Barack og Michelle Obama

Brutalt ærlig om ekteskapet

Barack Obama røper i sin nye bok hvordan tiden som president påvirket ekteskapet til Michelle Obama.

GODT GIFT: Michelle og Barack Obama har vært gift siden 1992. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB
GODT GIFT: Michelle og Barack Obama har vært gift siden 1992. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I boken «A Promised Land», som er ventet tirsdag neste uke, røper Barack Obama detaljer om hvordan jobben som USAs 44. president preget ekteskapet til Michelle Obama. Det skriver CNN.

Han skriver at «til tross for konas suksess og popularitet var det en fornemmelse av en underbyggede anspenthet i henne».

«Det var som at all hennes tidligere frustrasjon ble mer konsentrert, mer ekte, uavhengig av om det var rundt mitt altoppslukende arbeid, eller hvordan politikken gjorde familien sårbar for angrep og kritikk, eller følelsen av at venner og familie behandlet hennes rolle som mindre viktig», skriver Obama, ifølge TV-kanalen.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Han skriver at det var netter da han «tenkte tilbake på en tid da de følte seg lettere».

«En tid da hennes smil var mer konstant og kjærligheten mindre tynget. Da strammet hjertet til ved tanken om at de dagene kanskje aldri ville komme tilbake.»

Barack Obama beskriver også kjærligheten mellom dem da de møttes, og alt tilsynelatende bra ut mellom dem nå. De har bosatt seg i en villa bare noen kilometer fra Det hvite hus.

SNAKKER UT: I sin nye bok forteller Barack Obama hvordan jobben som USAs president preget ekteskapet til Michelle Obama. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB
SNAKKER UT: I sin nye bok forteller Barack Obama hvordan jobben som USAs president preget ekteskapet til Michelle Obama. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB Vis mer

«Raseangst»

Obama beskriver i boken det han opplever som «raseangst» i USA - en angst han mener president Donald Trump utnyttet for å vinne valget i 2016.

«Donald Trump lovet en eliksir mot raseangsten for millioner av amerikanere som ble skremt av å ha en svart mann i Det hvite hus», skriver Obama.

Han fortsetter:

«Det var som at mitt nærvær i Det hvite hus utløste en dyp panikk, en følelse av at den naturlige orden hadde blitt forstyrret. Hvilket Donald Trump forsto da han kom med påstander om at jeg ikke var født i USA og dermed heller ikke var egnet som president.»

UVENTET: Michelle Obama kastet glans over Grammy-utdelingen. Klipp: Thea Hope Vis mer

Erkjenner dårlige valg

Obama skriver at presidentperioden ble preget av tøffe valg, interne diskusjoner og dårlig forvaltning av den forrige administrasjonen. Han trekker også fram egne dårlige avgjørelser.

Han viser blant annet til at han ikke klarte å få gjennom immigrasjonsreformen, og at han ikke innså hvor dårlig økonomien var ved mellomvalget i 2010, da republikanerne fikk flertall i Representantenes hus.

Den tidligere presidenten skriver at Det republikanske partiet ble svært konfronterende, og at det påvirket noen av de daglige avgjørelsene han måtte ta som president.

TAPTE: Obama gikk til valg mot John McCain og Sarah Palin i 2008. Han vant valget. Foto: Shutterstock / NTB
TAPTE: Obama gikk til valg mot John McCain og Sarah Palin i 2008. Han vant valget. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Han går hardt ut mot Sarah Palin, og hevder at motarbeidingen fra Det republikanske partiet startet da hun ble visepresidentkandidat for John McCain under valgkampen i 2008.

«Gjennom Palin virket det som at de mørke åndene som lenge hadde gjemt seg i skyggene i det moderne republikanske partiet - fremmedfrykt, anti-intellektualisme, paranoide konspirasjonsteorier, rasisme mot svarte og brune folk - fant veien til sentrum», skriver Obama.

STJERNEPAR: Victoria og David Beckham feiret 20 års ekteskap. Disse årene har vært preget av en rekke ulike stiler. Video: Rød Løper Vis mer

Obama lurer på om den republikanske presidentkandidaten i 2008, John McCain, fortsatt ville valgt Palin «om han visste om hennes spektakulære popularitet og at hennes kandidatur ville utforme en mal for framtidige politikere og skifte partiets sentrum og politikk i en retning han avskyr».

«Jeg vil tro at gitt muligheten ville han valgt annerledes. Jeg tror han ville satt landet først.»

Palin har så langt ikke kommentert påstandene.

GODE VENNER: Barack Obama og Joe Biden har blitt gode venner etter å ha jobbet tett sammen i Det hvite hus i åtte år. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB
GODE VENNER: Barack Obama og Joe Biden har blitt gode venner etter å ha jobbet tett sammen i Det hvite hus i åtte år. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB Vis mer

Forholdet til Biden

I boken beskriver han også forholdet til den nyvalgte presidenten Joe Biden, og forklarer hvorfor han valgte ham som partner i valgkampen:

«Jeg likte at Joe ville være klar til å trå til som president hvis noe skulle skje med meg - og at det kunne berolige de som var bekymret for at jeg var for ung», skriver Obama.

OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

«Det som var viktigst, var imidlertid hva magefølelsen min fortalte meg - at Joe var anstendig, ærlig og lojal. Jeg tror på at han bryr seg om vanlige mennesker, og at når ting blir vanskelig, kan jeg stole på ham. At jeg ikke kom til å bli skuffet».

Nå er det klart at Joe Biden blir ny president i USA, til tross for at Donald Trump hevder valgfusk og har gått til en rekke søksmål.

Søndag snakker Obama ut på CBS, i sitt første intervju siden valgdagen.

LES OGSÅ: Den tragiske familiehistorien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer