amerikansk versjon

Det er ikke bare tenåringer som har fulgt med på den populære serien. Kjendisene har også vist sin begeistring for «Skam», og et knippe av dem fortalte dager før avslutningen til Dagbladet hvilke øyeblikk de husker best.

Seere fra hele verden har fått med seg handlingen som følger en rekke ungdommer i en periode av livet der kjærlighet, russetid og identitet står i fokus.

Sandra Lyng Haugen, Lise Karlsnes, Katarina Flatland, Emilie Nereng og Linnea Myhre uttaler seg om Skam på Se & Hørs Kjendisgalla. Vis mer Vis mer

De mest trofaste av fansen kan i det minste trøste seg med - og glede seg til - den amerikanske versjonen som er ventet å starte høsten 2018.

Det er produsenten Simon Fullers produksjonsselska, XIX Entertainment, som har kjøpt rettighetene til å produsere «Skam» til det amerikanske TV-markedet. Fuller står bak internasjonale suksesser som «Idol», «So you think you can dance» og er navnet bak popgruppen Spice Girls.

NRK har sjelden hatt en så stor suksess som «Skam». Manusforfatter Julie Andem, som vant flere priser under Gullrutens fagpris, skrev på sosiale medier tidligere i år at «Skam» har slukt mye av energien hennes de siste årene, og at serien derfor nå er over.

Om savnet likevel blir for stort, kan fansen følge med på hva skuespillerne driver med videre på sosiale medier.

LES OGSÅ: Sjokkerer med nye babyplaner