Brukte tusenvis på nesespray og junk food

Tobarnsfaren Jan Erik (29) får bakoversveis når «Luksusfellen»-eksperten avslører hans egentlige forbruk.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Ekspertene i «Luksusfellen» har denne våren hjulpet deltakere som er hekta på shopping, som er spillegale, som lever over evne eller som er vel glade i biler.

Denne uken tar økonom Silje Sandmæl og psykolog Cecilie Lynum turen til Notodden for å hjelpe maskinføreren Jan Erik Vegen (29).

29-åringen er svært impulsiv når det gjelder kjøp av ulike «duppeditter», og bruker tusenvis av kroner på junk food og nesespray fra bensinstasjonen hver måned. Når «Luksusfellen»-økonomen går igjennom forbruket hans det siste halvåret, får han seg en stor overraskelse:

- Du har brukt 21.500 på «annet»-posten i måneden. Dette her blir walk of shame, altså, utbryter Silje Sandmæl i episoden.

- Nei, det er helt vilt. Det går ikke an det. Det skal ikke være sånn, fastslår Jan Erik bestemt.

Under budsjettgjennomgangen kommer det frem at han har brukt 3000 kroner i snitt på nesespray og usunn bensinstasjonmat i måneden. Dette beløpet er tre ganger høyere enn hva Jan Erik selv anslo på forhånd, selv om han har kjøpt én til tre pakker med nesespray i uken.

Se video øverst i saken!

Jan Erik er samboer med Siv Beathe Pedersen (35) som han har ett barn med. I tillegg har han en sønn fra et tidligere forhold, som han liker å dele sin store interesse for kjøretøy med.

Saken fortsetter under bildet.

BLIR BETENKT: Jan Erik har god oversikt over hvor mye han skylder hvilke kreditorer, men blir likevel overrasket over forbruket sitt under Silje Sandmæls gjennomgang.  Foto: TV3
BLIR BETENKT: Jan Erik har god oversikt over hvor mye han skylder hvilke kreditorer, men blir likevel overrasket over forbruket sitt under Silje Sandmæls gjennomgang. Foto: TV3 Vis mer

- Urettferdig pengebruk

Beløpet «Luksusfellen»-ekspertene avdekker på «annet»-posten er over tre ganger høyere enn det Jan Erik tippet på forhånd. 29-åringen mener den «forferdelig høye» regnskapsposten i stor grad skyldes lite gjennomtenkte kjøp av elektriske og motoriske leketøy til ham selv.

- Når jeg ser tavla sånn som det er, så må det jo gjøres noe. Da vil jeg heller betale mer på gjelda enn «annet», for eksempel, sier Jan Erik i episoden.

Se video øverst i saken!

DNB-økonom Silje Sandmæl er ikke nådig i sin omtale av den høye utgiftsposten, som kommer på toppen av blant annet personlige mat-, transport- og gjeldsutgifter:

- Det er litt betenkelig at du betaler 9000 kroner til fellesskapet, og så bruker du nesten fire ganger mer bare på deg selv, understreker hun videre.

Jan Erik erkjenner at den skjeve pengebruken hans ikke er helt rettferdig mot samboeren, som drar mye av det økonomiske lasset, og han påpeker raskt at dette er noe han må snu. Dermed hjelper Sandmæl ham med å finne ut hva han skal prøve å selge snøscooter, ATV og modellfly for.

Saken fortsetter under bildet.

SKYHØYT FORBRUK: Jan Erik må gå og plassere 21.500 kroner på «annet»-posten etter at økonom Silje Sandmæl har kartlagt det gjennomsnittlige forbruket hans de siste seks månedene. Foto: TV3
SKYHØYT FORBRUK: Jan Erik må gå og plassere 21.500 kroner på «annet»-posten etter at økonom Silje Sandmæl har kartlagt det gjennomsnittlige forbruket hans de siste seks månedene. Foto: TV3 Vis mer

Kostbar avhengighet

Tobarnsfaren har havnet i et økonomisk uføre etter blant annet å ha betalt konkursrammede arbeidere fra egen lomme, og punget ut nesten 160 000 kroner på en havarert leasing-traktor. Nå sliter han med en gjeld på 900 000 kroner, avhengighet av nesespray og urovekkende dårlig helse.

- Du bruker jo over 10 000 kroner i året på nesespray. Det er ikke bra, påpeker Silje Sandmæl med ettertrykk i episoden.

Både Jan Eriks samboer og de to ekspertene er bekymret for helsen hans, som inkluderer høyt blodtrykk og åtte år med nesesprayavhengighet. «Luksusfellen»-besøket blir imidlertid en vekker for 29-åringen, som bestemmer seg for å endre livsstil drastisk.

TV3 opplyser til Seoghør.no at Jan Erik ikke vil snakke med pressen i anledning «Luksusfellen»-epsioden.

Hvordan det går med Jan Eriks økonomi og fysiske form, kan du se i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30.

Se tidligere «Luksusfellen»-klipp nedenfor:

LES OGSÅ: - Du har 300 000 i studielån, men ingen utdannelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer