«Luksusfellen»:

Brukte 10 000 på mat i måneden: - Krise­tilfelle

Jostein bruker mer på mat enn en familie på fire.

MATGLAD: Jostein Gotten bruker 10 000 kroner på mat i måned, en sum som overgår forbruket til en alminnelig familie på fire. Ekspert Magne Gundersen serverer syndene på sølvfat, til Gottens store overraskelse. Video: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Mat er en post alle må bruke penger på, enten man lever som veganer, hobbykokk eller bakeglad. En familie på fire bruker gjennomsnittlig nærmere 8300 kroner på mat i måneden, mens en mann i aldersspennet 18 - 60 år gjennomsnittlig bruker 2790 kroner i måneden, ifølge Statens institutt for forbrukerforskning.

«Luksusfellen»-deltaker Jostein Gotten kan trygt sies å dra gjennomsnittet betydelig opp. Som følge av et vilt forbruk, så han seg til slutt nødt til å oppsøke hjelp for å få orden i sysakene igjen.

Mens han har relativt alminnelig forbruk ellers, som at han bruker 1000 kroner på klær i måneden, er matposten den desidert største synden.

TURGUTT: Jostein Gotten er glad i friluftsliv og bruker penger på utstyr, hunden sin og på mat. Sistnevnte post går det hele 10 000 til i måneden. Foto: TV3
TURGUTT: Jostein Gotten er glad i friluftsliv og bruker penger på utstyr, hunden sin og på mat. Sistnevnte post går det hele 10 000 til i måneden. Foto: TV3 Vis mer

Hele 10 000 kroner har gått fra bergensbeboerens budsjett månedlig til mat, drikke, take away og den største synderen av alle - bensinstasjonen. De store utgiftene, i tillegg til flere forsømte regninger og hele seks betalingsanmerkninger, har resultert i en samlet gjeld på svimlende 175 000 kroner.

Fikk ikke sove

- Jeg hadde hatt dette problemet ganske lenge, og til slutt var det bare noe inne i meg som sa at jeg måtte gjøre noe med økonomien, sier Jostein til Se og Hør, og fortsetter:

- Jeg måtte ha en liten tenkeperiode før jeg meldte meg på, men jeg kom til slutt frem til at jeg trengte skikkelig hjelp - og da måtte jeg be om det selv, forteller han.

SJEKKER IKKE POSTEN: Jostein hadde som vane å ikke sjekke postkassen, da det sjeldent var noe annet enn regninger og inkassokrav ventende på ham der.
SJEKKER IKKE POSTEN: Jostein hadde som vane å ikke sjekke postkassen, da det sjeldent var noe annet enn regninger og inkassokrav ventende på ham der. Vis mer

Han hadde liten til ingen oversikt over egen pengebruk, og postkassen fylte seg stadig opp med nye brev om straffeskatt og renter. Bompengeavgifter kunne gå fra å originalt koste 59 kroner til å havne rett under tusenlappen, som følge av at Jostein ikke sjekket sin egen postkasse.

- Jeg sov ikke noe særlig bra den siste tiden. Nå er det blitt bedre, men det var ikke en morsom periode for meg, forteller han.

- Jeg hadde ingen kontroll på hva jeg brukte av penger, og i hvert fall ikke på mat. Jeg hadde tydeligvis vært på butikken 26 av 30 dager i løpet av en måned. Jeg brukte det som en sosial greie, for å komme meg ut, men det å se et tall på det var oppsiktsvekkende. Jeg visste jo at jeg aldri hadde penger igjen på slutten av måneden, men jeg visste ikke hvor de hadde gått, forklarer han.

- Helt jævlig

Det var Magne Gundersen og Cecilie Lynum som tok turen til Salhus, nord for Bergen sentrum, for å forhåpentligvis få orden på økonomien til Jostein. Det skulle vise seg å være litt av en oppgave.

Da de konfronterte ham med gjelden, tok Jostein til tårene.

- Jeg opplevde det som ganske fryktelig. De ba meg om å ringe kredittselskapene selv, for å se hvor mye gjelden hadde vokst. Det var helt jævlig, og et veldig stort sjokk for min del. Jeg tenkte at jeg nå hadde rota meg skikkelig inn i noe dumt nå, forklarer han.

KONFRONTERT: Magne og Cecilie har sett mange tilfeller av skakkjørt økonomi, og dette er langt ifra det verste. Enkelte utgiftsposter var derimot svært oppsiktsvekkende. Foto: TV3
KONFRONTERT: Magne og Cecilie har sett mange tilfeller av skakkjørt økonomi, og dette er langt ifra det verste. Enkelte utgiftsposter var derimot svært oppsiktsvekkende. Foto: TV3 Vis mer
TOK TIL TÅRENE: Det ble sterkt for Jostein å bli konfrontert med de økonomiske problemene. Han reiste seg og gikk på soverommet for å gråte. Foto: TV3
TOK TIL TÅRENE: Det ble sterkt for Jostein å bli konfrontert med de økonomiske problemene. Han reiste seg og gikk på soverommet for å gråte. Foto: TV3 Vis mer

- Krisetilfelle

Han får støtte av Gundersen:

- 10 000 kroner i måneden på mat. Det er et av de høyeste beløpene jeg har vært borte i at en singel person bruker. Det verste av alt var at han ikke hadde peiling selv. Han fikk penger inn og brukte dem opp, uten å ha noe ordentlig oversikt, forteller han til Se og Hør.

Han mener at en mann i Josteins situasjon helt enkelt kunne klart seg med 2500 til 3000 kroner, som var summen Gundersen og Lynum måtte barbere det månedlige beløpet ned til om det skulle gå rundt for bergenseren. Mat var derimot langt fra det eneste problemet til Gotten.

Selv om den totale gjelden på 175 000 kroner ikke er mye å regne i «Luksusfellen»-sammenheng, var hovedproblemet til Jostein at han ikke åpnet regninger, inkassokrav eller i det hele tatt sjekket postkassa. Det sørget for at gjelden potensielt sett kunne vokst seg til å bli mye større.

VILLE SUMMER: Jostein bruker 10 000 kroner på mat i måneden. Magne Gundersen forsøkte å illustrere det ville forbruket ved å vise ham hva pengene faktisk går til. Foto: TV3
VILLE SUMMER: Jostein bruker 10 000 kroner på mat i måneden. Magne Gundersen forsøkte å illustrere det ville forbruket ved å vise ham hva pengene faktisk går til. Foto: TV3 Vis mer

- Dette var absolutt et krisetilfelle. Han gjorde tabben mange andre også har gjort - at han gikk fra en fast jobb til noe som var mer usikkert. Den jobben mistet han. Det er mange unge som roter det til her. Det å ikke passe på inntekten sin er utrolig dumt, sier Gundersen.

Klipp fra «Luksusfellen» på TV3. Vis mer

For å kunne få totalkontroll over økonomien, må ekspertene i kjent «Luksusfellen»-stil få en signert fullmakt av deltakeren. Da Jostein skulle underskrive sin, ble det et tårevått øyeblikk.

- Han innså nok hvor utrolig korttenkt han hadde vært. Det er en viktig erkjennelse, for om man viser følelser begynner alvoret å trenge inn. For mange er det der vendepunktet, forteller han.

Uten å avsløre hvorvidt Lynum og Gundersen klarer å redde bergenserens økonomi, forteller Magne at han blir forundret om Jostein ikke blir lesset ned med henvendelser fra damer den kommende tiden.

- Det er et dårlig sjekketriks med kaos i økonomien, men jeg tror det går veien for single Jostein, sier han og ler.

LES OGSÅ: - Jeg har aldri hatt kjærlighetssorg før nå

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer