Rådebank:

Brøt sammen under innspilling

Det ble et tårevått øyeblikk for skuespiller Mathilde Storm da en av de tristeste scenene i sesong to av «Rådebank» skulle spilles inn. Låten som framføres i scenen, har også en helt spesiell link til musikkmiljøet i Bø, hvor serien utspiller seg.

Martine Storm som spiller «Ine» sier det var tungt å spille inn begravelsesscenen i andre sesong av NRK-serien «Rådebank». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den andre sesongen av NRKs dramaserie «Rådebank» har høstet mye skryt denne vinteren for måten den skildrer mental helse blant unge menn, og har blitt en skikkelig snakkis blant seerne. En tredje sesong av serien er allerede bekreftet.

Den siste uka har 17 år gamle Emma Steinbakkens tolkning av Hellbillies-låten «Jeg glemmer deg aldri» seilt rett til topps på Spotifys toppliste over de mest spilte låtene her i landet. Låten ble spilt i en scene hvor den avdøde karakteren Sivert hedres med bilkortesje, i serien som tar utgangspunkt i rånemiljøet i Bø i Telemark.

I PAPPAS FOTSPOR: Kasper Antonsen gjør for tiden stor suksess med NRK-serien «Rådebank», og flere har merket hans slående likhet med sin også kjente pappa. Video: TV 2/ Rød Løper Vis mer

- Vekket noe

Fredag ble det sluppet nok en coverlåt fra serien. I episode sju synger skuespiller Mathilde Storm (20), som karakteren Ine, låten «Høvdingen» i begravelsen til Sivert. Det er bandet Byting, som også kommer fra Bø, som står bak låten.

Storm forteller at innspillingen av scenen ble en tårevåt affære for både henne og mange andre på settet.

- Den scenen ble kjempevanskelig. Det er en sterk låt, og teksten rører veldig. Det blir så ekte, sier hun, og forteller at det var en spesiell stemning i kirka hvor scenen spiltes inn.

VETERAN: Mathilde Storm har også jobbet som dubber siden hun var seks år. Hun har blant annet den norske stemmen som hovedrollen i den nye Tom & Jerry-filmen som kommer i vår. Foto: Per Heimly / Propeller Recordings.
VETERAN: Mathilde Storm har også jobbet som dubber siden hun var seks år. Hun har blant annet den norske stemmen som hovedrollen i den nye Tom & Jerry-filmen som kommer i vår. Foto: Per Heimly / Propeller Recordings. Vis mer

- Det føltes som en ekte begravelse. Jeg fikk bare helt breakdown, og ble så utrolig lei meg. Dette skjer jo også i virkeligheten. Jeg bare begynte å gråte, så jeg måtte sendes opp for å fikse sminken på nytt.

Og snart kom skuespillere på løpende bånd inn på sminkerommet og måtte fikses på etter gråting, forteller hun.

- Det vekker jo noe i deg når du som skuespiller skal få fram slike følelser. Jeg har også sunget i en begravelse til en som var nær av meg før.

Storm forteller at det var tungt å formidle karakteren Ines sorg med ektefølte ord som kommer rett fra Byting-vokalist Thomas Hellekås' penn. Til og med statistene felte tårer.

Skuespilleren har tidligere vært å se i filmer som «Løvekvinnen» og «En affære», men det er musikken som har den største plassen i livet hennes.

NY SESONG: NRK har sluppet traileren til den nye sesongen av serien Exit. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Paralleller til virkeligheten

Dagbladet har tatt en prat med Thomas Hellekås, som er forsanger i Byting, om opprinnelsen til låten og den helt spesielle koblingen til serien. «Høvdingen» ble skrevet som en hyllest til hans gode venn, den anerkjente folkemusikeren Jon Elling Buen Garnås, som døde i en bilulykke i 2012.

Hellekås forteller at han satt i sofaen med kona og så på serien, intet anende om at framførelsen av coverversjonen av hans egen låt skulle innta skjermen hvert øyeblikk. Det kom bardust på.

- Jeg ble skikkelig gølva da, ja, sier Telemarkingen.

Hellekås forteller at han ble utrolig rørt, spesielt siden stedet der scenen utspiller seg, Bø kirke, er det samme stedet hvor kameraten ble begravet.

- Jeg har aldri opplevd at noen har covret låtene mine før, så det var veldig stort. Det traff meg rett i sjela, sier han.

HYLLER: «Rådebank»-låta «Jeg glemmer deg aldri» har på rekordtid bergtatt hele Norge, og med god grunn, skriver musikkanmelder Aurora Henni Krogh. OBS: Klippet kan avsløre handling. Bilder fra NRK. Vis mer

Garnås spilte munnharpe, og var en Norges fremste på sitt instrument.

- Han lærte meg mye om musikk, og var en av pådriverne for at jeg begynte med det, forteller Hellekås.

I første sesong tok «Rådebank» for seg mental helse i form av kjærlighetssorg. Sesong to handler mye om karakteren Sivert og et mye større alvor. Sesongen har fått mye ros for å ta opp mental helse blant unge menn.

LES OGSÅ: - Glad han slipper smertene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer