Dronning Elizabeth:

Bruker ellevill sum på julegaver

Det er ingen billig affære for dronning Elizabeth å kjøpe inn julegaver til ansatte og familie.

DYR HØYTID: Dronning Elizabeth bruker angivelig en drøy sum på julegaver til familie og ansatte på Buckingham Palace. Her avbildet med prins William og hertuginne Kate i mai. Foto: NTB Scanpix
DYR HØYTID: Dronning Elizabeth bruker angivelig en drøy sum på julegaver til familie og ansatte på Buckingham Palace. Her avbildet med prins William og hertuginne Kate i mai. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Julaften nærmer seg med stormskritt, og om kort tid samles kjente og kjære på selveste julekvelden for å spise god mat, tilbringe kvalitetstid sammen og ikke minst julens store høydepunkt - gi og motta julegaver.

At julen kan være en dyr høytid er de fleste fullt klar over, og det er ikke akkurat noe unntak for dronning Elizabeth (93), selv om man trygt kan si at hennes forbruk på julegaver slår den vanlige mannen i gata.

En tidligere ansatt ved Buckingham Palace hevder til Fabulous Digital, gjengitt av The Sun, at 93-åringen bruker drøye 30 000 britiske pund på 620 julegaver til familie og ansatte. Det tilsvarer over 354 000 norske kroner.

«SKREMMENDE»: I desember 2018 ble de levende voksfigurene av hertuginne Meghan og prins Harry vist frem ved Madame Tussauds i Berlin. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Video: NTB Scanpix / Madame Tussauds Vis mer

Gir julegavene personlig

Ifølge kilden skjer utdelingen av julegavene for de ansatte to uker før jul i et av The State Rooms i Buckingham Palace.

Der er det angivelig dronning Elizabeth selv som deler ut gavene, og samtidig benytter anledningen til å takke sine ansatte for all hjelp i året som har gått.

- Gavene er vanligvis et bokmerke eller et stykke kinesisk servise fra gavebutikken i palasset, og de fleste årene gir hun dem også en liten christmas pudding (en engelsk rett som er tradisjonell for første juledag i Storbritannia, Irland og enkelte land i Samveldet av nasjoner, journ.anm.) i en eske.

PERSONLIG UTDELING: Dronning Elizabeth tar seg angivelig tid til å gi julegaver til sine ansatte personlig to uker før jul. Foto: NTB Scanpix
PERSONLIG UTDELING: Dronning Elizabeth tar seg angivelig tid til å gi julegaver til sine ansatte personlig to uker før jul. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvis de ansatte mot all formodning ikke har anledning til å motta gaven fra dronningen personlig, blir gavene sendt til dem med et kort signert av den britiske monarken, ifølge kilden.

Som tidligere nevnt har dronningen de siste årene også gitt sine ansatte den tradisjonelle engelske retten med navn christmas pudding.

Ifølge den britiske kongefamiliens nettside blir totalt 1500 christmas puddings, betalt av dronningen gjennom Privy Purse (den britiske suverenes private inntekt, mest fra hertugdømmet Lancaster, journ.anm.), gitt til de ansatte ved palasset, ansatte ved Court Post Office og Palace Police.

Hver pudding blir gitt med et julekort fra 93-åringen og hertugen av Edinburgh, Philip (98), og ifølge nettsiden sender dronningen ut totalt 750 julekort hvert år.

CHRISTMAS PUDDING: Dronning Elizabeth gir bort 1500 av denne tradisjonelle engelske juleretten. Foto: NTB Scanpix
CHRISTMAS PUDDING: Dronning Elizabeth gir bort 1500 av denne tradisjonelle engelske juleretten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gledet seg til shopping

Ifølge kilden var det dronning Elizabeth som pleide å gå til innkjøp av julegavene selv, men nå blir gavene i stedet valgt ut av to av 93-åringens ansatte ved sitt private sekretærkontor.

Luksusvarehus som Harrods og Fortnum & Mason skal nemlig ha sendt varebiler til palasset med ulike ting som ble vist frem på bord - plassert på tvers av to rom i Buckingham Palace, slik at dronning Elizabeth kunne velge ut de perfekte julegavene.

- Det var som hennes helt eget kongelige kjøpesenter. Men, det er ikke slik det blir gjort nå. Det er en av de tingene hun ikke trenger å bruke energien sin på nå som hun har blitt eldre, fortsatte kilden.

JULEBORDSINSPIRASJON: La deg inspirere av hårsveisen til Meghan Markle når julebordssesongen kommer i gang. Vis mer

Spesiell juletradisjon

For mange er den årlige julefeiringen preget av faste tradisjoner, men for den britiske kongefamilien følger imidlertid julen et relativt strengt skjema med regler og rutiner som ikke akkurat åpner for så stor variasjon.

Alt fra når og i hvilken rekkefølge familiemedlemmene ankommer Sandringham, til hva slags julegaver de gir til hverandre, er bortimot gitt på forhånd.

Forfatter Brian Hoey, som har skrevet en rekke bøker om det britiske kongehuset, skrev en artikkel hos WalesOnline i 2017, hvor han fortalte at kongefamilien åpner julegavene sine på julaften fremfor på 1. juledag, slik mange gjør i England.

DANSER JULA INN: Hugh Grant som dansende statsminister i «Love Actually». Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Man skulle kanskje tro at de britiske kongelige forærer hverandre eksklusive julegaver, men det er langt fra sannheten. De morer seg heller med å gi hverandre tullegaver, som ifølge Hoey skal være så billige som mulig.

Og favorittjulegaven til prins Charles (71) skal for øvrig være av det relativt kuriøse slaget, skal man tro forfatteren.

Ett år fikk han et toalettsete i hvitt skinn av sin yngre søster, prinsesse Anne (69). Og selv om gaven var ment som en spøk, syntes visstnok Charles at setet var såpass komfortabelt at han begynte å ta det med seg på reiser utenlands.

LES OGSÅ: Kongelig hemmelighet vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer