Bryter sammen når hun innser sannheten

- Selvfølgelig var den summen et sjokk, sier «Luksusfellen»-deltakeren om sine dyre uvaner. Se video!

SEOGHØR.NO: Denne våren har «Luksusfellen»-ekspertene hjulpet nordmenn med forskjellige kostbare uvaner, deriblant shoppinggalskap og spilleavhengighet.

I ukens episode går turen til Ulsteinvik, der butikkmedarbeideren Lena Moldskred (35) bor med sine to barn.

Lenas dyreste uvane er de enorme mengdene med sjokolade og Pepsi Max hun konsumerer, i tillegg til at hun røyker 10-30 sigaretter om dagen.

Opptil to store sjokoladeplater og mellom én og tre store Pepsi Max-flasker går med daglig.

I TV3-programmet røper tobarnsmoren at hun gjerne prioriterer snop og røyk over regningsbetaling. Når hun i tillegg har en kjøpskonto i butikken der hun jobber, som blir trukket hver gang hun får lønn, hoper de ubetalte regningene seg opp.

VANVITTIG FORBRUK: Lena fra Ulsteinvik jobber i matbutikk, og merker at søtsuget ofte melder seg flere ganger i løpet av en arbeidsdag. I ukens episode av «Luksusfellen» handler økonom Hallgeir Kvadsheim i samme størrelsesorden som hun har gjort på én måned.  Foto: TV3
VANVITTIG FORBRUK: Lena fra Ulsteinvik jobber i matbutikk, og merker at søtsuget ofte melder seg flere ganger i løpet av en arbeidsdag. I ukens episode av «Luksusfellen» handler økonom Hallgeir Kvadsheim i samme størrelsesorden som hun har gjort på én måned. Foto: TV3 Vis mer

Handler bort lønnen på jobb

«Luksusfellen»-økonom Hallgeir Kvadsheim finner ut at Lena skylder nesten 100.000 kroner i ubetalte regninger, noe som kunne vært unngått med færre utskeielser i hverdagen.

Kvadsheim avlegger henne derfor et besøk på jobben, der han ber henne slå inn flere breddfulle handlevogner med brus, snop og potetgull.

Summen, bortimot 9000 kroner, illustrerer Lenas verste månedsforbruk på søtsaker og røyk alene.

- I de verste månedene får du bare utbetalt ti prosent av lønna di, fordi 90 prosent går vekk i den kontokreditten som du har, fastslår Kvadsheim overfor 35-åringen.

Bryter sammen over summen

Hallgeir Kvadsheim og psykolog Robert Speare er imidlertid usikre på om Lena vil klare å bryte de svært kostbare uvanene sine. I et forsøk på å hjelpe henne på veien, viser Speare hvordan hun kan bytte ut melkesjokoladen med sunnere - og billigere - sjokoladekuler med dadler.

Mens Lena og psykologen står på kjøkkenet og lager de sunne søtsakene, kommer øyeblikket der Robert Speare viser henne hvor mye hun har brukt på kun Pepsi Max og sjokolade det siste året:

- Du bruker altså 25 452 kroner på Pepsi Max på ett år. På melkesjokolade bruker du 24 480 kroner, på ett år, fastslår «Luksusfellen»-eksperten.

Saken fortsetter under bildet.

MYE Å FORDØYE: Lena må forlate kjøkkenet sitt etter at psykolog Robert Speare har avslørt hvor mye penger hun har kastet bort på søtsaker.  Foto: TV3
MYE Å FORDØYE: Lena må forlate kjøkkenet sitt etter at psykolog Robert Speare har avslørt hvor mye penger hun har kastet bort på søtsaker. Foto: TV3 Vis mer

Når Lena innser at 50 000 kroner har forsvunnet i søtsug-dragsuget hennes det siste året, blir det hele for mye for henne. Hun unnskylder seg gråtkvalt og strener ut fra kjøkkenet, mens Robert Speare står alene igjen.

- Denne summen på... til sammen, det er helt vanvittig sjukt. Selvfølgelig var det et sjokk, sier hun i episoden.

Etter å ha samlet seg returnerer Lena til kjøkkenet. Der holder psykologen en trøstende arm rundt henne mens hun hikster med ansiktet gjemt bak den ene hånden.

Saken fortsetter under bildet.

FÅR SJOKK: Tobarnsmoren Lena brister i gråt når hun får vite at hun har brukt 50 000 i året på brus og sjokolade. Ved å handle matvarene via en kjøpskonto på jobben, har hun mistet all oversikt over forbruket sitt.  Foto: TV3
FÅR SJOKK: Tobarnsmoren Lena brister i gråt når hun får vite at hun har brukt 50 000 i året på brus og sjokolade. Ved å handle matvarene via en kjøpskonto på jobben, har hun mistet all oversikt over forbruket sitt. Foto: TV3 Vis mer

- Da Lena innså hvilke ufattelige summer hun bruker på sjokolade og Pepsi Max i løpet av et år, så brast det for henne. Det betyr at hun tar dette innover seg. Og ved å kunne vise følelsene sine, så slutter hun å få dette behovet for småspising hele tiden, forklarer Robert Speare til TV-kameraene.

Hvordan det går med Lenas økonomi og store søtsug, kan du se i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30.

Pengene som gikk opp i røyk

Lena er for øvrig ikke alene om å havne i «Luksusfellen» som følge av usunne vaner.

Høsten 2015 gav økonom Silje Sandmæl deltakeren Roger røykesjokk da hun avslørte at han brukte 57 000 kroner i året på røyk.

- Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at jeg hadde brukt så mye. Der og da, når man kjøper røyken, så tenker man ikke på hvor mye det blir på et år. Så det var en tankevekker, fortalte Roger til Seoghør.no i etterkant.

Våren 2014 måtte ekspertene Cecilie Lynum og Silje Sandmæl hjelpe Johnny på rett kjøl, etter at han hadde brukt 50 000 kroner i året på tobakk, brus og potetgull.

Samme høst besøkte «Luksusfellen»-ekspertene Jonas Bakkevig og Hallgeir Kvadsheim ekteparet Jonny og Laila, som brukte titusenvis av kroner på røyk og brus.

- Jeg skal si noe nå, som jeg tror dere ikke tør å si til dere selv. Dere har brukt pengene på røyk, cola og fisk istedenfor barna. Dere må se det mens det skjer og gjøre noe med det, sa psykolog Jonas Bakkevig til ekteparet.

Se tidligere klipp fra «Luksusfellen» nedenfor:

LES OGSÅ: Leder 17. mai-sending med søsteren