Sofia Helin:

«Broen»-stjerne skal spille kronprinsesse Märtha

Klar for ny dramaserie.

NY DRAMASERIE: Svenske Sofia Helin klar for ny satsing for NRK. Foto: Eva Rose / Cinenord / NRK
NY DRAMASERIE: Svenske Sofia Helin klar for ny satsing for NRK. Foto: Eva Rose / Cinenord / NRK Vis mer

Tidligere i år tok hele Skandinavia et siste farvel med suksesserien «Broen», som takket for seg etter fjerde sesong.

Helt siden premieren på første episode i 2011, ble tv-seere på tvers av landegrenser sterkt knyttet til de ulike karakterene i krimuniverset.

I rollen som kriminaletterforsker Saga Norén har den svenske skuespilleren Sofia Helin (46) imponert gjennom totalt 38 episoder, og nå tar hun fatt på en ny rolle - denne gang som kronprinsesse Märtha. Det melder NRK.

Dramaserien, som har fått navnet «Atlantic Crossing», handler om Norges kronprinsesse Märtha som måtte flykte til USA under andre verdenskrig, hvor hun ble den aller nærmeste til USAs president Franklin D. Roosevelt.

Serieskaperne har gjennom omfattende research funnet upublisert materiale i USA og Norge som viser hvordan kronprinsessen støttet Norge under andre verdenskrig, og etter syv års arbeid er det endelig klart for innspilling.

SATT UT: «Broen»-stjerna Sofia Helin fikk prøve seg som programleder under sesongpremieren av Skavlan fredag. Et sex-spørsmål gjorde at Skavlan ble litt satt ut og tydelig stressa. Video: NRK / Monkberry Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg lærer meg norsk

Sofia Helin har forberedt seg på rollen som den svenskfødte norske kronprinsessen i to år. Hun har gått grundig til verks for å gjøre sin tolkning av kronprinsessen - og har blant annet hørt på norsk radio og lest norske bøker.

- Jeg lærer meg norsk og har lest alt jeg kommer over av historiebøker fra den andre verdenskrig og den norske og svenske kongefamilien, sier hun til NRK.

Hun påpeker samtidig at det så langt ikke har vært plass til kvinnelig påvirkning i vår fortelling om andre verdenskrig, og at dette nå åpner seg.

Forberedelsene til rollen har vært grundige, og 46-åringen har blant annet vært på Slottet for å lære om kongelig bordskikk og etikette.

LES OGSÅ: Årsaken bak det berømte plasteret