Thomas Vinterberg:

Bryter tausheten etter datterens dødsfall

Et år etter at danske Ida døde, snakker Thomas Vinterberg om sorgen.

TRAGEDIE: Ida Maria Vinterberg (i midten) mistet livet i en trafikkulykke i Belgia i fjor. Hun ble 19 år gammel. Her er hun på rød løper med faren, stemora og søstera Nanna i 2008. Foto: NTB scanpix
TRAGEDIE: Ida Maria Vinterberg (i midten) mistet livet i en trafikkulykke i Belgia i fjor. Hun ble 19 år gammel. Her er hun på rød løper med faren, stemora og søstera Nanna i 2008. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I mai i fjor ble det kjent at den danske stjerneregissøren Thomas Vinterberg (50) hadde mistet sin datter, 19 år gamle Ida Maria Vinterberg.

Den fatale ulykken skjedde i Belgia den 4. mai, og familien ba om ro og respekt for privatlivet i den følgende perioden. Først nå, over et år etter at ulykken inntraff, har Vinterberg bestemt seg for å ta bladet fra munnen om det vanskelige året.

I et stort intervju med Politiken, i forbindelse med lanseringen av hans kommende film, snakker han nå ut. Filmen «Druk» var i innspillingsfasen da han i mai i fjor fikk beskjed om at datteren hadde gått bort. Han har klart å ferdigstille filmen, men vil gjerne fortelle sin egen historie før den har premiere - slik at folk skal forstå ham bedre.

- Hun var så vakker

På vårparten i fjor forsøkte Vinterberg og hans andre datter, Nanna, å komme i kontakt med Ida. Da hun ikke svarte, begynte de å fatte mistanke om at noe alvorlig hadde skjedd. De havnet rett på telefonsvar.

I SORG: Den danske regissøren Thomas Vinterberg mistet dattera si i fjor vår. Nå snakker han ut om sorgen. Foto: NTB scanpix
I SORG: Den danske regissøren Thomas Vinterberg mistet dattera si i fjor vår. Nå snakker han ut om sorgen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ida hadde nettopp kommet hjem fra et opphold i Afrika, og skulle så til Paris i et par dager for å møte vennene sine. SAS streiket derimot på tidspunktet, så det ble bestemt at de skulle kjøre fra Danmark til Belgia.

Sammen med mora, Maria Walbom Vinterberg, kjørte de i retning av Frankrike. En av de siste tingene dattera gjorde, var å sende faren et bilde av et skilt hun hadde sett på veien - med påskriften «It's all about love».

Da regissøren den 4. mai ble oppringt av et belgisk nummer, forsto han at noe var galt. Det var en lege, som måtte komme med den knusende beskjeden om at dattera hadde vært i en ulykke, og at livet hennes ikke sto til å redde. Mora var hardt skadet, men overlevde.

Familien dro samlet ned til Belgia et par dager seinere. Der besøkte de likhuset.

- Hun var så livløs … og vakker, sier Vinterberg til avisa.

DØDSFALL: Kristin Cavallari, kjent fra «Laguna Beach» og «The Hills», mistet broren sin i 2015. Det har hun tidligere latt være å uttale seg om, men nå åpner hun opp om den tunge tiden. Video: TV 2 Sumo, Viafree Vis mer

Skrevet ut

Ida Maria Vinterberg ble gravlagt fra marmorkirka i København to uker etter ulykken. Mer enn 1000 mennesker var til stede, og trafikken gikk i stå da følget bar kista til kirkegården.

FULLT: Ida Maria Vinterbergs begravelse ble holdt i marmorkirka i København. Foto: NTB scanpix
FULLT: Ida Maria Vinterbergs begravelse ble holdt i marmorkirka i København. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han forteller at han har grått mye, og at sorgen har vært vanskelig å håndtere. Likevel har han, av respekt for de tre andre barna sine, forsøkt å være sterk. Fortsatt klarer han ikke å se filmer av dattera, eller å høre på visse sanger.

- Nå har jeg akkurat lært meg å se bildene av henne som henger på veggen. For de vil jeg ikke ta ned. Jeg klarer derimot ikke å henge opp nye. Kanskje til neste år. Når vi er på vei ut av mørket, sier han til avisa.

Først etter begravelsen, klarte de å gå i gang med innspillingen av «Druk» igjen. Ida skulle egentlig ha spilt dattera til hovedpersonen, som spilles av Mads Mikkelsen. Etter dødsfallet ble det bestemt at han i filmen heller skulle ha to sønner.

ENDRET MANUS: Vinterbergs datter skulle egentlig ha spilt Mads Mikkelsens barn i filmen. Nå er manuset skrevet om. Her er Vinterberg og Mikkelsen fotografert i 2012. Foto: NTB scanpix
ENDRET MANUS: Vinterbergs datter skulle egentlig ha spilt Mads Mikkelsens barn i filmen. Nå er manuset skrevet om. Her er Vinterberg og Mikkelsen fotografert i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Verdenskjent

Thomas Vinterberg bemerket seg for første gang på slutten av 1990-tallet, da filmen «Festen» kom ut.

Sammen med Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring skapte han dogme-bevegelsen, som «Festen» kan sees på som et klassisk verk innenfor. Filmen vant blant annet priser i Cannes.

Vinterberg har også regissert filmer som «Jagten», «Dear Wendy» og «Submarino».

Han er gift med Helene Reingaard-Neumann, som han har Albert (8) og Lily (4) med. I 2007 skilte han seg fra ovennevnte Maria Walbom Vinterberg, etter 17 års ekteskap. De fikk to døtre sammen, men har altså nå bare én igjen.

- EN TRØST: Jahn Teigens datter og ekskone gjester denne ukens «Lindmo», hvor de åpner opp om tiden etter hans død. Video med tillatelse: NRK Vis mer

LES OGSÅ: - Man greier ikke forberede seg på å miste et barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer