Melania Trump:

Brukte 800 000 kroner på seks timer

Melania Trumps talsperson reagerte på overskrift. Dét slo litt feil ut.

DYR I DRIFT: Melania Trumps besøk til Egypt kostet skattebetalerne nærmere 800 000 kroner. Førstedamen var bare i landet i seks timer, og det stilles derfor spørsmål ved hvordan regningen ble så høy. Foto: AP/ NTB scanpix
DYR I DRIFT: Melania Trumps besøk til Egypt kostet skattebetalerne nærmere 800 000 kroner. Førstedamen var bare i landet i seks timer, og det stilles derfor spørsmål ved hvordan regningen ble så høy. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Det er ingen som noen gang har sådd tvil om at Trump-familien er dyre i drift. Dyre reiser, designerklær, elleville eiendommer og et liv preget av luksus hele døgnet blir etter hvert en livsstil, og det koster penger.

USAs president Donald (72) og hans kone Melania (48) er privat verdt flere milliarder kroner, og har fram til Donald Trump inntok det ovale kontor i januar 2017 egentlig kunnet bruke penger på akkurat det de ville - uten at det var noens «business».

Nå som begge har offentlige verv, og derfor bruker skattebetalernes penger ute på reise, er det imidlertid mange som undersøker forbruket deres med lupe.

Oversikten over føderale utgifter utkom nylig, og mange bet seg raskt merke i at det var oppført en utgift på elleville 95 050 dollar fra Kairo-besøket førstedamen nylig var på. Beløpet tilsvarer 795 000 norske kroner.

På seks timer

Det hadde vært én ting om dette besøket varte i flere dager og inkluderte regninger i forbindelse med reise, mat og losji, men regningen skal stamme fra opphold på ett enkelt hotell - der førstedamen bare oppholdt seg i seks timer.

Magasinet Quartz var først ute med å omtale den elleville regningen. Melania Trump var som kjent innom flere afrikanske land på turen sin, mens oppholdet i Kairo bare var lagt til én dag.

Noen av timene denne dagen ble tilbrakt på Semiramis Intercontinental Cairo, et luksushotell der rommene kan koste alt fra en tusenlapp for en natt, til drøyt 6000 kroner for de største suitene. Det er med andre ord ikke verdens dyreste hotell.

Artikkelen fortsetter under bildene.

SJOKKREGNING: Melania Trump brukte nesten 800 000 kroner av skattebetalernes penger på seks timer i Kairo. Her poserer førstedamen ved sfinksen. Foto: AP/ NTB scanpix
SJOKKREGNING: Melania Trump brukte nesten 800 000 kroner av skattebetalernes penger på seks timer i Kairo. Her poserer førstedamen ved sfinksen. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer
FLOTTE BILDER: Melania Trump fikk besøkt pyramidene i Giza under sitt svært kostbare besøk i Egypt. Foto: Splash News/ NTB scanpix
FLOTTE BILDER: Melania Trump fikk besøkt pyramidene i Giza under sitt svært kostbare besøk i Egypt. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

Førstedamen reiser med et stort team, og det er derfor ikke utenkelig at en natt på hotell med flere vakter, stylister og andre i teamet hennes kan bli en dyr affære. Da Quartz først omtalte saken, skrev de at Trump hadde tilbrakt natten på hotellet. Det reagerte Stephanie Grisham, Melania Trumps kommunikasjonsdirektør, sterkt på.

I et innlegg på Twitter skrev hun følgende:

«Førstedamen tilbrakte ikke natten i Kairo. Dette er et eksempel på uansvarlig journalistikk, og om noen hadde faktasjekket ting med meg, kunne dette vært unngått», skrev hun.

Mye dyrere enn ektemannens tur

Det var altså ikke noe feil med regningen magasinet hadde fått tak i, men heller at det hadde framstilt saken som at Melania Trump hadde tilbrakt mer tid i Kairo enn det hun faktisk hadde.

At regningen likevel endte opp på nærmere 100 000 dollar, hadde Grisham ingen kommentar til.

Hun kunne senere bekrefte overfor Quartz at det var snakk om et opphold på seks timer. Utgiften ble i registeret for statlige utgifter omtalt på følgende måte: «FLOTUS (førstedamen) besøker hotellrom».

SPILTE GOLF: Donald Trump avbildet under sin «rimelige» golftur utenfor Glasgow i Skottland i midten av juli. Foto: AFP/ NTB scanpix
SPILTE GOLF: Donald Trump avbildet under sin «rimelige» golftur utenfor Glasgow i Skottland i midten av juli. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Regningen viser ikke spesifikke utgifter, så det er ikke kjent hva alle pengene er brukt på. En annen grunn til at nettopp denne regningen vekker oppsikt, er at den er betraktelig høyere enn ektemannens regning fra en tilsvarende tur. I juli besøkte han og en rekke kolleger Skottland, der det ble spilt golf i to dager.

Denne regningen havnet «bare» på 575 000 kroner, ifølge People.

Jakkedrama

Dette er ikke første gang Grisham, altså Melania Trumps talsperson, har hatt sitt å si om måten pressen har håndtert førstedamen på.

Da det stormet som verst rundt Donald Trump i forbindelse med håndteringen av migrantfamiliesaken, troppet Melania Trump opp i ei jakke med påskriften «I really don't care. Do u?». Det satte i gang spekulasjoner verden over.

Det ble ikke bedre av at Grisham og Donald Trump formidlet to vidt forskjellige versjoner om bakgrunnen for jakkevalget.

- Det er bare ei jakke. Det er ikke noe hemmelig budskap. Etter dagens viktige Texas-besøk, håper jeg ikke at mediene velger å fokusere på garderoben hennes, skrev Grisham til CNN i en uttalelse.

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Like etter kom presidenten med denne forklaringen på Twitter:

- Påskriften på Melanias jakke refererer til de falske mediene. Melania har forstått hvor uærlige de er, og hun bryr seg virkelig ikke lenger! skrev han.

I et uvanlig åpenhjertig intervju med ABC News - hvor hun også sa at hun har viktigere ting å tenke på enn affæreryktene som svirrer rundt ektemannen - fortalte Melania selv under Afrika-turen hva baktanken var.

- Ofte spør jeg meg selv om jeg ville fått så mye mediedekning, om jeg ikke hadde hatt på meg jakka.

Besøkte barneleir

Hendelsen fant sted i slutten av juni, da Melania reiste til Texas hvor hun besøkte en barneleir for å få bedre innblikk i barnas situasjon ved grensa til Mexico.

Opptrinnet førte til massiv medieoppmerksomhet, og medier verden over fulgte besøket med argusøyne.

- Det er åpenbart at jakka ikke var ment for barna. Det var for folket og venstrevridde medier som kritiserer meg. Det var for å vise dem at jeg ikke bryr meg, at de kan kritisere så mye de vil, men det vil ikke hindre meg i å gjøre hva jeg føler er riktig, sa Melania.

PROMO: Nylig kom rapperen T.I, eller Clifford Joseph Harris jr. (38) som han egentlig heter, ut med en promovideo til sitt nye album som har vakt stor oppsikt i utenlandske medier. Talskvinnen til USAs førstedame reagerer kraftig. Video: NTB Scanpix/Twitter. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

På spørsmål om hvorfor hun valgte å bruke den på tur tilbake til Washington, til tross for at den ble heftig omtalt under besøket, svarer Melania slik:

- Etter besøket tok jeg på meg jakka igjen, fordi jeg så at mediene var besatt av den, sa hun og fulgte opp:

- Det var på en måte et budskap. Jeg foretrekker at de fokuserer på hva jeg gjør, og mine initiativer, i stedet for å fokusere på hva jeg har på meg.

LES OGSÅ: - Utrolig stolt over det jeg har fått til