Broren ble drept av nazistene

Ingrid Espelid Hovig avslører alt i den nye biografien «Ingrid».

SEOGHØR.NO: I 1977 mistet Ingrid Espelid Hovig (89) som kjent ektemannen Jan Inge Hovig etter kun ni dagers ekteskap. Jan Inge døde på Ullevål sykehus bare 57 år gammel.

«Ingrid har ingen erindring om hvor lenge hun satt i samme stol, før noen kom og ville gi henne en kovolutt som hun fikk forklart inneholdt Jan Inges armbåndsur og ring. Men det der skal ikke jeg ha, sa hun, reiste seg og gikk», skriver Ingar Sletten Kolloen,forfatter av den nye biografien «Ingrid», om den tragiske hendelsen.

BIOGRAFI: Espelid er aktuell med den nye biografien «Ingrid». Foto: Curt Hjertstedt / Seoghør.no
BIOGRAFI: Espelid er aktuell med den nye biografien «Ingrid». Foto: Curt Hjertstedt / Seoghør.no Vis mer

Episoden var derimot ikke den første triste hendelsen i Ingrids liv. 37 år tidligere mistet Espelid storebroen Haldor.

- Den siste gangen jeg så han var i 1940. Jeg gikk på Bergen Katedralskole og han og en kamerat kom i full fart ut av skolebygningen. Det var siste gang jeg så min elskede bror. Han rømte til Sverige og tok flyverutdannelse i Toronto. Vi mottok et par livstegn fra ham, men i slutten av 1942 fikk vi et brev om at han var skutt ned, forteller Hovig på lanseringen.

Ingar Sletten Kolloen, som også skrev biografien om dronning Sonja, forteller om et nært forhold mellom bror og søster.

- Haldor var den første mannen i Ingrids liv. Han gjorde henne glad, forteller Kolloen.

MISTET BROREN: Ingrid Espelid Hovig (til høyre) mistet både broren Haldor i 1943. Her sammen med sine andre søsken. Foto: Curt Hjertstedt / Seoghør.no
MISTET BROREN: Ingrid Espelid Hovig (til høyre) mistet både broren Haldor i 1943. Her sammen med sine andre søsken. Foto: Curt Hjertstedt / Seoghør.no Vis mer

Haldor ble i 1942 skutt ned og tatt med til en fangeleir i Polen sammen med 14 andre nordmenn. Han klarte å rømme fra nazistene, men ble tatt i grensebyen Flensburg. Ingrid fikk sjokkbeskjeden om brorens dødsfall hjemme på kjøkkenet i 1943.

- Vi fikk melding om at Haldor var skutt, under flukt. Da var det ingen ting igjen, og håpet om at han skulle komme tilbake forsvant, sier Hovig med tårer i øynene.

Disse tragiske hendelsene var noe av det som var vanskeligst for Espelid under arbeidet med den nye boken.

- Hvis man tenker på familien så vil jo det være litt vanskelig å begynne å forklare hva som har hendt, men det ligger jo innvendig hele tiden uansett. Et langt liv er fullt både av sorger og gleder. I mitt tilfelle har vi jo hatt store sorger, men og kjempe store gleder, sier Espelid.

Igrid Espelid Hovig mistet også søsteren Gunnvor i 1966.

LES OGSÅ:   Ingrid hyllet av verdenseliten