Sacha Baron Cohen: «Who is America?»:

Brukte «pedo-detektor» på politiker

Saksøkes for ærekrenkelser.

SAKSØKES: I sin nye serie «Who is America?» har Sacha Baron Cohen rundlurt en rekke kjente amerikanere. Nå blir han saksøkt. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKES: I sin nye serie «Who is America?» har Sacha Baron Cohen rundlurt en rekke kjente amerikanere. Nå blir han saksøkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den britiske komikeren Sacha Baron Cohen (46) har latt flere kjente amerikanere få gjennomgå i sin nye serie «Who is America?».

Konseptet med serien er at «Borat»-stjernen, i full forkledning, harselerer med høytstående amerikanske politikere og lobbyister.

Kontroversiell politiker

En av dem som fikk kjørt seg i den nye programserien er den republikanske politikeren, Roy Moore, som i vinter stilte til valg som senator.

Det valget gikk ikke som Moore hadde håpet på.

Moore tapte mot demokraten Doug Jones, til tross for at han hadde president Donald Trumps støtte.

RUNDLURT: Komiker Sasha Baron Cohen har lurt en rekke politikere i sin nye serie «Who Is America?». I et intervju med CNN forsøker en av de rundlurte politikerne å forsvare seg for hvorfor han leste opp tekst som oppfordret til Israelske barnesoldater i kampen mot terror. Video: CNN / Borat / Showtime Vis mer

Valgkampen var preget av en endeløs rekke skandaler. Den dypt religiøse og erkekonservative Moore var svært kontroversiell og nektet å trekke seg fra valget til tross for flere overgrepsanklager.

Washington Post skrev blant annet under valget om hvordan flere enn 30 personer i detalj fortalte hvordan Moore angivelig skal ha forsøkt å innlede seksuelle forhold med flere jenter mens de var mellom 14 og 18 år, og han selv var i 30-årene.

Anklagene omfatter også et tilfelle av seksuell omgang med en 14-åring.

Og det var akkurat disse anklagene Cohen tok for seg da han møtte Moore. Moore ble nemlig lurt til å opptre under et segment av showet der Cohen demonstrerte en påstått «pedo-detektor», som pep hver gang den kom nær Moore.

Søksmål

Nå slår Moore tilbake. Han har nemlig saksøkt den britiske komikeren, skriver nyhetsbyrået AP.

I søksmålet anklages Cohen for å ha ærekrenket Moore, og at Moore «ble påført ekstremt emosjonelt ubehag» som et resultat av å «feilaktig bli fremstilt som en seksualforbryter og pedofil».

Larry Klayman, grunnlegger av den konservative grupperingen Freedom Watch, representerer Moore og hans kone Kayla i søksmålet, som angir TV-kanalen CBS og betalingskanalen Showtime som de saksøkte.

«Sacha Baron Cohen, som ikke bare mangler klasse, men også er en svindler, vil nå, sammen med Showtime og CBS, bli holdt ansvarlige for sin opprørende og falske, bedragerske og ærekrenkende oppførsel, som så hjerterått gjorde stor emosjonell og annen skade på denne flotte mannen, hans kone og familie», heter det i en uttalelse fra Klayman.

Cohens representanter har ikke kommentert søksmålet.

En talsperson for Showtime skriver i en e-post til nyhetsbyrået at de ikke kommenterer pågående rettstvister, og at de så langt ikke har blitt gjort kjent med at de har blitt saksøkt.

Trodde han skulle få pris

Når det gjelder Moores opptreden på Cohens show sier Klayman at Moore stilte opp fordi han trodde han skulle få en utmerkelse for å ha støttet Israel.

I søksmålet ber Moore og hans representanter om 95 millioner dollar for å kompensere for skadene Cohen har påført Moore og hans familie.

I serien «Who is America?» spiller Cohen blant annet en falsk israelsk antiterror-ekspert, noe han blant annet gjorde da han lurte Moore.

NOBBY: Sacha Baron Cohen har i disse dager besøkt Norge for å promotere sin nye film. Som karakteren Nobby snakket Dagbladet med han om Hollywood og hans inntrykk av Sasha Baron Cohen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer

Men Moore er ikke den eneste som har blitt lurt av den falske antiterror-eksperten. Også den tidligere kongressmannen Joe Walsh trodde han skulle få utdelt en pris for å vøre «Israel-venn», men ble i virkeligheten lurt til å fremstå som positiv til våpenopplæring for småbarn som et tiltak mot skoleskyting.

- På under en måned kan en førsteklassing bli en førsteklasses granatkaster, sier Walsh i et klipp fra programmet.

Lurte Palin

Andre som blir lurt er Bernie Sanders, som utfordret Hillary Clinton om å bli demokratenes presidentkandidat under valget i 2016, tidligere visepresident Dick Cheney og politiker Sarah Palin.

Sistnevnte kjente ikke igjen Cohen, som var utkledd som en amerikansk krigsveteran. Palin tok også til Facebook for å uttrykke akkurat hva hun mente om stuntet.

«Ut av respekt, for det jeg ble ledet til å tro skulle være en reflektert samtale med noen som har tjent landet, satt jeg gjennom et langt 'intervju' proppet med hollywoodsk uhøflighet og sarkasme - helt til jeg fikk nok, fjernet mikrofonen og gikk ut, til stor ergrelse for Cohen», skrev hun.

Palin skrev også at den britiske humorprofilen står for «ond, utnyttende og syk humor», og at stuntet var «ment for å ydmyke».

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: - Vi ble gasset i søvne