Bryter sammen i gråt av den anonyme pengegaven

«Luksusfellen»-deltakeren Lene (52) blir totalt målløs når en ukjent person ønsker å hjelpe henne med økonomien.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I onsdagens episode av TV3-programmet «Luksusfellen» tar ekspertene turen til Langesund i Telemark for å hjelpe Lene Lia Gunstad (52).

Problemene startet da hun for 12 år siden ble mamma, og dermed måtte si opp en godt betalt jobb i hotellbransjen for å ta en ny jobb med lavere lønn og kortere arbeidsdager. 

Som alenemor økte naturligvis utgiftene, noe hun til slutt måtte løse med kredittkort og forbrukslån.

I programmet kommer det frem at Lene har flere hundre tusen kroner i forbruksgjeld, som hun i mange år har betalt ned på hver eneste måned. 

Det var imidlertid to regninger hun ikke klarte å betale. For å unngå inkasso, får hun beskjed om at hun må hun skrape sammen 9000 kroner umiddelbart. 

Saken fortsetter nedenfor.

FORTVILET: Alenemoren Lene måtte ty til hjelp fra «Luksusfellen»-ekspertene da hun ikke lenger klarte å håndtere økonomien. Problemene startet da hun ble mor og utgiftene økte.  Foto: TV 3
FORTVILET: Alenemoren Lene måtte ty til hjelp fra «Luksusfellen»-ekspertene da hun ikke lenger klarte å håndtere økonomien. Problemene startet da hun ble mor og utgiftene økte. Foto: TV 3 Vis mer

Fikk hjelp fra ukjent person

Etter å ha lagt ut flere eiendeler til salg uten hell, foreslår psykolog Robert Speare at hun skal arrangere et loppemarked ved et kjøpesenter i Skien. 

For å skape oppmerksomhet rundt loppemarkedet, stiller hun til intervju hos Radio Grenland for å fortelle om situasjonen sin. Åpenheten skaper imidlertid mer enn bare blest rundt salget.

Lene får seg nemlig litt av et sjokk når forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller at en person som ønsker å være anonym har valgt å overføre hele 6000 kroner for å hjelpe henne på veien.

Se video øverst i saken!

Lia Gunstad blir tydelig rørt av den generøse overraskelsen og bryter ut i gråt.

- Han har lest historien din og det treffer jo folk midt i hjertet, sier Sandmæl i programmet.

- Ja, jeg skjønner jo det nå. Dette her er større enn jeg noensinne hadde tenkt meg. Det er helt utrolig, sier Lene. 

Til Seoghør.no utdyper 52-åringen ytterligere:

- Hva tenker du om gaven du fikk?
 
- Jeg ble veldig overveldet, spesielt slo det meg hvor snille folk kunne være. Den gaven betydde utrolig masse. Vi nordmenn snakker generelt sett lite økonomiske problemer. Selv mener jeg det er viktig å være åpen om det.
 
- Deltakelsen i «Luksusfellen» har bare vært positivt for min del, og jeg har lært utrolig mye. Alle involverte i prosessen har vært til svært god hjelp og støtte, skryter Lene.
 

Saken fortsetter nedenfor.

LITT AV EN OVERRASKELSE: Lene tok til tårene da hun fikk beskjed om at en ukjent person valgte å overføre penger til henne.  Foto: Skjermdump / TV3
LITT AV EN OVERRASKELSE: Lene tok til tårene da hun fikk beskjed om at en ukjent person valgte å overføre penger til henne. Foto: Skjermdump / TV3 Vis mer

- Alle ville bidra

Årsaken til at Lene fikk pengegaven er at hun turte å snakke om den vanskelige situasjonen i lokalpressen. Tidligere hadde hun holdt økonomiproblemene skjult. 

«Luksusfellen»-psykolog Robert Speare forteller til Seoghør.no at det var en stor utfordring for Lene.

- Hun opplevde at hun ikke hadde noen som hun kunne snakke med. Men det hadde hun! Hun måtte først lære seg å åpne seg opp, tørre å utlevere seg og vise hvilke behov hun hadde. Da hun gjorde dette så hun virkelig hvilket utrolig nettverk hun hadde rundt seg. Alle, absolutt alle, ville bidra. Kjente og ukjente, sier han.

Saken fortsetter nedenfor.

FÅR EKSPERTHJELP: Psykolog Robert Speare og forbrukerøkonom Silje Sandmæl (t.h) hjelper alenemoren Lene fra Langesund i kveldens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3
FÅR EKSPERTHJELP: Psykolog Robert Speare og forbrukerøkonom Silje Sandmæl (t.h) hjelper alenemoren Lene fra Langesund i kveldens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3 Vis mer

- Tar opp kreditt for å dekke over problemene

Speare, som ble en del av TV3-programmet tidligere i år, forteller at alenemoren langt ifra er den eneste som har vanskeligheter med å snakke om pengeproblemer. 

- Økonomiske vansker er ofte skambelagt. Grunnen er at mange tenker at de har mislykkes med et modent voksent liv hvis de ikke mestrer privatøkonomien. Enten det er umodne impulsinnkjøp eller mangel på ansvar som har ført til problemene, er det klart at dette er personlighetstrekk som man ikke er stolt av, sier han og utdyper:

- Løsningen for mange blir å holde situasjonen skjult og utvikle destruktive strategier for mestring: Nemlig å ta opp mer kreditt for å dekke over problemene, sier TV-psykologen.
 
Se hvordan det går med Lene i «Luksusfellen» som sendes på TV3 onsdag klokken 20.30. 

Se flere videoklipp fra «Luksusfellen» nedenfor:

LES OGSÅ: «Luksusfellen»-Cecilie ler av TV-tabben

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer