«Luksusfellen»:

Brukte 5000 kroner på solarium: - Synes du dette er greit?

«Luksusfellen»-deltakeren har milliongjeld, men overfører likevel 10 000 kroner i måneden til sine tre barn.

TAR UT KONTANTER MED KREDITTKORT: I stedet for å betale med kredittkortet, har Marianne valgt å ta ut kontanter med kredittkortet før hun betaler for noe. - Jeg synes det er flaut å bruke kredittkortet når jeg handler. FOTO: TV3 Vis mer

(Seoghør.no): - Jeg visste ikke at det var så mye, sier Marianne Norem (46) fra Haugensund da «Lukusfellen»-ekspertene viste henne hva hun faktisk bruker pengene sine på.

I 2003 begynte 46-åringen på sykepleien, og ble samtidig alene med ungene. Hun bestemte seg for å klare alt alene, men visste lite om hvordan hun skulle håndtere økonomien.

Lånene ble stadig vekk høyere, samt forbruket hennes. Hennes JA-mentalitet til å overføre penger til sine voksne barn, har heller ikke hjulpet hennes økonomiske situasjon.

- Jo mer jeg tjente, jo mer penger følte jeg at jeg kunne bruke. Jeg hadde jobba for pengene mine, og fortjente derfor å bruke dem, var tankegangen min, sier Norem til Dagbladet.

REDD FOR HELSA: Marianne Norem var redd for helsa si dersom hennes økonomiske situasjon ikke var på plass, og tok derfor kontakt med Luksusfellen. Foto: TV3
REDD FOR HELSA: Marianne Norem var redd for helsa si dersom hennes økonomiske situasjon ikke var på plass, og tok derfor kontakt med Luksusfellen. Foto: TV3 Vis mer

Makset ut lånet

Studielån, to kredittkortlån, et forbrukslån og et huslån. Tilsammen 2,3 millioner kroner i lån. Marianne har lånt opp til pipa.

Hun elsket å bruke penger på alt fra mat til solarium og klær, og overførte store summer til sine tre barn.

- Jeg tok opp lån for å dra på ferie også. Det skulle jeg aldri gjort, sier 46-åringen til Dagbladet. Hun innrømmer at det var tøft å stå i dette alene.

- Jeg var flau rett og slett, og følte på en skam. Jeg har ikke hatt så mange å prate med det om, og jeg følte det var for privat å ta det opp med andre. Til og med bestevenninna mi.

Jan Ivar Furevåg fra "Luksusfellen" på TV3 drikker syv liter melk om dagen, og får se resultatet av hvor mye det er. Vis mer

Gjorde det for helsa

En dag fikk Norem nok. Hun søkte opp «Luksusfellen» på nettet og meldte seg på. Hun tenkte stadig vekk på alderen sin, og visste at dersom noe skjedde med henne, ville hennes økonomiske situasjon være et stort problem.

- Jeg ville bare få vekk all gjeld og få det bedre med meg selv og barna mine. Jo eldre jeg ble, jo mer panikk fikk jeg. Jeg ble redd for helsa mi, og lurte på hva som kom til å skje dersom jeg plutselig en dag ikke klarte å jobbe lenger.

Da «Luksusfellen» kom til Haugesund gikk de gjennom Norems økonomi, og fant ut at mye gikk bort til sløsing, spesielt på velvære.

- På tre måneder har du brukt rundt 5200 kroner på solarium og velvære. Synes du dette er greit? spør Silje Sandmæl, forbrukerøkonom.

Men det er ikke bare på seg selv at Norem bruker penger. Hele 10 000 kroner har hun brukt på barna månedlig, og hun har sponset sønnen med 4000 kroner i måneden på bil.

FOR SNILL: Magne Gundersen og Silje Sandmæl mener at Norems snillisme har ført til at hun nå har store økonomiske problemer. FOTO: TV3
FOR SNILL: Magne Gundersen og Silje Sandmæl mener at Norems snillisme har ført til at hun nå har store økonomiske problemer. FOTO: TV3 Vis mer

Glad hun meldte seg på

- Din snillisme har gjort at barna dine kan gå på en økonomisk smell selv, sier Sandmæl til Norem.

Da Luksusfellens Magne Gundersen traff Norem, var dette noe av det første han tenkte på. Hun er et veldig godt menneske, og er utrolig snill. Så snill at det går utover henne selv, sier Gundersen til Dagbladet.

BEKYMRET: Luksusfellens utsendte er bekymret over Norem som har tatt opp over 100 000 kr på kredittkort og forbruksgjeld på et halvt år. Marianne Norem tyr til tårene når hun skjønner hvor mye penger det er snakk om. FOTO: TV3 Vis mer

- Norem vil bare det beste for de rundt seg, men har ikke tenkt på de økonomiske konsekvensene av det. Hun har vært alene om det, og for mange er økonomiske problemer vanskelige å ta tak i når man kun er en person. Er man to stykker, er det vanskelig å skjule det. To tenker ofte bedre enn en, sier Gundersen til Dagbladet.

Nå har Marianne Norem fått kontroll på pengeforbruket sitt, og lærte masse etter at «Luksusfellen» tok grep om økonomien hennes.

- Jeg har aldri fornekta at jeg slet med økonomien, men jeg har alltid tenkt at siden jeg tjente penger gikk det greit. Barna har også lært mye av dette. Vi har alle tatt med oss viktig lærdom, og jeg er veldig glad for at jeg meldte meg på. Tilbakemeldingene fra andre har også vært svært positive, og mange sier at jeg var tøff som stilte opp.

Hvordan det går med Marianne kan du se på TV3 i kveld klokken 20.30.

Klipp fra TV3-programmet "Luksusfellen" der Silje Sandmæl må ta en avgjørende telefonsamtale for om deltakeren får beholde huset sitt. Vis mer