Ingrid Espelid Hovig er død:

Brukte ikke uttrykket: «No har me juksa litt»

Knut Lystad fra KLM minnes Ingrid Espelid Hovig som «et glimt av solskinn».

MINNES HOVIG: Knut Lystad var en del av humortrioen KLM, der kollega Trond Kirkvaag i sin parodi av den folkekjære kokken skapte uttrykket «No har me juksa litt». Mange tror det er Ingrid Espelid Hovig selv som fant på uttrykket. Foto: NTB Scanpix
MINNES HOVIG: Knut Lystad var en del av humortrioen KLM, der kollega Trond Kirkvaag i sin parodi av den folkekjære kokken skapte uttrykket «No har me juksa litt». Mange tror det er Ingrid Espelid Hovig selv som fant på uttrykket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig døde tidlig i formiddag, 94 år gammel.

Det bekrefter hennes forlag, Gyldendal forlag, overfor NRK.

Hovig ble landskjent som programleder for Fjernsynskjøkkenet som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998, og mange forbinder henne i dag med uttrykket «No har me juksa litt».

Men uttrykket var det ikke Hovig som fant på. Det var det nemlig avdøde Trond Kirkvaag fra humortrioen KLM som gjorde, da han lagde sin parodi på den folkekjære NRK-kokken.

Knut Lystad (72), en av de tre KLM-gutta, kan til Dagbladet fortelle at humortrioen ofte møtte på Ingrid Espelid Hovig i NRK-gangene, og at uttrykket til Trond Kirkvaag kom fra et realistisk ståsted.

KLM: Avdøde Trond Kirkvaag fra humortrioen KLM fant på uttrykket «No har me juksa litt» da han parodierte Ingrid Espelid Hovig. Fra venstre Lars Mjøen, Knut Lystad og Trond Kirkvaag. Foto: Helge Hansen / NTB Scanpix
KLM: Avdøde Trond Kirkvaag fra humortrioen KLM fant på uttrykket «No har me juksa litt» da han parodierte Ingrid Espelid Hovig. Fra venstre Lars Mjøen, Knut Lystad og Trond Kirkvaag. Foto: Helge Hansen / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Bergensavisen skal Hovig ha likt parodien så godt at hun stjal uttrykket fra komikeren, og Lystad synes det var et passende uttrykk for tv-kokken.

- Det ble jo sånn til slutt at vi nesten trodde hun sa det selv, også. Og om hun ikke faktisk har brukt uttrykket selv, så burde hun jo ha gjort det. Den gangen «jukset» man jo alltid i slike programmer.

Han legger til at tv-produksjonen var annerledes den gangen, og at Hovig faktisk var nødt til å «jukse litt» for å få alt inn i ett og samme program.

72-åringen minnes Hovig som «et glimt av solskinn».

- Man ble alltid glad av å se Ingrid. Spesielt i omgivelser som en arbeidsplass var det fint å ha noen som henne. Hun sørget alltid for et solgløtt, sier Lystad og legger til:

- Hun var en veldig hyggelig og omgjengelig dame. Jeg tror ikke det finnes noen som kan si et vondt ord om Ingrid.

LES OGSÅ: Tilbake etter brannskaden