Brukte egen erfaring i rollen som alkoholiker

- For meg er det et emne som er litt spesielt, sier Kristoffer Joner.

Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: En av Norges mest profilerte skuespillere, Kristoffer Joner (39), er tilbake på filmlerretet i «Kompani Orheim», en film basert på Tore Renbergs roman om en familie på 1980-tallet.

Hovedpersonen Jarle Orheim vokser opp i Stavanger i en familien som blir splittet av farens alkoholmisbruk. Kristoffer Joner (39) har rollen som faren som etterhvert søker tilflukt i alkohol og blir voldelig mot konen og sønnen.

- Han er i krig med verden hele tiden, men på en annen side elsker han sønnen sin og familien. For å få ferie fra krigen han er i må han ta litt medisin av og til. Følelsene er ekstreme, enten er han veldig sint, glad eller engasjert. Det blir veldig svart og hvitt, sier Joner til Seoghør.no.

39-åringen, som selv flere ganger har fortalt om sine egne problemer med alkohol, forteller at han i filmen brukte opplevelser fra sin egen oppvekst.

- Jeg vet litt hva alkoholmisbruk handler om. Jeg og Tore Renberg har hatt lignende opplevelser med våre fedre og for oss er det et emne som er litt spesielt. Det tok noen år før vi snakket om det. Han skrev en bok om det, og vi har gått noen runder og snakket om det, sier 39-åringen.

Skuespilleren forteller at han selv har brukt noe av sin egen erfaring i arbeidet med karakteren.

- Jeg tror det er uunngåelig. Jeg bruker den jeg er. Jeg heter Kristoffer og jeg har levd et liv og bruker det jeg kan.

I 2004 uttalte han til Dagbladet om alkoholen at:

- Det ble et problem. Jeg måtte ta noen drastiske valg. Nå har jeg vært - hva er det de sier - tørrlagt i 15 måneder.

- Jeg har fått hjelp. Jeg ble lagt inn. Og jeg går ennå og får hjelp. Det tar lang tid. Det er en tung prosess jeg skulle ønske jeg slapp å gå gjennom, sa Joner.

Filmen skildrer familiefarens gradvise alkoholmisbruk, som fører til at han blir voldelig og slår både konen og sønnen. Joner har selv en åtte år gammel datter og innrømmer at han ble påvirket av å skildre foreldrerollen.

- Det var spesielt fordi jeg har blitt voksen og er far selv. Jeg vet hva alkohol er og har vært borti et par ting. Det jeg sitter igjen med er hvor lojale barn er mot foreldrene sine, uansett hva man gjør med dem så elsker de oss og står ved vår side, sier Joner til Seoghør.no.

Filmens hovedperson blir etter hvert svært politisk engasjert og erklærer at han er kommunist og skal knuse rasismen. Handlingen utspiller seg i Stavanger der den profilerte skuespilleren selv vokste opp, og Joner hadde ingen problemer med å relatere seg til hovedpersonens tankegang. 

- Det var litt spesielt. Jeg hadde også runde briller og palestinaskjerf da jeg vokste opp og veivet med de røde flaggene mine, sier han.

Kompani Orheim har premiere 2. mars.
 
Bli fan av Seoghør.no på Facebook her
 
Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255
 
Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.
 
LES OGSÅ: - Jeg håper hun ikke freaker ut 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer