De er godt kjent fra bokseringen under kallenavnene
Dr. Ironfist og Dr. Steelhammer.

Nå befinner brødrene seg i sitt livs kamp for hjemlandet Ukraina.

Ukrainian boxers Vladimir Klitschko and his brother Vitali (L) attend a news conference in Kiev July 7, 2011. The two brothers now hold the WBA, WBC, WBO, IBF and IBO belts between them and have achieved their lifelong dream of uniting the division in the family.  REUTERS/Gleb Garanich  (UKRAINE - Tags: SPORT BOXING)
Ukrainian boxers Vladimir Klitschko and his brother Vitali (L) attend a news conference in Kiev July 7, 2011. The two brothers now hold the WBA, WBC, WBO, IBF and IBO belts between them and have achieved their lifelong dream of uniting the division in the family. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: SPORT BOXING) Vis mer

Boksebrødrenes kamp mot Putin

Publisert

Dr. Ironfist og Dr. Steelhammer. På 90-tallet visste «alle» hvem kallenavnene tilhørte, men i dag er de bedre kjent under fødenavnene Vitali (50) og Vladimir (45) Klitsjko.

Både i hjemlandet Ukraina og internasjonalt har brødrene opparbeidet seg stor popularitet, mye takket være suksessfulle boksekarrierer.

De blir nemlig ansett som to av tidenes beste tungvektsboksere.

Nå har de igjen fått heltestatus, etter at de har lovet å forsvare hjemlandet i krigen mot Vladimir Putin (69) og Russland.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

- Jeg kommer til å kjempe

Så langt har over 500 000 mennesker flyktet fra Ukraina, ifølge FNs menneskerettighetsorgan UNCHR, etter at Putin og Russland besluttet å invadere landet. Den seneste uken har spesielt situasjonen rundt Ukrainas hovedstad Kyiv tilspisset seg.

Den samme mannen som en gang i tiden bar det ukrainske flagget på brystet under flere verdensmesterskap, Vitali Klitsjko (50), sitter nå som borgermester for hovedstaden.

Det har han gjort siden 2014, men det er først nå han står i en posisjon der han føler seg nødt til å forberede seg til «en blodig krig».

- Jeg har ikke noe annet valg. Jeg må gjøre det. Jeg kommer til å kjempe. Jeg tror på Ukraina. Jeg tror på landet mitt og jeg tror på folket mitt, uttalte han forrige uke, ifølge The Guardian.

ANGREP: Russland har invadert Ukraina. Det har fått fatale konsekvenser. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters / TPX / NTB
ANGREP: Russland har invadert Ukraina. Det har fått fatale konsekvenser. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters / TPX / NTB Vis mer

Broren Vladimir står fjellstøtt ved både broren og Ukrainas side, og vervet seg tidligere i februar til den ukrainske reservehæren.

«Vitali og Vladimir Klitsjko, jeg tenker på dere, mine venner. Dere var mine helter i ringen og dere er heltene mine nå», skrev Arnold Schwarzenegger (74) på Twitter etter at nyheten ble kjent.

Andreas Selliaas, journalist og redaktør i Idrettspolitikk.no, forteller til Se og Hør at det faktum at brødrene ønsker å kjempe for landet sitt trolig er et ekstra stikk i retning Putin.

- Klitsjko-brødrene er folkehelter i Ukraina og nyter også respekt i Russland. Vitali var sentral under demonstrasjonene på Euromaidan i 2013 og har vært en populær borgermester. At de melder seg til kamp mot Russland styrker moralen i resten av det ukrainske folket, samtidig er det en ekstra torn i øyet til Vladimir Putin siden han likte Klitsjko da han var bokser, sier han, og legger til:

- Putin er ekstremt opptatt av kampsport, særlig judo, og at ukrainerne har en folkehelt som også var en stor kampsportutøver, tror jeg provoserer.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar går det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skal rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

Rekord på rekord

Som sønner av en oberst i det sovjetiske luftvåpenet, Vladimir Rodionovich Klitsjko, var det kanskje liten tvil om at brødrene en dag skulle ende opp med å kjempe for landet sitt. Faren spilte en nøkkelrolle i oppryddingsoperasjonen etter atomkatastrofen i Tsjernobyl i 1986.

Han mistet i 2011 livet til kreft - en sykdom forårsaket av hans eksponering for stråling i kjølvannet av Tsjernobyl-ulykken.

- Faren vår tilbrakte mye tid ved Tsjernobyl, og Tsjernobyl tok ham til slutt. Legene sa kreften var et resultat av Tsjernobyl, uttalte Vitali i en dokumentar om brødrene, gjengitt av ESPN.

Vladimir og Vitali gjorde sitt profesjonelle inntog i bokseringen allerede i 1996. Til tross for at brødrene lovte moren å aldri bokse mot hverandre, er det nok av andre menn på denne kloden som har fått kjenne på kraften bak boksehanskene.

Mandatory Credit: Photo by John Angelillo/UPI/Shutterstock (12276166b)
Wladimir Klitschko (L) hits Sultan Ibragimov with a right hand in the fourth round at Madison Square Garden in New York City on February 23, 2008. Klitschko defeated Ibragimov in 12 rounds to win the IBF/WBO Heavyweight Championship.
Boxing Heavyweight, New York, United States - 24 Feb 2008
Mandatory Credit: Photo by John Angelillo/UPI/Shutterstock (12276166b) Wladimir Klitschko (L) hits Sultan Ibragimov with a right hand in the fourth round at Madison Square Garden in New York City on February 23, 2008. Klitschko defeated Ibragimov in 12 rounds to win the IBF/WBO Heavyweight Championship. Boxing Heavyweight, New York, United States - 24 Feb 2008 Vis mer

Seier i 40 tittelkamper.
Verdensrekord.
Guinness-rekord.

Brødrene Vitali og Vladimir er blant tidenes beste tungvektsmestere.

Til sammen har de gått seirende ut av 40 tittelkamper, noe som har gitt dem både verdens- og Guinness-rekord. Vladimir var tungvektsmester i elleville 4382 dager før han la hanskene på hylla.

Etter boksekarrieren tok begge en doktorgrad i sportsvitenskap. Ikke nok med alle boksetitlene, men med det ble Vitali den første profesjonelle verdensmesteren i boksing som i tillegg har en doktorgrad.

Samme år som Vitali la boksehanskene på hylla, i 2013, kunngjorde han at han ville kaste seg inn i en nye karriere - og sikte mot toppen i politikk. Da hadde han allerede vært flere år i det politiske landskapet ved siden av boksekarrieren, men håpet var å stille til presidentvalg i 2014.

Slik ble det imidlertid ikke, men kort tid etter fikk han hjelp av president Donald Trumps høyre hånd, Rudy Giuliani, til å bli borgermester i Kyiv, ifølge The Independent.

EN HJELPENDE HÅND: Da Vitali Klitsjko bestemte seg for å bli borgermester, søkte han hjelp hos Trumps høyre hånd - Rudy Giuliani. Foto: Ken Cedeno / UPI / Shutterstock / NTB
EN HJELPENDE HÅND: Da Vitali Klitsjko bestemte seg for å bli borgermester, søkte han hjelp hos Trumps høyre hånd - Rudy Giuliani. Foto: Ken Cedeno / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer

Veiledet av Giuliani

Politikerkarrieren til Vitali begynte allerede i 2005, og i årene etter gikk han inn som politisk rådgiver for president Viktor Jusjtsjenko. Omtrent på samme tid, i 2006, startet han sin første valgkamp for å bli borgermester i Kyiv.

I valget fikk han hver fjerde stemme, og havnet på annenplass.

Han ga ikke opp borgermesterdrømmen, og i 2008 kastet han seg inn i valget på nytt. Denne gangen leide han inn New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani for råd og veiledning.

I NORGE: Den russiske langrennsstjerna Aleksandr Bolsjunov var taus i møte med norsk presse. Vis mer

Giuliani jobbet for Trump ti år senere.

Til tross for at han hadde hentet inn hjelp i valget, endte borgermesterdrømmen nok en gang i tusen knas. I 2010 stiftet Klitsjko sitt eget parti, Ukrainian Democratic Alliance for Reform, eller UDAR.

- Mål nummer én

Ukrainas nåværende president, Volodymyr Zelensky (44), uttalte forrige uke at han er «mål nummer én» for russiske leiemordere i hovedstaden. Familien hans skal være «mål nummer to» for Putins leiemordere.

Zelensky er tidligere komiker og skuespiller, men ble i 2019 landets president.

- Zelensky fikk nesten 75 prosent av stemmene i valget i 2019 og akkurat nå tror jeg de fleste ukrainere er glad for at han vant og at han har støttespillere i Klitsjko-brødrene, sier Selliaas.

KJENDIS: Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky var komiker og skuespiller før han kastet seg inn i det politiske landskap. Foto: Reuters / NTB
KJENDIS: Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky var komiker og skuespiller før han kastet seg inn i det politiske landskap. Foto: Reuters / NTB Vis mer

I dagens situasjon er han og Klitsjko forent i forsvaret av hjembyen, men slik har det ikke alltid vært.

I lokalvalget i 2020 forsøkte Zelenskys parti å fjerne Klitsjko fra borgermestervervet. Det hele endte imidlertid med at sistnevnte fikk ti ganger så mange stemmer som Zelenskys partifelle.

- Kjendisstatusen da de ble valgt kan ha gjort det lettere for dem å nå frem til befolkningen i valgkampen, men samtidig er det de politiske løsningene de har foreslått og at de ikke har vært knyttet til et politisk system som er blitt oppfattet som korrupt og for knyttet til fortiden som har ført til valgsuksess, fortsetter Selliaas.

Han trekker også frem flere eksempler på kjendiser som har blitt valgt inn i politikken, deriblant Arnold Schwarzenegger, som var skuespiller før han ble valgt til guvernør i California.

- Tidligere fotballspiller George Weah ble president i Liberia i 2018. En av de mest kjente menneskerettighetsaktivistene under Den kalde krigen og som ble president i Tsjekkoslovakia og senere Tsjekkia var Václav Havel. Han var en kjent dramatiker og forfatter.

SIDE OM SIDE: Vladimir og Vitali kjemper nå for å beskytte Ukraina etter Russlands invasjon av landet. Foto: Graham Chadwick / ANL / REX /NTB
SIDE OM SIDE: Vladimir og Vitali kjemper nå for å beskytte Ukraina etter Russlands invasjon av landet. Foto: Graham Chadwick / ANL / REX /NTB Vis mer

Hollywood-kjæreste

I samme periode som Vitali kastet seg inn i politikken, levde broren Vladimir et litt annet liv. Han hadde allerede hatt mindre roller i store Hollywood-filmer, deriblant kritikerroste «Ocean's Eleven», og var på toppen av karrieren.

Under storhetstiden som tungvektsbokser dro kampene hans mellom 300 og 500 millioner seere fra alle verdenshjørner. I 2017 la også han, i likhet med broren, boksehanskene på hylla.

Mellom 2009 og 2018 var han i et av-og-på-forhold med Hollywood-skuespiller Hayden Panettiere. Sammen fikk de datteren Kaya Evdokia Klitsjko (7).

Dattera bor til vanlig med faren i Ukraina, men forrige uke kunne Panettiere bekrefte overfor E! News at Kaya er «trygg og ikke i Ukraina».

AV-OG-PÅ: Vladimir var i flere år i et forhold med skuespiller Hayden Panettiere. De fikk ei datter sammen. Foto: Picture Perfect / REX /NTB
AV-OG-PÅ: Vladimir var i flere år i et forhold med skuespiller Hayden Panettiere. De fikk ei datter sammen. Foto: Picture Perfect / REX /NTB Vis mer

Vitali er på sin side gift med modell og tidligere tennisproff Natalia Egorova, som representerte Sovjetunionen og Russland. Paret har tre barn sammen. Familien hans skal være i sikkerhet.

Kilder: The Independent, The Guardian, ESPN, Reuters, Insider.

LES OGSÅ: Dukket «plutselig» opp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer